Сега четеш
Кожни проблеми през лятото

Кожни проблеми през лятото

Лятото е сезонът, през който най-често излагаме кожата си на открито. А именно кожата  е защитната ни обвивка и повърхността, която има най-чест контакт с околната среда, затова и е изложена на разнообразни вредни въздействия от нея. Кои са най-честите кожни проблеми през лятото и как да се справим с тях, разговаряме с д-р Михайлова.

 

Кои са най-честите проблеми за кожата на децата през лятото?

Най-често срещани са реакциите, свързани с атмосферните влияния като топлина и слънце. А това са именно: обриви от претопляне, познати като милиария; фотодерматити; фито-фотодерматитни реакции при контакт с различни треви и растения с последващо излагане на слънце; реакции към ухапвания от насекоми; бактериални, гъбични и вирусни дерматози като херпангина и болестта „ръка, крак, уста”. Не бива да забравяме, че някои от състоянията на кожата като екземите също изискват редовна грижа и адекватна хидратация с цел повишаване на защитните функции на кожата, независимо от топлото време.

Какво трябва да знаят родителите за слънчевата алергия?

Слънчева алергия може да бъде обединяващ термин за множество кожни прояви. Обикновено обривът се разполага по откритите  части на тялото и може да се появи в часови диапазон от няколко минути до два дни след излагане на слънце. Най-често се засягат зоните около врата, горната повърхност на ръцете и външната повърхност на мишниците и краката. Проявите са свързани със зачервяване, сърбеж, поява на обрив, а понякога и на мехурчета.  Белите деца, с по-светла кожа и коса, са по-рискови. Някои храни като лайм, селъри , целина, моркови, смокини и медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни могат да предизвикват фоточувствителност.

Слънцето – кога е приятел и кога враг за децата?

Слънцето и слънчевите лъчи са полезни за здравето на децата, особено когато са дозирани в часовете на умерено слънцегреене до 11 часа сутрин и след 16 часа следобед. Прекараното време на открито подобрява не само производството на вит. D, който е жизненоважен за общото благосъстояние на децата, метаболизма, имунната система, растежа на децата, оформянето на тяхната скелетна система и органи, но също така има важна роля и по отношение на регулирането на циркадните биоритми и производството на хормона на щастието „серотонин”. Той се намира в по-високи нива в детски организъм и е свързан с развитието на нервната система.

Прекомерното излагане на незрелия детски организъм, който е с по-тънък епидермис и по-малка защита по отношение на УВ-лъчението, увеличава многократно риска от изгаряне, както и уврежда ДНК на кожните клетки, а с това – се покачва и рискът от кожен рак в зряла възраст.

Как да изберем правилния слънцезащитен крем?

Препоръчвам на майките да закупуват изпитани дерматологични продукти, които са позиционирани в аптечната мрежа. Този тип козметика е тествана както на здрава кожа, така и при пациенти с кожни проблеми, в колаборация с фармацевти и дерматолози.

Виж още

За най-малките деца под 4-годишна възраст е изключително важно да се заложи на слънцезащитните продукти с минералния екран, тъй като те не проникват в дълбочината на кожата, а образуват леко белеещ защитен филм на повърхността на нежната детска кожа, който не се абсорбира от нея. Не на последно място техният произход е природен.

За бебетата под 1 година мненията на дерматолозите са двупосочни, но надделява това, че не е препоръчително излагането им на директно слънцегреене, особено на тези под 6-месечна възраст. За децата на възраст между 6 месеца и 1 година може да се ползват широкоспектърни слънцезащитни продукти с физичен филтър (минерален екран). За разлика от химичния филтър, той не абсорбира слънчевата енергия, а действa, отразявайки слънчевите лъчи. Продуктите с физичен филтър (минерален екран) са подходящи и за подрастващите с чувствителна кожа, непоносимост към други слънцезащитни продукти и дори деца с атопичен дерматит. По отношение на продуктите с етикет „детски слънцезащитни продукти с химичен филтър“, бих предложила да се ползват за деца на и над 4-годишна възраст. Нанасяйте слънцезащитните продукти 20 минути преди излагане на слънце, както и след излизане от водата.

Как да предпазим детската кожа през лятото?

В медицината и в природата, дозата определя ефекта. Ето защо се препоръчва умерено излагане на слънце на децата в часовете до 11 сутринта и след 16 следобед, с приложение на адекватна за възрастта слънцезащитна грижа, измиване с нежни почистващи средства, както и ежедневна хидратация, въпреки топлото време. Не забравяйте, че и при облачно време УВ-лъчите крият не по-малък риск. При планирани посещения в природата заложете на приложението на репеленти с цел предпазване от инсектни ухапвания.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре