Сега четеш
Къпането на бебето

Къпането на бебето

Къпането на бебчо предизвиква много въпроси у родителите… Кога и как да бъде първото къпане? Всеки ден ли да къпем малкото човече? Как да сме сигурни, че водата е с подходяща температура? Сутрин или вечер да къпем бебето? Ако плаче, какво да правим? Отговорите на тези въпроси биха ни дали повече спокойствие и увереност, което би превърнало къпането в един от онези прекрасни и емоционални моменти, за които след време ще се спомняме и разказваме с радост. За да научим повече за този важен хигиенен ритуал се срещнахме с д-р Котевска.

 

Кога се случва първото къпане на бебето?

Важно е да се знае, че докато пъпната връв на бебето не е паднала, което се случва обикновено след първата семица от раждането, детето не трябва да се къпе. Докато трае този период, вариантът е мястото около пъпчето да се закрие с ръка и седалището, крайниците и главичката на бебето да се измият внимателно на течаща вода, но без да се мокри зоната около пъпа. Щом падне пъпът, родителите имат думата как да къпят новороденото – в бебешка ваничка или на мивката.

Колко често трябва да се къпе бебето?

Според Американската педиарична асоциация новородените деца не се нуждаят от ежедневно къпане. Науката или биологията не могат да дадат категоричен отговор колко често трябва да се къпе детето. В миналото родителите изобщо не са къпали своите деца. Съвременнното общество приема за норма детето да се къпе ежедневно. Kърмачетата, особено тези, които още не са проходили, обаче, не трябва да се мият с измивни средства всеки ден. Ако детето има суха, чувствителна кожа, то трябва да се къпе със специализирани измивни средства веднъж седмично. През останалото време може просто да се изплаква с хладка вода за поддържане на ежедневна хигиена. Гениталиите могат да се поддържат чисти между къпанията с изплакване с хладка вода. Кисненето в топла вода за дълго време и прекомерното търкане с гъба изсушават нежната кожа на бебето.

Как протича къпането? На кои места от тялото е редно да се обърне специално внимание?

Тялото, включително главата, се сапунисват нежно с бебешки шампоан, след което се изплакват – от горе надолу и отпред назад. Зоната около седалището се сапунисва последна. Трябва да сме сигурни, че са почистени всички малки гънчици. Специално внимание трябва да се обърне и на зоните под мишниците, зад ушите, около вратлето, а при момичетата – около гениталиите. Не бива да се използват продукти за възрастни! По отношение на хигиената на очите и носа, хубаво би било това да става с влажни памучни тампончета.

Каква да бъде температурата на водата и на въздуха в стаята при къпане? Каква да бъде продължителността на къпането?

Водата трябва да бъде топла, но не гореща – около 37-38°С. Най-лесният начин да се провери дали е подходяща е с лакът – не трябва да е нито топла, нито студена. Относно продължителността на къпането, 5-10 минути са напълно достатъчни. Ако детето е доносено, препоръчителната температура на въздуха при къпане е около 22°С и не е необходимо да се затопля допълнително. При недоносените  деца поради незрялата им терморегулация е желателно температурата да е малко по-висока – около 25°С. Когато изваждате бебето от ваничката, поддържайте седалището с едната ръка, а вратлето и главичката – с другата, за да осигурите здрав захват и невъзможност за изплъзване.

Кога е най-добре да бъде къпането детето – сутрин или вечер? С какви особености на режима на бебето е желателно да бъде съобразено къпането?

Moжете да къпете бебето по всяко време на деня, което е удобно за вас. Трябва да съобразите единствено със следните неща:

Виж още

 • банята да не пречи на съня на бебето;
 • да не къпете бебето, когато е гладно;
 • да не е студено (къпането през по-топлата част от деня кара детето да се чувства по-комфортно по време на и след банята);
 • къпането вечер също има своите предимства – намалява риска от настинка и успокоява бебето;
 • добре е къпането да става по едно и също време на деня. Така, влизайки в един своеобразен ритъм на хранене, къпане и сън, детето ще знае какво го очаква, ще бъде по-спокойно и ще има по-пълноценен нощен сън.

Ако бебето плаче по време на баня, какви могат да бъдат причините за това?

Причините бебето да плаче по време на къпане могат да бъдат различни:

 • попадане на сапунена вода в очите – бебешките шампоани трябва да са разработени така, че да не дразнят очите, но това все пак зависи от съответната продуктова линия;
 • раздразване на обривите, ако има такива, от водата и сапуна – това предизвиква парене, дискомфорт и плач;
 • неподходяща температура на водата – най-честата причина за плач;
 • глад – ако бебето е гладно, то е много раздразнително. Детето трябва да е добре нахранено 30- 45 минути преди къпане;
 • „страх от сапун“ – много е важно да се избере подходящото измивно средство за всяко кърмаче – да не люти на очите, да не причинява кожни лези. Най-добре е изборът да бъде консултиран с педиатър, който да оцени типа кожа на детето и да препоръча най-подходящия за него продукт;
 • бебето е изморено – ако банята е късно вечерта и на детето му се спи, трябва да изтеглим часа му за къпане малко по-рано;
 • нездравословна среда в банята – температурата на нашата ръка, когато държим бебето, температурата на въздуха в банята, наличието на прах и алергени… Всичко това може да раздразни детето и то да не желае да се къпе.

Може ли мама сама да се справи с къпането или има нужда от помощ?Ако мама е подготвена с достатъчно информация, може и сама абсолютно успешно да се справи с къпането, но помощта на таткото никога не е излишна, особено в началото. Това помага за задълбочаване на привързаността между родителите и бебето, за общото им спокойствие и за наслаждаване на този прекрасен, емоционален и неповторим момент.

Внимание: Никога не оставяйте бебето без надзор! То може да се хлъзне и много лесно да се потопи под водата, затова ваничката трябва да се пълни с около 5 см вода. Така че, родители, в никакъв случай не изпускайте от поглед детето, докато се къпе. Ако е крайно наложително да свършите нещо, просто извадете детето от водата.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
1
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре