Сега четеш
Масаж и гимнастика на бебето – кога, как и защо?

Масаж и гимнастика на бебето – кога, как и защо?

Масажът и гимнастиката имат терапевтично действие и спомагат за правилния растеж и развитие на бебето. Само няколко седмици след раждането си мъничетата вече са готови да получават своята ежедневна порция приятен масаж и здравословна гимнастика.

Кога е идеалното време да започнете с масажа и гимнастиката и какви са ползите от тях за здравето на детето, разказва Емилия Казълова, акушерка с над 37-годишен стаж и ръководител на първото училище за бъдещи родители „Аз, Ти, То“.

 

Защо масажът и гимнастиката са толкова необходими?

Масажът и гимнастиката са част от закалителната програма на бебето. Те стимулират кръвообръщението и кръвоснабдяването, подобряват функцията на органите и системите, укрепват имунитета. Също така развиват двигателната активност на детето и подготвят тялото му за пълзене и ходене.

Масажът е изключително важен за новороденото, защото стимулира рефлекторните движения и подобрява кръвообръщението. В първите два месеца след раждането си бебето е с по-силно изразен мускулен тонус и масажът помага на мускулатурата да релаксира. При поглаждане на кожата протичат нервни импулси, които достигат до кората на мозъка, и оказват тонизиращо въздействие върху централната нервна система. Това са т.нар. пасивни упражнения, които се правят до втория месец след раждането.

От третия месец до навършване на една годинка освен масаж се прави и активна гимнастика.

Масажът и гимнастиката имат благотворно въздействие не само върху физическото развитие на бебето, но и върху неговото емоционално и психично здраве. Масажът позволява по лесен и достъпен начин, посредством „езика на тялото“, майката да опознае своето дете.

Кога да започнем с масажа?

Може да се започне веднага, още в първите дни след раждането, но тъй като голяма част от родителите изпитват известен страх да не наранят бебето, с масажните процедури може да се стартира 1-2 седмици след раждането. Препоръчително е масажът да се прави поне 30 минути преди хранене или 40-50 минути след него. Масажът може да се прави през деня или да бъде един добър завършек на банята, но родителите са тези, които избират най-подходящото време, съобразно поведението на бебето и неговия режим на сън и бодърстване. За да бъдат масажът и гимнастиката приятни за бебето, помещението, в което се прави процедурата, трябва да е с температура 23-25оС. Разсъбличането на бебето и излагането на цялото му тяло на въздух подобряват адаптивността на организма и са също своеобразна закалителна процедура.

Има ли противопоказания за масажа?

Противопоказания за провеждането на масаж са температурни състояния на бебето, тежка атрофия, инфекции на кожата (обриви, гнойна инфекция), бъбречни заболявания, вродени пороци на сърцето. Отрицателната реакция на детето към занятията е временно противопоказание за прилагане на масаж. Изчакайте няколко дни и подновете масажните процедури. Препоръчително е също така 2-3 дни след имунизация да не се прави масаж.

Как се изпълняват масажните комплекси?

Ще покажем малка част от масажните движенията, които са подходящи за вашето бебето. За да бъдете сигурни, че всяко движение е правилно и съобразено с развитието на вашето дете, е препоръчително да бъдете обучени в прилагането на съответните прийоми.

Масажът на бебето започва от ръцете, след което се преминава към гърдите, корема, крачетата, гърба и седалището.

 

 

1bebe

 

Ръце

С едната си ръка хващате ръчичката, а с палеца на другата – поглаждате дланта на бебето, като пръстът ви трябва да достига до края на всяко пръстче на бебето.

С цяла длан поглаждате ръчичката от китката към рамото. Масажирате от външната и вътрешната страна на ръката, като пропускате ставите.

 

2bebe

 

Гърди 

Когато правите масаж на гърдичките на бебето, с ветрилообразни движения следвайте хода на ребрата. Движенията са от гръдната кост навън и в обратна посока.

 

 

 

3bebe

 

Корем

Масажът на коремчето ще помогне да облекчите коликите при бебето. С пръстите на ръката правете кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, започнете от под ребрата.

 

 

 

 

4bebe

 

Крака 

Когато масажирате крачетата, опитайте се да движите пръстите по цялото ходило на бебето, а след това да направите поглаждане на крачето от глезена към бедрото и обратно. Избягвайте ставите.

 

 

 

 

5bebe

 

Гръб

Обърнете бебето по корем и с длани поглаждайте цялото телце на бебето. Масаж на гръбначния стълб не се прави, но може с показалец и среден пръст на двете ръце, поставени успоредно на гръбначния стълб, да направите масаж на правите мускули на гърба, движенията са само в посока надолу.

 

 

Защо е полезен масажът?

По-малко сълзи

Проучвания показват, че бебетата, които се масажират редовно, плачат много по-малко от останалите.

По-здрав сън

Масажът подобрява секрецията на серотонин и мелатонин, които са важни за хубавия и дълбок сън.

По-добро настроение

Масажът повишава нивата на хормона допамин, за който се смята, че играе важна роля в регулирането на гнева, настроението, апетита.

Без колики, газове и запек

Като масажиране коремчето на бебето, вие облекчавате коликите. При много бебета, при преминаване към адаптирано мляко, в първите дни се наблюдава запек. Масажът помага за стимулиране на изхождането.

По-силен имунитет

Масажът се отразява положително върху физиологичните процеси и подобрява имунитета на бебетата и малките деца.

Гимнастика за по-добра двигателна активност

Гимнастиката е важен момент от физическото развитие на бебето. Подходящ момент за започване на гимнастиката е след 2-я месец, защото бебето вече губи повишения мускулен тонус. Упражненията са различни и зависят от възрастта на бебето и физическото му развитие.

През третия месец месец след раждането упражненията са само за ръце и крака, като във всеки следващ месец се добавят нови, които укрепват мускулатурата на бебето, подпомагат обръщането от гръб по корем и обратно, подпомагат сядането, пълзенето и прохождането.

За провеждането на гимнастиката е подходящо всяко време, в което бебето има желание за игра.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
1
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре