Сега четеш
Как да обличаме бебето през зимата

Как да обличаме бебето през зимата

Зимата вече е тук със своите минусови температури, вятър и сняг. Ако скоро сте станали родители, сигурно вече сте се сблъскали с дилемата как да изберете подходящи дрешки за бебето. С падането на температурите и първите снежинки този проблем става още по-голям. Как да облечете мъника у дома и как за разходка навън, така че хем да му е удобно, хем да е защитен от студа? Предлагаме ви няколко съвета при избора на облекло за бебето в различни ситуации.

 

На слоеве

Най-важното правило, което трябва са спазвате, когато става въпрос за обличане на бебето в зимни условия, е наслояването на облеклото. Обличайте децата с повече слоеве тънки дрехи, вместо с по-малко, но по-дебели. Така въздуха се задържа повече между слоевете и осигурява по-добра топлоизолация. От друга страна, ако детето се изпоти, лесно може да се свали един от долните слоеве.

У дома

Често от страх да не разболеят бебето, родителите поддържат много висока температура в дома, което води до прегряване и до изнежване на бебето. Препоръчително е да поддържате нормална температура в стаите (около 20-22 Со), а при избора на облекло за мъника да се придържате към добре познатата формула – една дреха повече от вашите. Избягвайте обемисти дрехи, които ограничават движенията на бебето. Важно е на мъника да му е леко и комфортно.

Навън

Когато детето навърши месец, може да го извеждате навън, стига температурите да не са по-ниски от -5 градуса и да няма вятър. Опасни са студът, мъглата, валежите и виелиците – тогава по-добре си останете вкъщи. Снегът обаче не е пречка за кратка зимна разходка. Подходящото време за излизане с бебето през зимата са обедните часове, когато температурите са най-високи.

За разходките навън заложете на памучно боди с дълъг ръкав, по-дълги чорапки, плюшено гащеризонче или плътни ританки и жилетка, топъл цял гащеризон (космонавт) или комплект от подплатен панталон и яке.

При избора на връхна дреха се старайте тя да е достатъчно топла, но същевременно лека. Избягвай да връзвате шал на мъника, още по-малко пред устата. Дъхът овлажнява материята, а студеният въздух я задържа студена.

Топлите обувки или терлички  и ръкавици са много важни, защото крайниците са най-чувствителни на студ и измръзвания. Шапката е неизменна част от облеклото, тъй като до 30% от от топлината се губи през главата.

Виж още

Желателно е бебешката количка да има чувалче с вълнена или поларена подплата и дъждобран.

В колата

Зимните празници са прекрасен повод да посетите роднини и приятели. Но преди да тръгнете на път с бебето, обърнете внимание на облеклото му. Когато се качите в колата, махнете шапката, шала и ръкавиците. Ако колата все още не се е загряла или отоплението не е достатъчно силно, може да завиете бебето с одеяло, така че лесно на го махнете, когато градусите в купето се повишат.

Винаги когато тръгвате с бебе на път се уверявайте, че сте коригирали коланите на столчето спрямо дебелината на дрехите с които е облечено мъничето.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре