Сега четеш
Как да изберем най-хубавия подарък за детето

Как да изберем най-хубавия подарък за детето

Всяко дете обича играчки и винаги иска още, и още. Чрез тях то опознава света, развива своето мислене, въображение, координация… Но с какво трябва да се съобразят родителите, избирайки играчка за своето дете? За да бъде тя наистина най-хубавият подарък, разбира се, редно е да бъде съобразена с възрастта и с желанията на детето. Но има и други неща, които трябва да се вземат под внимание. За да научим повече как да направим най-добрия избор, се потопихме в шарения свят на играчките заедно с Ива Чомпалова.

 

С какво трябва се съобразят родителите, когато купуват играчка на детето?

Най-важни при избора са три неща – възрастта на детето, неговото желание (за да не се разочарова) и качеството на играчката. Хубаво е, че играчките като че ли стават все по-качествени, а родителите – все по-внимателни в избора си. Въпреки това бих посъветвала родителите винаги да бъдат нащрек. Например малките деца обичат да слагат всичко в устата си, затова е важно не само от какви материали е изработена играчката, но и какви бои са използвани. Не е достатъчно да кажеш, че една играчка е много „еко“ и е невероятна само защото е дървена. Ако играчката е боядисана с токсична боя, рискът тя да попадне в организма на детето е доста голям… Давам точно този пример, защото напоследък има доста дървени китайски играчки, боядисани с не дотам безопасни бои. Ще кажете, че всичко се произвежда в Китай. Да, това е ясно. Принципно в един китайски завод се правят играчки, да речем, за 10 или за 100 фирми. Произвеждат се примерно дървени кубчета, но те са с различно качество за отделните фирми. В зависимост от цената, която плащаш, получаваш и съответния продукт. Така че за привидно еднаквите кубчета и боята, и дървесината са различни…

С оглед на опита, който имам, бих посъветвала родителите да изпълняват желанията на децата си и да се постараят да не ги разочароват. Ако примерно детето каже, че иска пони, което да гледа вкъщи, може да му се подари интерактивно пони. Истинско пони няма как, но поне нещо, близко до желанието. Свидетел съм как доста родители след 1-ви януари продължават пазаруването на играчки, защото детето им е разочаровано от подаръка на дядо Коледа. В крайна сметка, накрая пак купуват това, което детето е искало.

Какво най-често желаят децата?

Децата вече желаят само това, което се рекламира по телевизията. Тази тенденция е от около 4-5 години и става все по-драматична. Колкото по-рекламирана е една играчка, толкова по-желана е от хлапетата. Никой не се интересува хубава ли е, не е ли, какво прави, ще се случи ли нещо с нея… Важното е, че е рекламирана.

Кои са най-подходящите играчки спрямо възрастта на детето?

До 1 година: най-подходящи са занимателните играчки – сортери, строители, кубчета от типа на пъзелите. Важно е детето да се занимава, да му е интересно това, което прави, а не просто да има нещо цветно и шарено вкъщи. Защото, нека не забравяме, че играчките развиват и мисленето, и логиката, и координацията, и фината моторика, и въображението.

От 2 години нагоре: това е времето на ролевите игри и с оглед на това най-подходящи са кухни, работилници, музикални инструменти, неща от бита и т.н. Децата обичат да си представят, че са възрастни и правят всичко като мама и татко.

След 4-5 години: на тази възраст повечето деца обичат настолните игри – монополи, туистъри… Те сядат и играят с приятели, с мама и тати, т.е. в тяхната игра вече има и други участници, не са самички.

След 7-8 години: децата започват се радват на образователните игри – големи и по-сложни конструктори, всичко, което е свързано с различни експерименти (кристали, химически лаборатории, растения и т.н.).

Защо децата имат толкова голяма нужда от играчки?

Чрез играчките детето опознава света! А пък и родителите опознават детето – ако му предоставим правото само да избира играчките си, може да разберем какво му е интресно и какво го вълнува. Примерно, ако детето в един магазин си хареса боички и след това не спира да рисува, родителите могат да насърчат този негов интерес към изкуството и да го развиват. Същото е и с музикалните инструменти, със спортните неща…

Не можем да очакваме от децата, че сами и постоянно ще си измислят някакви неща за игра, докато седят в стаята си. В този смисъл днешните играчки са изключително полезни, защото са така измислени, че не само да забавляват детето, но и да го образоват, да го накарат да мисли, разсъждава, разговаря. Понякога покрай дадена играчка детето задава куп въпроси и ако родителят е достатъчно добър и има необходимото време, може да му изнесе цяла лекция, да му обясни толкова неща, за които иначе дори не би могъл да се сети.

Виж още

Много или малко играчки е добре да има детето?

Нужни са точните играчки за точното дете. Но все пак, когато има пренасищане, детето с нищо не си играе и просто разглежда някакви шарени вещи, които се прехвърлят от един кашон в друг. В този смисъл, по-добре е да има една качествена, скъпа и голяма играчка, с която наистина да се занимава, отколкото 50 малки неща, които за нищо не служат.

По колко играчки може да носи на детето Дядо Коледа?

Според мен може да носи безкрайно много, но не е необходимо. Ние имахме една кампания, в която изпращахме писма от Дядо Коледа към децата. Идеята беше да се поддържа вярата, че той съществува. След като си пратил писмо, е хубаво да получиш отговор, нали?! J И съответно изпращахме това, което детето си е пожелало. Желанията на децата бяха едно, две, максимум три.  Правеше впечатление, че винаги голямото желание бе едно, ако имаше още, то те бяха свързани с първото или бяха някакви малки неща.

Коледните подаръци имат дълбок смисъл – изпълнявайки желанията на децата си, родителите всъщност съхраняват тяхната вяра в доброто и вълшебното, показват им, че мечтите се сбъдват…

 

Топ 5 на най-продаваните играчки

  1. Най-хитовата играчка в момента е куклата Барби с раждащо кученце, което, като натиснеш по главата, и от корема му се появяват две малки кученца.
  2. Всичко, което носи лейбъла „Сой Луна“, въпреки че няма конкретен хитов продукт.
  3. Интерактивните играчки „Хачималс“ – яйца, от които, като ги погалиш или им говориш, изведнъж се излюпват дракончета или други животинки.
  4. Плачещи бебета.
  5. Дървени еко играчки – за най-малките.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре