Сега четеш
Летните вируси

Летните вируси

Лятото го свързваме с безкрайни игри за децата, приключения и забавления. Но, за съжаление, вирусите „дебнат“ и „атакуват“ мъниците дори и през топлите месеци. Кои са най-честите вируси през лятото, които причиняват неприятности, как става заразяването, какви са симптомите и лечението и как да предпазим детето, попитахме д-р Коларова.

 

От какво най-често боледуват децата през лятото?

През летния период преобладават характерните за сезона инфекции, свързани със стомашно-чревни оплаквания (от бактериален тип), ентеровирусните и ротавирусните инфекции. След прекарване на определен вирус, болният изгражда специфичен имунитет, но той е за определен щам от вируса и не го предпазва от всичките му разновидности.

В разгара на лятото най-често се срещат ентеровирусите, които включват полиовируси, коксаки вируси (група А и Б), ECHO, ентеровируси (тип 68, 71).

Коксаки и ECHO вирусите започват с температура, отпадналост, поява на  сънливост, фотофобия (дразнене от светлина) и могат да настъпят усложнения като менингит, енцефалит и миокардит.

Най-честите причинители на острите диарии пък са ротавирусите. Повече от 2 000 000 деца под 5 години се хоспитализират поради ротавирусен гастроентерит.

 

Как става заразяването?

Ротавирусната инфекция се предава по фекално-орален път посредством замърсени ръце, храна, повърхности и играчки. Източник на заразата са болният или вирусоносител.

Ентеровирусната инфекция се разпространява предимно по фекално-орален и орален път (т. нар. битов контакт) и се нарича „болест на мръсните ръце“. Макар и рядко заразяването може да стане по въздушно-капков път (чрез кашлица).

 

Какви са симптомите? Как протича заболяването?

Ротавирусната инфекция засяга основно децата между 6 месеца и 5 години. Инкубационният период е от 1 до 3 дни, след което настъпват характерните клинични прояви – повръщане, диария и фебрилитет над 38ºС. Диарийният синдром е водещ, като изхожданията са воднисти, многократни, белезникави или жълтеникави, без патологични примеси.

Ентеровирусите проникват през сливиците, оттам попадат в лимфните възли на червата. Клиничната картина протича с повишена температура, болки в гърлото, болки по мускулите и ставите, като тези оплаквания продължават средно около 7 дни. Ентеритните прояви се съпровождат с катари на горните дихателни пътища – хрема, кашлица, конюнктивит.

 

Наистина ли обезводняването е най-страшното в тези инфекции? Как да разберем дали детето е дехидратирано?

В голям процент от случаите се развива дехидратация (обезводняване) с изразен електролитен дисбаланс. Степента на дехидратацията е средно тежка или тежка. Признаците на дехидратация се изразяват със суха кожа и лигавици, намалена еластичност, изострени черти на лицето, хлътнала фонтанела, спад на теглото над 5%, учестен пулс, сънливост, отпадналост, олигурия (намалено количество на отделената урина).

 

Кога консултацията с лекар е задължителна?

При кърмачетата и децата до 5-годишна възраст усложненията и признаците на тежко обезводняване настъпват много бързо. Затова, ако детето попада в тази възрастова група, има температура, повръщане и диария, най-добре е още при първите признаци родителите да се консултират с педиатър, а не да прилагат самолечение.

 

Виж още

Крият ли опасности морските курорти?

В морските курорти преобладават ротавирусите и това не е случайно, защото, както казахме, заразяването става по фекално-орален път посредством замърсени ръце, храна и повърхности. Любопитно е да се знае, че носителството на този вирус може да продължи до 50 дни, тоест заразата може да се предаде дори и от привидно здрав човек.

 

Какво е лечението?

При леките и средно тежките форми на ротавирусна инфекция лечението започва с орална рехидратираща терапия. По-тежките форми обаче изискват провеждане на венозна рехидратираща терапия. При естествено хранените кърмачета се препоръчва кърменето да продължи, а при останалите деца – временно да преминат на адаптирани безлактозни млека.

Лечението на ентеровирусните инфекции е симптоматично, не се повлияват от антибиотичното лечение, но няма и специфични антивирусни препарати. При тежките форми, протичащи с дехидратация, болното дете се хоспитализира за венозни вливания.

 

А има ли превенция?

В редица европейски страни ротавирусната ваксина е част от задължителния имунизационен календар. У нас ваксината беше препоръчителна, но от една година се реимбурсира  от здравната каса.

Ваксината срещу ротавирус се прилага в най-ранна възраст, за да се създаде висок активен имунитет и предпазване от заразяване. В световен мащаб са известни два вида ротавирусни ваксини, като основната разлика в тях е броят на дозите, които се прилагат. Едната ваксина се прилага в две дози: първата на 2 месеца, а втората на 4 месеца. Другата ваксина се прилага в три дози: на 2, 4 и 6 месеца. Ваксините се прилагат перорално, тоест, през устата.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре