Сега четеш
Какво трябва да знаем за летните бебета

Какво трябва да знаем за летните бебета

Независимо през кой сезон е родено бебето, то изисква грижи, обич и внимание. И все пак, ако вашето мъниче е родено през лятото, с какво трябва да се съобразите? Топлото време предполага ли бързо извеждане навън и по-дълги разходки? А дали може да планирате почивка било то на море или на планина с новороденото? На тези и още въпроси, свързани с храненето, обличането и изпотяването на бебето, потърсихме отговор от д-р Петров.

 

Какви са предимствата и недостатъците на родените през лятото?

Няма предимства и недостатъци, свързани със сезона. Важно е да има здрави доносени бебета! Специални грижи изискват преждевременно родените деца (преди 37-а гестационна седмица), защото са с несъвършена терморегулация и трябва да им се осигури температурен комфорт чрез подходящо за сезона облекло и температура в стаята, в която се отглеждат. За температурен комфорт в стаята се приема 20-23°C.

Разходките могат ли да започнат веднага с изписването от родилния дом? Кога и по колко време е добре да бъдат те?

Започнете с кратък престой на бебето до отворения прозорец в стаята. После преминете към изнасяне на терасата. През лятото това може да стане след първата седмица. Разходката е необходима не само заради чистия и свеж въздух. Бебето трябва да свиква и с колебанието на температурата на
въздуха. Продължителността на разходката през първия месец трябва да бъде 1-2 часа. Най-добре е да се ползват сутрешните свежи часове на деня. При разходката не посещавайте места с много хора.

Нужно ли е използването на слънцезащитен крем за новородените?

При по-продължителен престой на слънце е добре да се ползва слъцезащитен крем с фактор 50+ . Това е особено важно за новородените, които са със светла кожа (с малко пигмент).
Как трябва да бъде облечено лятното бебе?

През хладните летни дни е подходящо да облечете бебето с боди с дълъг ръкав и крачоли, и с още една блузка. През по-горещите дни разсъбличането трябва да става постепенно със сваляне на една дрешка през 3-4 дни, докато се стигне до боди с къс ръкав и без крачоли. Добре е през най-слънчевите летни дни детето да има шапка или кърпа на главата от тънка памучна материя.

Относно храненето – какво количество храна би трябвало да поема бебето през лятото? А вода трябва ли да се дава?

Количеството на храната се определя от възрастта в месеци, като увеличението трябва да стане постепенно, за да достигне в края на
първия месец около 110-120 мл. Удобна за запомняне е следната формула – възрастта на детето в месеци по десет плюс 100. Например: 4-месечно бебе би трябвало да приема около 140 мл кърма или адаптирано мляко; на 7 месеца –около 170 мл, и т.н. Приеманата храна детето дозира само, според това колко е гладно. Майките, които кърмят, трудно могат да преценят количеството мляко, което поема бебето, но те трябва да знаят, че тегловният прираст е най-сигурният критерий за достатъчност на храната. Даването на вода през лятото е необходимо, защото и потребностите са по-големи. Добре е водата да се дава между храненията – на често и по малко. Ориентировъчното количество за 24 часа е около 50 мл на килограм телесна маса, тоест, ако бебето тежи 5 кг, препоръчителното дневно количество вода за него е 250 мл.

Как да реагираме, ако бебето отказва да се храни? Как да разберем дали това се дължи на високите градуси или е сигнал за друг проблем?

Причината за отказ от храна на бебето трябва да се установи от лекар. Каквато и да е тя обаче, детето не бива да се насилва за хранене, тъй като насилието създава отрицателни хранителни рефлекси. Храненето трябва да бъде удоволствие за бебето и майката.

Кога може да се стигне до дехидратация и кои са признаците?

До дехидратация може да се стигне при недостатъчен прием на течности и
храна, както и при загуба на течности чрез повръщане, диария, отделяне на голямо количество урина, обилно изпотяване. Тежестта на дехидратацията следва да се определи от лекар. Ориентировъчни признаци са: сух език, суха лигавица на устата, намалена еластичност на кожата, отпадналост, намалена двигателна активност, намалено отделяне на урина (сух памперс).

Вярно ли е, че през лятото не се препоръчва прекратяване на кърменето и защо?

Не се препоръчва отбиване на бебето през лятото, защото се понася по-тежко и често се стига до храносмилателни разстройства. Добре е бебето да се отбие преди лятото или да се изчака до есента.
Изпотяването по време на сън – нещо нормално ли е или е повод за притеснение?

Виж още

Функцията на потните жлези се управлява от вегетативната нервна система. Има деца, които се изпотяват повече в съня си, а и през деня. Това може да бъде естествен процес, но може да бъде и признак за инфекция или друго заболяване, например рахит. Ето защо при подобен проблем е важно да се направи консултация с лекар.

 

„За“ или „против“ климатиците?

Не се препоръчва в стаята на бебето да работи климатик, независимо дали става дума за лятото или за зимата. Климатикът вкарва в стаята фини прахови частици и други замърсители, характерни за градската среда. Така че освен риск от охлаждане или претопляне на бебето, съществува и риск от инфектиране. Препоръчва се стаята да се затопля или охлажда индиректно, тоест от съседно помещение.

 

И за финал – с бебе на море. Да или не?

Бебето може да бъде заведено на море и на планина още през първите месеци след раждането. Това е важен елемент на закаляването от ранна възраст. Важно е обаче слънчевото облъчване да се дозира внимателно. Най-добре е да се избират часовете 9-11 часа и 16-18 часа. Извеждането на бебето навън нека започне на шарена сянка, след това на слънце за около 1-2 минути, като всеки ден времето се увеличава, докато достигне до 20-30 минути. В никакъв случай не бива да се допуска зачервяване на кожата. Необходимо е да се използват слънцезащитни кремове с висок фактор на защита.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре