Сега четеш
Как да се справим с крустите

Как да се справим с крустите

Много родители на бебета още през първите седмици у дома се срещат с т. нар. крусти. Добрата новина е, че това не е болест и не причинява никакъв дискомфорт за малкото човече. Но проблемът е неприятен и неестетичен. Разговаряме с д-р Ира Маркова от какво всъщност се причиняват крустите, кога изчезват и, разбира се, как безопасно да се справим с тях.

 

Какво представляват крустите?

Наименованието „крустa лактеа” идва от латински език и означава млечни корички, поради това, че те се срещат в ранната кърмаческа възраст. Около 20% от бебетата имат в някаква степен тези т. нар. корички. В повечето случаи във възрастта между 8-ия и 12-ия месец те изчезват от само себе си. Крустите могат да имат различен цвят – от жълтеникаво кафяво до белезникаво, като обичайно са разположени по кожата на главичката, по скалпа и по-точно – по теменната част на скалпа, около голямата фонтанела. Обикновено покриват малки части от кожата на скалпа, но в редки случаи, когато са по-изразени, могат да покриват и целия скалп. Родителите трябва да знаят, че крустите не са болест, а по-скоро естетичен проблем, но все пак е хубаво да се потърси медицинска помощ.  

Кои са причините за тяхното образуване? Кога се появяват?

Причините за образуването на коричките са комплексни, но основната е свръхпроизводството на себум. Както знаем, човек се ражда с определен цвят на кожата, с определен тип на кожата – суха, нормална или мазна, както и с по-малко или по-обилно количество себум, което се отделя от мастните жлези на кожата. Крустите се срещат по-често при дечица, които имат т.нар. себореен тип кожа с прояви на мазни люспички около нослето, по веждите, челото или т.нар. Т-зона на лицето. Този тип кожа, разбира се, се среща в голям процент при хората изобщо, не само при бебетата. Въпреки че по правило крустите се появяват около и след първия месец и в 90% от случаите изчезват около 10-ия месец, макар и по-рядко понякога се срещат и при по-големи деца, дори и при възрастни. Причината, както отбелязахме, е комплексна – от значение е типът на кожата, с която всеки човек се ражда, хормоните, преминали от майката в бебето, участието на някои гъбички, които намират добра среда при променения себум и преобладаващата мастна секреция по кожата, промененият баланс между отделните бактерии, които ние условно определяме като добри и лоши…

Хигиената от значение ли е за наличието на крусти?

Не, в никакъв случай. Крустите тревожат родителите най-вече с неприятното си присъствие по кожата на бебето. Всеки родител иска детето му да изглежда добре. Но иначе крустите не тревожат бебето. То няма оплаквания – не го дразнят, не го сърбят, то не е неспокойно… Опасността обаче идва от неправилното им третиране и отстраняване – често родителите предприемат изчопляне и изресването с твърди гребенчета, което не е желателно – създава се опасност от микроранички, които могат да станат входна врата за инфекция към по-дълбоките слоеве на бебешката кожа.К

Виж още

И за финал – как да се справим с крустите?

В дерматологията има един основен принцип за третиране на обривите и на другите промени по кожата – мазното се третира с маслено, тоест на мазните корички най-често се прилагат масла. Маслата трябва обаче да са клинично изпитани и, разбира се, да са под формата на медицинска козметика. Най-често това са натурални масла – на базата на маслини, кокос, чаено дърво и др. Те се нанасят нежно, поне 20 минути преди къпане на бебето, втриват се внимателно върху скалпа му, в основата на косичката. След 20-30 минути, дори може и час, по време на баня косичката се изресва със специално бебешко гребенче, което трябва да е много меко и да се ползва само и единствено от бебето. Тази процедура може да се прави максимум два пъти седмично, но не и всяка вечер.

Също така на пазара се предлагат и много бебешки козметични препарати за крусти. Вашият педиатър познава най-добре особеностите на кожата на бебето, затова преди да предприемат каквото и да било, най-добре да се консултирате с него или със специалист дерматолог. Имайте предвид, че всяка кожа е с индивидуални качества и не прилагайте медицинска козметика, препоръчана от приятелка, съседка и т.н. При неповлияване на проблема или разрастването му, задължително потърсете навреме специализирана медицинска помощ.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре