Сега четеш
Кожни заболявания през пролетта

Кожни заболявания през пролетта

Кои кожни заболявания най-често се проявявят през пролетта при децата? Къде можем да търсим причините? Какво е лечението? Отговор на тези въпроси потърсихме от д-р Желева.

 

Кои кожни заболявания при децата най-често се обострят през пролетта?

С настъпването на пролетния сезон се повишават оплакванията, свързани с обриви. Най-често се касае за вирусни заболявания (контагиозни молуски, вирусни брадавици), екзацербация на хронични заболявания като атопичен дерматит и себорейна екзема, инсектен дерматит (строфулус). Сухотата на кожата е друг проблем, който обикновено съпътства децата с по-светла кожа, руса коса и светли очи. Този проблем налага стриктна хидратация и използване на меки измивни препарати, които са щадящи към кожата.

Кои са причините за обострянето им в този сезон?

През пролетта настъпва активен цъфтеж на дърветата и цветята и това определя по-високото ниво на полени във въздуха. Много често това води до влошаване на състоянието на кожните заболявания, които сa на базата на установена алергия. Пролетта е свързана и с необходимостта от адаптация на кожата към променливото време при излизане навън. По-високото ниво на слънчева радиация също се отразява негативно.

Как се поставя диагнозата и какво е лечението?

Поставянето на конкретна диагноза се базира на подробна история на заболяването и щателен преглед на кожата на цялото тяло. Много често се случва пациентите да идват поради един повод, а в рамките на прегледа да се установи втори, а понякога и трети по-важен симптом, който да представлява ключа към правилната диагноза.

Дерматоскопията е метод за проследяване на всички пигментни изменения по кожата. Желателно е веднъж годишно всеки пациент (възрастен или дете) да провежда такъв скрининг преди началото на летния сезон. Това се отнася особено за пациентите с голям брой бенки по кожата.

Има алергодерматози, при които се налага извършването на допълнителни изследвания (кръвни изследвания, allergy patch тестуване), но като цяло се препоръчва избягването им в ранна детска възраст.

Виж още

При по-редки диагнози може да бъде предложено провеждане на биопсия (взимане на малко парченце кожа) и последваща хистология, за да има категорична диагноза.

Как да изберем хигиенните препарати за детето

През последните няколко години се наблюдава тенденция към прекалено използване на силно измивни хигиенни препарати. Честата употреба на белини, дезинфектанти и др. подобни влошава голям брой от кожните заболявания. Честото къпане на малки деца с ароматизирани продукти води до изсушаване на кожата и влошаване на предхождащи дерматити. Желателно е да се ползват измивни олиа, които не дразнят кожата. Къпането на косата може да бъде по-рядко със специфична серия продукти за детския скалп. Препоръчително е да се използват течни перилни препарати, а също така и дрехите да бъдат повторно изплаквани в пералнята машина. Използването на омекотители и ароматизатори не е желателно.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре