Сега четеш
Как да разчитаме етикетите на продуктите?

Как да разчитаме етикетите на продуктите?

В съвременния свят храненето се превърна в индустрия. Химията намери пътя си към нашата трапеза. Най-различни вещества и субстанции от натурален или синтетичен произход правят храната ни по-апетитна, вкуса – по-добър, вида – по-привлекателен, а срока на годност – практически вечен… Ето защо, когато сме в магазина за хранителни стоки, трябва да сме с повишено внимание, особено когато избираме продукти за нашите деца.

 

От декември 2014 г. влезе в сила нов регламент за етикетирането на храните, който е насочен към повишаване на информираността на потребителите. Той въвежда някои нови изисквания като минимален размер на шрифта, задължителна информация за алергените (включително и за храните, предлагани в заведенията за хранене), задължителна информация за хранителната стойност. По отношение на използваните добавки в храните е разработена единна международна унифицирана система за номериране на одобрените добавки, като всяко вещество е с определен “Е” номер. Производителите на храни са задължени да посочат на етикета или „Е” номера, или името на субстанцията, като означат преди това технологичната цел, за която се използва добавката – оцветител, консервант, подсладител и т.н.

Какво се крие зад маркировката „Продукт, подходящ за деца“?

Виж още

Отчитайки, че кърмачетата и малките деца са чувствителна група потребители, законодателно са предвидени специфични изисквания относно храните със специално предназначение, храните за кърмачета и храните за малки деца. Регулирани са и употребата, количеството и видът на добавките, разрешени за влагане в храни за кърмачета и малки деца.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре