Сега четеш
Йога за деца

Йога за деца

Думата „йога“ означава съединяване, сливане, свързване на тялото, ума, душата. Практикуването на йога съвсем не е само система от упражнения, а интересно и ползотворно пътуване към самия себе си. И това пътуване може да започне по всяко време – както на 6, така и на 60 години.

Защо йогата е подходяща за деца попитахме Цветомира Гергинова, която е инструктор в „Йога студио 108“ – едно от първите йога студия в България, които започват да предлагат йога за деца.

 

Подходяща ли е йога за децата? От каква възраст?

Йога за деца е съвсем естествена и присъща практика за малките и по-големи деца. Класически „йога за деца“ започва на 7 години и продължава до 11 год., но в съвременния свят вече има и възрастови групи за по-малките – 3-4 год.,5-6 год., 6-7 год., а от 12 до 14 год. вече е „тийн йога“.
Характерно за по-малките възрасти е, че при тях няма сложни пози и обяснения. Движенията са естествени и децата ги следват съвсем спонтанно и с лекота. До 5-6 години децата са много интуитивни, а с навлизането в училищна възраст това умение започва да се губи. Йога може да помогне тази връзка с интуицията да се запази. Влиянието на йога е ползотворно за всички възрасти, особено с навлизането в първи клас.

 

Практикуването на йога на какво ще научи детето?

Йога е цялостна практика, която подпомага тялото, емоциите и ума. Помага на децата да са здрави и гъвкави не само като физика, но емоционално и психически, което е важно за подрастващия малък човек. Йога е начин да се научим да общуваме пълноценно със себе си и взаимодействащия ни свят.

В нашето студио практиките за деца са поднесени по любопитен и забавен начин, чрез интерактивни игри за себенаблюдение, интуиция, фокусиране на вниманието, пълноценно общуване. А основният комплекс от пози е представен чрез приказка, в която децата интуитивно се включват, следвайки герои от животинския и растителен свят и усвоявайки знания за същността на природата и хората. Създаваме уютна и споделена среда на доверие и сигурност, в която всеки може да бъде чут и да се изяви. Отделяме време и за релаксация, тишина, творчество.

 

Кои са най-добрите йога пози за деца?

Децата обожават да имитират и повтарят йога позите, това е инстинкт и така се учат. Особено присъщи им са „планина”, „пеперуда”, „котешки гръб”, „тигър“, „ревящ лъв“ и дори „лотос”. Поза „дърво” например е трудна и изисква постоянство и именно това е, което ги мотивира. Проявяват интерес и към трудни за изпълнение пози като „гарван” или стойка на ръце. Има и такива като „жужене на пчела”, които първоначално са им странни, но бързо се усещат удобно в тях, защото ги успокояват и веднага им стават любими.

В ранна възраст ставите на децата са много меки и гъвкави и те с лекота се справят много по-добре и от възрастните. Но поради природата на детския ум, позите се изпълняват динамично, без задържане.

Виж още

 

Как да научим децата да релаксират?

Техниката за отпускане и релаксация при децата е много специфична, може да включва и движения за осъзнаване на частите на тялото, както и много въображение. За да успеем да ги успокоим поне за малко, имаме нужда от хубава история, която те да си представят и тогава вълшебството се включва и децата утихват и остават в покой.

 

Какви са ползите от йога за децата?

В дългосрочен план се развиват редица личностни и социални способности, качества и нагласи – правилна изправена стойка, осъзнаване на дишането, подсилване на мускулната активност, творческо мислене, емоционална и сетивна интелигентност. Освен това се подобряват баланса, координацията и концентрацията, обогатяват се усещането за другия и начините за комуникация. Йогата спомага за справяне с притесненията и страховете, подобрява сръчността, възпитава добродетели и любов към природата и света.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре