Сега четеш
Всичко, което трябва да знаем за коликите

Всичко, което трябва да знаем за коликите

Думата „колика” произлиза от гръцкото „kolikos”, прилагателно на „колон“ (дебело черво), и означава остра и неочаквана коремна болка, възникнала независимо от възрастта. Като колика при бебето определяме внезапната поява на пристъпен, силен и неуспокоим плач, съпроводен от зачервяване на лицето, стягане на коремчето, свиване на юмруците, вдигане на крачетата и отделяне на газове. Майките на бебета с колики описват техния плач като пронизващ, неотложен, раздразнителен и стресиращ. По темата за коликите разговаряме с д-р Бабаколова.

 

Всяко бебе ли има колики?

Кърмаческите колики са често срещани в клиничната практика, като според данните засягат 5-28% от кърмачетата в първите 3 месеца от живота. Честотата на коликите е еднаква, независимо от социалния статус, пола на кърмачето, начина на хранене (кърма или адаптирано мляко), наличието на атопия (предразположеност към алергии) и т.н.

От каква и до каква възраст обикновено са коликите?

Обикновено състоянието изчезва спонтанно след 3-месечна възраст, а пикът се наблюдава към 6-та седмица, предимно в следобедните и вечерните часове.

Как родителите да разпознаят коликите?

Класическото определение за колика се появява още в средата на миналия век, като правилото за трите тройки: периоди на плач, които продължават поне 3 часа дневно, в поне 3 дена от седмицата за 3 или повече седмици.

Установено е, че звуковата характеристика на плача при колики е различна от тази при плач, недължащ се на колики. Това, както и усещането на майката подпомага в известна степен отдиференцирането на коликите от други сериозни състояния (инфекции, остър отит, гастроезофагеална рефлуксна болест, остри хирургични състояния и др.), които протичат подобно в тази възраст.

Здравословен проблем ли са коликите? Нужна ли е консултация с педиатър?

Коликите са функционално отклонение в ранна кърмаческа възраст, но ако са съпроводени с допълнителни симптоми, ако не протичат по класическия начин или ако са налице обезпокояващи признаци като нарушено хранене, лош тегловен прираст, повишена температура, запек, диария, повръщане, жълтеница и т.н., консултацията с педиатър е задължителна.

Кои са причините за колики?

Като клинично състояние коликите са известни от столетия, но все още причините за тях остават недобре дефинирани и ясни. Всеобщо е мнението, че коликите имат коремен и чревен произход, но все още не съществува категорично медицинско доказателство затова. Предполагаемите причини за колики могат да бъдат разделени на две големи групи:

Стомашно-чревни причини

 • Прекомерно образуване на газове в храносмилателния тракт – това може да се дължи на аерофагия (поглъщане на въздух), вследствие на силен плач, или на повишено газообразуване в дебелото черво при процесите на ферментация. Медицинските доказателства, че коликите са следствие на повече газове в червата, обаче не са категорични. Правени са проучвания, които показват, че в началото на епизод на колики има нормално количество газове, а в края му – повишено, в резултат на погълнатия въздух по време на плач. Освен това някои мерки за превенция на аерофагията (вертикално положение на тялото, по-често оригване и др.) нямат съществена полза при борбата с колики. Широко използваният медикамент симетикон също не показва висока ефективност. Тези факти, макар и индиректно, опровергават теорията за газообразуването като причина за кърмаческите колики;
 • Недостатъчно усвояване на въглехидрати, по-специално на млечната захар, т.нар. лактоза. При една част от кърмачетата се наблюдава частичен дефицит на храносмилателни ензими, най-вече лактаза, които разграждат приетите с млякото въглехидрати. До около 3-месечна възраст този частичен недостиг се преодолява, когато обикновено е и краят на коликите. В подкрепа на тази теория е фактът, че някои кърмачетата се подобряват след добавяне на лактаза към млякото;
 • Начина на хранене – при бебета, които са на естествено хранене, предлагането само на едната или и на двете гърди при всяко кърмене също има отношение към коликите. Според някои наблюдения коликите са по-малко в първия случай – по-дълго изцеждане на едната гърда;
 • Алергия, непоносимост към белтъка на кравето мляко – също една от хипотезите за причините за колики;
 • Мотилитет (чревна перисталтика, подвижност на червата) – коликите могат да се обяснят и със засилена перисталтика на дебелото черво и повишено налягане в ректума (правото черво, крайният отдел на храносмилателния тракт). Тази теория се подкрепя от факта, че даването на билки със спазмолитичен ефект (лайка, анасон, маточина, резене и др.) има благоприятен ефект при справянето с коликите;
 • Рефлукс – една част от кърмачетата имат т.нар. физиологичен рефлукс, който представлява физиологично преминаване на част от стомашното съдържимо в хранопровода. Според някои теории при наличието на патологичен рефлукс (гастроезофагеална рефлуксна болест) той може да бъде отговорен за наличието на колики. Това обаче е в сферата на предположенията;
 • Хормони на храносмилателната система – по хода на целия стомашно-чревен тракт се отделят множество хормони, биологично активни вещества, вкл. простагландини, които участват в чревния мотилитет. Като най-отговорен за бебешките колики се счита мотилинът, който е повишен при бебета с колики. Смята се, че той ускорява стомашното изпразване и засилва перисталтиката;
 • Нарушена чревна флора – проучвания показват, че дисбалансът на чревната флора, по-специално на нивата на лактобацилите, в първите месеци от живота има отношение към изявата на колики.

Психосоциални причини

Смята се, че напрежението и тревожността на майката може да бъдат пренесени и у кърмачето. Счита се, че това въздействие започва още в първите месеци на бременността. Рискови фактори също са усложнените бременност и раждане, които допълнително засилват тревожността на родителите и променят тяхната интерпретация на силния неуспокоим плач. Нещо повече – при успокояване на майката и отслабване на напрежението поведението на бебето също се нормализира.

Виж още

Отношение към коликите имат и фактори като това дали майката пуши, консумира алкохол или е самотен родител.

Ако мама кърми бебето, влияе ли нейното хранене на коликите?

В някои случаи изключването на млечните протеини от диетата на майките на кърмените бебета води до намаляване на коликите. Подобен ефект има и преминаването на изкуствено хранените кърмачета към хипоалергенна, соева или хидролизирана формула. Тези данни обаче не се потвърждават от всички проучвания, а понякога ефектът е частичен, краткотраен или съвсем липсва. Понякога добър резултат има хипоалергенната диета на майката, тоест изключването от менюто й не само на млякото и млечните продукти, но и на яйцата, пшеницата, соята, какаото, цитрусите.

Как да облекчим състоянието на бебето с колики?

Изследвани и изпробвани са много методи – медикаментозни и немедикаментозни, но нито един от тях не решава проблема дефинитивно. И все пак ето няколко съвета какво може да направите:

 • Намаляване поглъщането на въздух чрез по-често оригване и подходящ биберон на шишето.
 • Хранене – безмлечната диета на майката понякога е с добър ефект, но трябва да се има предвид, че той невинаги е налице, понякога дори има обратен ефект, поради засилване напрежението на майката в и без това напрегнатата атмосфера; хипоалергенна, соева, хидролизирана формула.
 • Медикаменти: симетикон (широко използван, сравнително безопасен, без странични ефекти), лактаза (с доказан ефект), пробиотици (L. reuteri); захароза (има обезболяващ ефект).
 • Алтернативна медицина – билкови чайове, мануална терапия, акупунктура.
 • Поведенческа терапия – по-близък физически контакт, бял шум, вибрации.

Да си родител на бебе с колики…

Въпреки, че при повечето бебета коликите преминават до 3-4-ти месец, те са причина за силен стрес и дискомфорт в семейството. Понякога по-силно изразените колики могат да бъдат причина за по-ранно спиране на кърменето и за по-ранно захранване, за честа смяна на адаптираните формули, за нарушена връзка между родители и дете, за депресия на майката… Голяма част от родителите на вече пораснали деца, спомняйки си за този период твърдят, че той е оказал неблагоприятен ефект върху отношенията, комуникацията и разбирателството в цялото семейство… И все пак, нека родителите не забравят, че коликите са временно явление и рано или късно преминават.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре