Сега четеш
Лекарствата за деца – начин на употреба, част 3

Лекарствата за деца – начин на употреба, част 3

Като родители често ни се налага да посещаваме аптеката, защото, за жалост, малките деца боледуват доста и приемът на лекарства е някак неизбежен. Нерядко хукваме към аптеката още при първото изкашляне на детето или веднага, щом видим, че термометърът показва малко над 37.3°С, за да купим бързо вълшебен сироп против кашлица или чудодейни витамини.

Какво трябва да знаем за лекарствата, защо препоръките на лекаря и на фармацевта са важни, какви правила трябва да се спазват при даването на лекарства… На тези и още въпроси по темата за децата и лекарствата потърсихме отговори от маг. фармацевт Антон Вълев.

 

Част 3: Екстемпоралните лекарства

За кои болести за деца няма лекарства и е нужна тяхната направа?

Практически за неограничен брой заболявания има недостиг от педиатрични форми на лекарствата. Тогава пристъпваме към приготвянето им в условията на сертифицирана аптека за приготвяне на лекарства.

Лекарствата, приготвени в аптека, имат няколко положителни страни. Първо, така може да ви се приготви лекарство, което в България не съществува. Второ, може да ви се приготви лекарство във форма, която не съществува – например, има готово лекарство на таблетки, но го няма на вагинални овули, на свещички, на крем или пък на сироп за деца. Трето, може да ви се приготви лекарство в точна доза, различна от наличните на пазара – например, има го на таблетки от 25 милиграма, но ние трябва да приложим само 3 милиграма… И още – фармацевтът в аптеката може да приготви комбиниран лекарствен продукт от лекарствени вещества едновременно, ако такъв не съществува в аптечната мрежа. В аптеките се приготвят и лекарства, когато физико-химичните характеристики на лекарствения състав го правят много нестабилен – не може да се осигури стабилност в продължение на поне 3 години. Тогава нито една лекарствена фирма не се ангажира да прави лекарството и да го регистрира. Ако лекарството е стабилно само 40 дни, но лечението ще продължи само 20 от тях, то в аптеката можем да го приготвим на момента и да лекуваме пациента. И накрая, ако пациентът има непоносимост към някоя от помощните съставки на готовите лекарства, в аптеката може да му се приготви лекарствен продукт със същото активно вещество, но с други помощни, така че да заобиколим алергена.

Кой и как може да приготви лекарство?

У нас от общо 3800 аптеки, едва 42 имат условия да приготвят лекарства, като всяка от тях има различни степен на разрешение. Най-висока степен на разрешение за приготвяне на лекарства има Централната научна аптечна лаборатория при Педиатрична аптека „Ерудита“. По закон, лекарства се приготвят само от дипломирани магистър и помощник фармацевти. Спазват се правилата на Наредба 28 и международните технологични правила. У нас, Централната научна аптечна лаборатория е единствената аптечна база, в която фармацевтите работят по правилата на Добрата производствена практика, за което има международно признат сертификат за управление на качеството по стандарта ISO 9001:2015.

Има ли някакви особености при даването на приготвено лекарство за деца?

Не, приемането на приготвено в аптеката лекарство по нищо не се различава от приемането на произведеното в завода. Особеностите идват при приготвянето и там е цялото изкуство.

Педиатричните лекарства трябва да отговарят на множество допълнителни изисквания. Когато приготвяме лекарство за дете, освен да действа и да е безопасно, трябва да го направим приемливо за детето. Трябва да съобразим какъв е обемът на преглъщане, какъв е предпочитаният вкус за възрастта, какъв е ароматът. Важно е също какво мерително устройство използваме – лъжичка, мерителна спринцовка. Важна е и опаковката – дали е лесна за възприемане от родителя, дали е логичен начина на прилагане и много други. Трябва да се избегнат възможни неосъзнати грешки на родителя при дозирането и прилагането.

В Централната научна аптечна лаборатория, освен че приготвяме ефективни, безопасни и стабилни за времето на приема лекарства, подбираме подходящ аромат и вкус, но също така вземаме мерки родителят да не обърка от кое лекарство по колко да дава. Ако детето трябва да приема три лекарствени сиропа, то ние така нагласяваме концентрацията на всеки един от тях, че майката да дава по един и същи обем и от трите.

Лечението с билки безопасно ли е за децата?

Виж още

Лечението с билкови продукти се подчинява на всички правила за лечение с лекарства. Има множество билки, които са напълно противопоказани за употреба под определена възраст. Пример за това е ментата. Всъщност, много малко билки са подходящи за употреба при малки деца. От друга страна, има билки, които са подходящи дори за новородени, при това с много отдавна известен положителен ефект. Такива са чайовете при колики, например.

Много родители се опитват да приготвят билкови смеси сами у дома. Разбира се, че чисто формално те могат да смесят няколко билкови дроги в кухнята. Тънкостта обаче е в това какви са съотношенията, за да се постигне търсения ефект. Билковите рецепти са трудност дори за специалистите заради сложния състав от биологичноактивни вещества. Ето защо имайте предвид, че някои билкови дроги са мощни алергени и че вместо да приготвите лечебен чай за детето, може да го докарате до спешното отделение.

 

Част 1 на статията може да прочетете ТУК

Част 2 на статията може да прочетете ТУК

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментара (1)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре