Сега четеш
Как да защитим очите на детето?

Как да защитим очите на детето?

Вместо да цитираме статистика по темата, предлагаме ви следния експеримент – в един от горещите слънчеви дни, докато сте на плажа или пък на разходка в близката градинка, обърнете внимание колко от децата и колко от възрастните с тях са със слънчеви очила. Да, ние не излизаме без слънчеви очила, а защо децата ни са без?!

Колкото и да е странно, въпреки че повечето родители осъзнават опасността от слънцето за зрението, често забравят или не предприемат необходимите мерки, за да предпазят очите на децата си. Причините за това са различни – от „малкият не понася нищо на главата си“, през „ами, той ги чупи, няма да купувам очила всеки ден, я“, до „че за какво са очила на детето ми, то е още малко?“… За да се убедите, че наистина има решение на този проблем, зададохме няколко важни въпроса за слънцезащитата на очите на д-р Димитрова. Попитахме я още колко опасни могат да бъдат морската вода, пясъкът и ухапванията от насекоми…

 

Kак да предпазим очите на детето от вредните слънчеви лъчи? Доколко слънчевите очила са решение, при положение че малчуганите ги свалят, могат да ги счупят и т.н.?

Ултравиолетовите лъчи са вредни за очните тъкани и пречупващите среди на окото. В сравнение с тези на възрастните детските лещи поради своята прозрачност пропускат много по-голям процент ултравиолетови лъчи до ретината. Някои деца обичат да наблюдават директно слънцето и в резултат на това могат да получат необратимо изгаряне на макулата, т.нар. слънчева макулопатия.

Най-сигурна защита от вредните ултравиолетови лъчи могат да осигурят слънчевите очила, закупени от оптика, т.е. с гарантирана UV протекция. Ако липсва такава, зеницата се разширява, а вредните лъчи не се стопират и навлизат директно в окото. Затова родителите трябва изключително много да внимават, когато избират очила за своето дете, и в никакъв случай не бива да правят компромиси с качеството.

Слънчевите очила са задължителни и за децата, които страдат от слънчева алергия. Освен със зачервяване и сърбеж в очите тези хлапета могат да реагират и с по-особени симптоми – често мигане, тикове, сълзене… В тези случаи притеснените родители обикновено търсят консултация с детски невролог, а не се сещат, че става дума за офталмологичен проблем.

Ако трябва да обобщя, очилата с UV протекция са изключително важни, защото предпазват очите не само от светлината като дразнител, но и от алергените, намиращи се във въздуха. Някои родители се притесняват, че на детето няма да са му удобни, но това не бива да е причина да се отказват от този важен аксесоар. Модерните рамки са гъвкави и имат възможност да се фиксират върху лицето. И все пак, ако детето е прекалено мъничко и не може да носи очила, тогава задължително трябва да се използват шапки с широка периферия, сенници и чадърчета, които да защитят лицето от директното влияние на слънчевите лъчи.

Какви очила са подходящи за децата?

Слънчевите очила за деца трябва да са със защитен фактор „3“ и „4“, което отговаря на най-силното слънчево излъчване. Освен това те трябва да са безопасни (направени от хипоалергенен материал), функционални и удобни (с гъвкави дръжки) и добре да прилягат на детската глава, за да не се допускат лъчи отгоре или отстрани на рамката. Факторът „мода“ придобива също значение с възрастта на детето.

Морската вода крие ли някаква опасност за очите?

Морската вода, която често е замърсена, може да предизвика алергични реакции в очите, както и инфекциозни вирусни или бактериални конюнктивити.

Вярно ли е, че случаите на конюнктивит през лятото нарастват и има ли начин да предпазим децата си?

Конюнктивитите могат да бъдат бактериални, вирусни, гъбични, хламидийни, механични, алергични. От инфекциозните най-чести са вирусните конюнктивите, които могат да протичат и на епидемии, но не се наблюдава сезонност в появата им. Дори алергичните конюнктивити не са приоритет само на летните месеци – често симптоми се проявяват и през зимата, когато има слънце и сняг.

Можем да предпазим децата отново чрез слънчеви очила с UV протекция, както и чрез профилактика на общите инфекции, тъй като в много случаи конюнктивитът е симптом на общо заболяване. Разбира се, още от малки трябва да научим децата да не докосват очите си с мръсни ръце, тъй като инфекцията се предава именно по такъв начин – контактен и въздушно-капков механизъм.

Вероятността в окото да попадне чуждо тяло под формата на песъчинка е доста голяма на плажа. Какви са възможните усложнения от това и как да постъпим в този случай, ако наблизо няма специалист, с когото да се консултираме?

Виж още

Попадането на пясък в очите на детето може да доведе не само до напрашване и инфекция, но и до нараняване на роговицата. Симптомите са болка и дразнене от светлината, сълзене, спазъм на клепачите, зачервяване на окото. Състоянието е спешно и изисква лекарска помощ. Чуждите тела трябва да се извадят, да се направи промивка с физиологичен серум и да се назначи антибиотична терапия. Важно е да се обърнат клепачите, за да се потърсят и там песъчинки, които биха могли да увредят епитела на роговицата.

Ухапването от насекомо в близост до окото освен дискомфорт крие ли някакъв риск за зрението?

Ухапването в близост до окото обикновено довежда до появата на силно изразен оток на клепачите, който може много да притесни родителите. По-страшни обаче са евентуалните последици за зрението – невъзможността на детето за дълго време да отвори клепачите носи риск от развитието на т.нар. мързеливо око. Обикновено обаче отокът се овладява бързо с общо и локално противоалергично лечение. Състоянието също изисква спешна медицинска помощ.

През лятото има опасност от дехидратиране не само на кожата и косата, но и на очите. Какво бихте посъветвали родителите?

Опасността от дехидратация през лятото е факт. Превенцията налага поемането на достатъчно количество течности, за да не се допусне усещане за жажда – когато детето е жадно, значи вече е дехидратирано. Това е отговорността на родителите – да подсещат малчуганите да пият повече вода. Изсъхване на слъзния филм обаче по-често се наблюдава като резултат от използването на климатици, от масовото навлизане на компютрите, таблетите и смартфоните в ежедневието на децата. Това води до появата на т.нар. симптоми на сухото око – зачервяване и често мигане.

И накрая един въпрос извън темата, който обаче със сигурност вълнува родителите – кога трябва да се направи първият очен преглед на децата?

Всяко доносено бебе, дори и без наличие на очни симптоми, е препоръчително да се прегледа, когато навърши една годинка, за да се провери прозрачността на очните среди. Профилактичният преглед за наличие на рефракционна аномалия или на мързеливо око е задължителен на 3 години и половина. Недоносените бебета се следят още докато са в кувьоз, а след това – до 52 г.с. (гестационна седмица). На 1-годишна възраст се провежда преглед за наличие на вродено кривогледство (чест проблем при недоносените), а на 3 год. и 6 мес. – за рефракционна аномалия.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре