Сега четеш
Лекарствата за деца – начин на употреба, част 1

Лекарствата за деца – начин на употреба, част 1

Като родители често ни се налага да посещаваме аптеката, защото, за жалост, малките деца боледуват доста и приемът на лекарства е някак неизбежен. Нерядко хукваме към аптеката още при първото изкашляне на детето или веднага, щом видим, че термометърът показва малко над 37.3°С, за да купим бързо вълшебен сироп против кашлица или чудодейни витамини.

Какво трябва да знаем за лекарствата, защо препоръките на лекаря и на фармацевта са важни, какви правила трябва да се спазват при даването на лекарства… На тези и още въпроси по темата за децата и лекарствата потърсихме отговори от маг. фармацевт Антон Вълев.

 

Част 1: Лекарствените продукти

Какво е важно да знаят родителите за лекарствата?

В една аптека могат да се открият много видове продукти. На първо място, разбира се, това са лекарствата. Те се делят на различни групи според разнообразни критерии.  Например, според режима на отпускане лекарствените продукти се делят на две големи групи – по лекарско предписание (с рецепта) и без лекарско предписание. Малко хора обаче знаят, че има и такива със смесен режим – за малки деца са само по рецепта, а по-големите могат да ги приемат само по преценка на магистър фармацевта. Във всички случаи лекарствените продукти се отпускат по преценка на магистър фармацевта, а не на пациента или негов близък. Ако фармацевтът, след като разпита за какво и как смятате да използвате едно лекарство, прецени, че лекарството не е подходящо за състоянието, той има пълната власт да откаже отпускането, независимо дали е без лекарско предписание или носите изрядна лекарска рецепта. Това съществено различава аптеките от магазина!

До средата на 70-те години на миналия век всички лекарства са се приготвяли от фармацевтите в аптеката. Отивате на лекар, той предписва лекарство. С рецептата отивате в аптеката, където магистър фармацевтът приготвя лекарство и го отпуска, дава указания и прави корекции на лекарствената терапия. Днес огромната част от лекарствата са предварително произведени от фирми-производители на лекарства. Въпреки това, в световен мащаб има тенденция на завръщане към лекарствата, приготвени в аптека. Нарича се „лекарствен къмпаундинг“, а целта е да се приложи точното лекарство в точната доза (индивидуализирана медицина).

В аптеките ще откриете също медицински изделия, козметични продукти, хранителни добавки, храни и всякакви други стоки и техника от значение за здравето.

Кои са най-използваните лекарства за деца, които могат да се купят без лекарска рецепта?

Най-използваните лекарствени продукти за деца, разбира се, са свързани с най-често срещаните състояния в педиатрията – против висока температура и болка, заболявания на дихателните пътища (капки за нос, сиропи за кашлица), против чревни разстройства, витаминни и имуностимулиращи продукти. Немалка част от тях не са лекарства, но това не значи, че те са безопасни за малчуганите. Употребата им трябва да е само и единствено след консултация с магистър-фармацевта.

За какво да внимаваме и какви основни правила е важно да спазваме, когато даваме лекарства на детето?

На първо място, винаги изслушвайте внимателно инструкциите на магистър фармацевта в аптеката. Ако имате въпроси, задайте ги на място или позвънете в аптеката. Често чуваме следните фрази: „Ами не знам, то не е за моето дете“, „Не ми обяснявайте, няма аз да го пия“ или „Щом лекарят така го е изписал, значи така ще го прилагам“… Фармацевтът неслучайно е изрично сложен в края на лекарствоснабдителната верига, за да проконтролира правилността на лекарското предписание, да прецени дали лекарството е подходящо за пациента и да даде указания за начина на приемане. Неговото указание е окончателно, дори и понякога да не съответства на изписаното в рецептата от лекаря.

Преди употреба, внимателно прочете листовката и задайте въпрос на фармацевта и/или на предписалия го лекар. Отбележете си датата на отваряне на лекарството или срока, до който е описано, че можете да го ползвате. Не ползвайте лекарства след указания срок на годност, като все пак имате предвид, че годността не изтича внезапно в 00:00 часа на посочената дата. Ако изрично не е посочена точна дата, правилото е, че лекарството е годно до последната дата на указания месец (например, 07/2019 означава, че годността е до 31 юли 2019 г. включително). Върху опаковката винаги се посочва и в какви условия следва да съхранявате лекарството. Винаги мястото трябва да е недостъпно за деца! И нещо, което малко хора знаят – няма лекарства, които да се съхраняват под 2°С. В този смисъл не може да оставяте лекарството зимно време навън или пък във фризера на хладилника, защото това категорично ще увреди продукта и той може да стане не само неефективен, но и опасен за приложение!

В случай на изява на някакъв ефект, който ви се струва необичаен, прочетете отново листовката, но задължително се свържете с лекаря или с личния си фармацевт. Освен личен лекар е добре да изберете и свой личен фармацевт, с когото да консултирате всичките си лекарствени терапии. По отношение на лекарствата, фармацевтът е по-квалифициран от лекаря. Така ще си осигурите най-професионалната консултация за лекарствата, нежеланите лекарствени реакции, взаимодействията им с други лекарства, поведение и храни. Личният фармацевт може да ви консултира и какви са очакваните етапи в лекарственото лечение, например, и колко време е добре да продължи приемът.

Какви са най-честите странични реакции, които могат да се получат при децата след даване на лекарство?

Детският организъм е силно реактивен и страничните реакции при него са изключитено разнообразни – от безобидната странична реакция до спешното състояние при децата може да ни делят едва няколко минути. Затова, съветът ми е в подобни случаи да се консултирате без да отлагате с лекаря или фармацевта.

Виж още

Капки за нос, сиропи за кашлица, кремове, температуропонижаващи – родителите често ги избират сами с идеята, че са безобидни. Има ли всъщност безобидни лекарства?

Няма безобидни лекарства, затова и изборът е предоставен по закон на фармацевта или на лекаря и фармацевта. В нито един случай пациентът не избира сам лекарството. Родителят може да каже какви са предпочитанията му, каква е реактивността на детето към вкус, аромат, към лекарства, но не може да задължи фармацевта да му отпусне лекарствен продукт, независимо, че го заплаща.

Съдейки по вашата практика, антибиотиците наистина ли се изписват по-често от необходимото? Може ли да се говори за прекаляване?

Уви, да! Нерядко натискът за предписване на антибиотик идва от самите родители. Мотивите им са напълно странни – за да може да ходят на работа, вместо да са в болничен, защото само антибиотикът лекувал, за да не чакат втори път за преглед при лекаря… Нерядко има и родители, които нямат никаква култура какво значи антибиотик и как се ползва. А има и съвсем добросъвестни родители, които изпълняват стриктно предписанието на лекаря, при това за случаи, в които колегата лекар би следвало сам да се въздържи от предписването на антибиотик. В педиатрията, предписването на антибиотици е по-често, защото състоянието на детето може да се влоши рязко и забавянето може да бъде фатално. Затова, за да не се налага повторен преглед и чакане за него, колегите нерядко изписват и антибиотик като застраховка. Това е една добра практика, но само ако отсреща имаме едни образовани и отговорни родители, които ще държат в течение лекаря и ще приложат антибиотика само ако бъдат инструктирани за това.

 

Част 2 на статията може да прочете ТУК

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (3)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре