Сега четеш
Лекарствата за деца – начин на употреба, част 2

Лекарствата за деца – начин на употреба, част 2

Като родители често ни се налага да посещаваме аптеката, защото, за жалост, малките деца боледуват доста и приемът на лекарства е някак неизбежен. Нерядко хукваме към аптеката още при първото изкашляне на детето или веднага, щом видим, че термометърът показва малко над 37.3°С, за да купим бързо вълшебен сироп против кашлица или чудодейни витамини.

Какво трябва да знаем за лекарствата, защо препоръките на лекаря и на фармацевта са важни, какви правила трябва да се спазват при даването на лекарства… На тези и още въпроси по темата за децата и лекарствата потърсихме отговори от маг. фармацевт Антон Вълев.

 

Част 2: Хранителните добавки

Какво представляват хранителните добавки?

Хранителната добавка е продукт, който цели да допълни хранителните качества на храната, като внася липсващото в концентриран вид. Затова се нарича „хранителна добавка“ или допълваща храна (Food supplement). Например, ако в храната, която консумирате всеки ден, няма достатъчно витамини, можете да приемате мултивитаминен продукт – той е хранителна добавка с хранителна стойност. Обикновено, хранителната добавка има списък от съставящи я вещества и природни субстанции (състав), който задължително се посочва върху етикета на продукта.

Не бъркайте „хранителната добавка“ с много близкото по звучене „добавка към храната“! Добавките към храните (Food additives) са единични вещества, които модифицират физико-химичните свойства на храните (цвят, мирис, вкус, микробиологична стабилност), но обикновено нямат хранителна стойност, те не се разглеждат като храни. Например, калиевият сорбат е консервант (добавка към храната), не е храна. За краткост в изписването върху етикетите, добавките към храната се означават с буквата Е и номер, например: Е202.

Неспециалистите много често си мислят, че „хранителна добавка“ и „добавка към храната“ са синонимни варианти на едно и също нещо, затова и често в текстове в интернет има грешна и подвеждаща информация. Също така, нерядко спортистите наричат погрешно функционалните храни, които приемат с цел по-добри спортни резултати, „хранителни добавки“.

Често има вещества, които в ниски дози се квалифицират като хранителни добавки, а над определена граница – като лекарства. В този случай, фразата „хранителна добавка“ всъщност казва какъв е режимът на регистрация, а не какво съдържа. Този двойнствен режим се използва от фирмите производители, за да прикрият умело лекарства зад опаковката на хранителни добавки. Мотивът е ясен – регистрацията на лекарство е понякога стотици пъти по-скъпа от регистрацията на хранителна добавка. Освен това, за да регистрирате лекарство, трябва да докажете с проучвания ефекта на веществото върху организма, докато хранителната добавка няма такива претенции.

Кога децата имат нужда от тях?

Човешкият организъм има нужда от балансирано хранене, богато на всякакви хранителни вещества. Ако храните, които приема детето, не са достатъчно комплексни, може да се допълнят с хранителни добавки, които частично да доставят липсващите елементи. Разбира се, разнообразното и пълноценно хранене по естествен път е за предпочитане, затова добавките носят задължителния надпис: „Не е заместител на разнообразното хранене!“

Как родителите да изберат подходящия продукт?

Родителството носи задължението да осигурите разнообразен порцион на детето. Наблюдавайте развитието му и лесно ще се ориентирате какъв вид допълване на храната трябва да направите. Кой да бъде конкретният продукт хранителна добавка, обаче, посъветвайте се с педиатъра и задължително с личния си магистър фармацевт. Фармацевтите имат най-богати познания по биохимия, химия на природните продукти, технология на производството и взаимодействията между веществата и организма. Няма друг специалист, който да изучава толкова подробно комплекса от тези характеристики на лекарствата и хранителните добавки.Личният фармацевт, познавайки отблизо детето, неговите заболявания и развитието му, ще ви препоръча най-подходящия продукт в аптечната мрежа.

Може ли да се приемат хранителни добавки с други лекарства?

Индивидуално е – зависи от състава на хранителната добавка. Има множество хранителни добавки, които съдържат вещества, взаимодействащи по нежелан начин с лекарствата. Например, пациентките, които приемат противозачатъчни, не трябва да употребяват продукти, съдържащи екстракт от жълт кантарион. Пациентите на антикоагулантна терапия не трябва да приемат продукти с гинко билоба или такива, богати на витамин Е.

Виж още

Част от хранителните добавки са противопоказани за деца под 1 година заради помощните вещества, а не заради основната съставка. Много са, но тези взаимодействия не се познават дори от лекарите, защото това е извън специалността им. Затова, вслушвайте се в мнението на фармацевта.

Предозиране с хранителни добавки?

Родители, запомнете – всяко предозиране е опасно! Детето може да се натрови дори с безобидни на пръв поглед храни като пчелен мед, оцет, подправки, чесън, люти храни, шоколад… В този смисъл хранителните добавки също  могат да бъдат опасни, защото предлагат вещества в концентриран вид, а някои са прикрити лекарства. Затова приемайте дозирането на хранителни добавки също толкова отговорно, както и на лекарствата!

 

 

Част 3 на статията може да прочетете ТУК

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (4)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре