Сега четеш
Катерене за деца

Катерене за деца

Вашето дете обича ли да се катери вкъщи по мебелите, навън по дърветата? Ако е така, със сигурност тренировките по катерене ще му харесат. Разбира се, и всички други деца може да опитат. От каква възраст малчуганите може да посещават тренировки по катерене, защо те са полезни и какво развиват? Отговорите потърсихме от Александра Христова.

 

От каква възраст е подходящо катеренето?

Катеренето е естествен начин за придвижване, който при най-мъничките предхожда първите стъпки. В този смисъл за децата това е много естествено занимание от най-ранна възраст.

Има различни подходи при занятията с деца според възрастовата група. И ако при по-малките, до 5-годишна възраст, характерът е по-скоро развлекателен, то при децата над 5-годишна възраст можем да говорим за спортно-развлекателни програми, в които се залагат основните правила и принципи в спорта.

Регулярната тренировъчна дейност е подходяща за деца от 7-годишна възраст нагоре. Както и в други направления, това е възрастта, в която децата усвояват правилата и принципите чисто теоретично по-лесно.

Разбира се, има изключения – децата се развиват по много индивидуален начин. Често в залата се изненадваме от това колко талантливи, смели и упорити са те.

 

С какво катеренето е полезно за децата?

Според проучвания на Световната здравна организация, за да бъдат здрави децата, те трябва да практикуват някакъв спорт не по-малко от 30 минути поне два пъти на ден. Нещо повече, физическата активност може да влияе положително освен на физическото и на психологическото, личностното и социалното развитие на детето. Ясно е, че тези области на развитие са свързани помежду си, но важен въпрос е кои са спортовете, които ги осигуряват едновременно. Катеренето е един от тях.

Катеренето е предизвикателство, което укрепва всяка част на тялото. То укрепва мускулно-скелетната тъкан, подобрява баланса, координацията и гъвкавостта, което може да намали паданията и потенциалните наранявания на детето в бъдеще, и помага за поддържането на здравословно тегло.

Когнитивното развитие на децата върви ръка за ръка с техните двигателни умения, така че упражненията са съществен елемент от развитието на мозъка. Някои от психологическите ползи от скалното катерене са подобрената способност за учене, памет и концентрация; по-добри умения за разрешаване на проблеми и по-нисък риск от тревожност и депресия. Всички тези умения са сред най-често описваните като критично необходими на децата за успеха им в света, в който живеем.

 

Може би родителите имат опасения доколко здрави са въжетата?  Има ли някакъв риск?

Краткият отговор е, че няма риск. Катеренето е сред спортовете с изключително ниска честота на травми. Когато се практикува в безопасна среда, каквато е залата за катерене, вероятността за травми е много ниска.

Екипировката е много надеждна, а в залите се провеждат регулярни инспекции, които удостоверяват качеството на оборудването и степента на износване.

Родителите могат да са спокойни, че в контролирана среда това е един много безопасен спорт.

 

Нужна ли е екипировка?

За разлика от много други спортове екипировката за катерене е доста достъпна – чифт катерачни обувки (еспадрили) и седалка за катерене. В ниския клас цените са в порядъка на 40-60 лева. Останалото оборудване – въжета, седалки и катерачен инвентар, са осигурени в залите за катерене.

 

Защо да се катерят децата?

Катеренето е много комплексен спорт, който развива цялата мускулатура. То обаче не само изгражда мускули, но и помага на децата да развият социалните си умения, необходими за един щастлив живот. Когато се катерят, малчуганите определят и постигат целите си, преодоляват страховете си, доверяват се един на друг при осигуряването и работят в екип. Всичко това изгражда увереност и лидерски умения – още важни качества в съвременния свят.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
1
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре