Сега четеш
Мерки за сигурност на храните

Мерки за сигурност на храните

Както всички знаем, основният начин за заразяване с COVID-19 е въздушно-капковият, тоест вирусът се предава от човек на човек чрез кихане и кашляне на заболелия. В магазините, когато пазаруваме, докосваме различни повърхности като мерителна везна, колички за пазаруване, различни продукти и т.н. Въпреки че имаме уверението, че тези повърхности се дезинфектират по няколко пъти на ден, какви мерки трябва да предприемем по отношение на закупените стоки и храни.

Според Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) няма конкретни доказателства, че COVID-19 се предава чрез храната. Но въпреки това съществува вероятност вирусът да бъде пренесен чрез контаминирана храна, затова се препоръчва да се спазват добрите хигиенни практики. При подготовката на храната е необходимо да се спазват следните препоръки:

  • Измиване на ръцете със сапун поне 20 секунди преди и след приготвяне на храна;
  • Измиване на плодовете и зеленчуците преди консумация, като условието е зеленолистните зеленчуци да се киснат във вода 20-30 минути;
  • Дезинфекциране на всички плотове и повърхности, които са в контакт с храната;
  • Суровите храни трябва да се съхраняват отделно от готовите за консумация храни;
  • Да се използват различни посуди и прибори за сурови и топлинно приготвени храни;
  • Топлинно приготвяне и претопляне на храната при температура минимум 70⁰С за 2 минути.

Основният начин за заразяване с COVID-19 е от човек на човек чрез кихане и  кашляне на заболелия. Но вирусът може да оцелее върху опаковката на храната за 1 ден, а върху пластмасово покритие – за няколко дена (около 72 часа), затова съществува риск за инфектиране, ако пипнем такава повърхност и след това си докоснем очите, устата или носа. Все пак този риск е малко вероятен и няма доказани случаи за предаване на вируса по този начин. Ето защо след като се приберем от магазина, трябва да си измием ръцете със сапунена вода и е препоръчително да дезинфекцираме със спиртен разтвор новопостъпилите покупки, които се съхраняват в отделни опаковки, напр. кисело и прясно мляко, хляб в отделна опаковка, ориз, масло, сирене, кашкавал и др. Относно плодовете и зеленчуците, които са предназначени за директна консумация – идеалният вариант е да се съхраняват разделно за минимум 24 часа и да се консумират след внимателно измиване.

 

Виж още

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Нагоре