Сега четеш
Какво трябва да знаем за ушната кал

Какво трябва да знаем за ушната кал

Ушната кал е един на пръв поглед банален проблем, който обаче се случва доста често в детската възраст и ни тревожи като родители. Всъщност, вредна ли е ушната кал или е нормален физиологичен процес, кога се налага да потърсим консултация с УНГ-специалист и защо трябва да сме особено внимателни, когато почистваме ушите на мъника? По темата разговаряме с д-р Валери Кюлев.

 

Какво представлява ушната кал?

Ушната кал (мед. – церумен) представлява предимно секрет, отделян от церуменалните жлези, примесен с мазнини, десквамиран епител от кожата на канала на ухото и нечистотии.

 

Какви са нормалните количества, консистенции и цвят на ушната кал?

Церуменът представлява тъмнокафява до черна на цвят маса с различна консистенция – от кашава и мека, до твърда като камък. Количеството на отделяне на ушна кал е индивидуално.

 

Кога ушната кал може да се превърне в проблем, кога е необходима консултация със специалист?

Хиперсекрецията на церуменалните жлези се проявява при рефлекторно дразнене на ушния канал – екземи, дерматити и други. Важно уточнение е, че „производството“ на ушна кал е индивидуално. Нормално секретът се отделя навън към изхода на канала при дъвчене и говорене. При обилно отделяне на секрет поради дисфункция на жлезите, нарушен дренаж или наличие на повече косми в канала се стига до задръжка на секрета и в зависимост от количеството и консистенцията на церумена, се проявява съответната симптоматика – намален слух, шум в ушите.

 

Какви рискове крие неправилното ѝ почистване?

Виж още

На първо място това е запушването на ухото с проява на внезапно намален слух, което понякога е съпроводено с неприятни субективни оплаквания, ако церуменът оказва налягане върху тъпънчевата мембрана. Нерядко се наранява кожата на ушния канал, което може да доведе до възпаление – външен отит. Има случаи на нараняване на тъпънчевата мембрана, включително перфорация.

 

Как да почистваме ушите правилно?

Винаги съветвам моите пациенти да не си чистят ушите с тампони или клечки за уши, тъй като те се „самопочистват“.  Достатъчно е само избърсване на мидата – външно, до входа на канала.

Спрейовете и капките за ушна кал невинаги са ефективни. Пациентите с повишено отделяне на ушна кал, както и тези, работещи в запрашена среда, е редно да посещават УНГ-кабинет на всеки 6 или 12 месеца.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
1
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре