Сега четеш
5 начина да мотивирате децата да помагат вкъщи

5 начина да мотивирате децата да помагат вкъщи

Не оставяйте децата да се укриват, когато дойде време за къщна работа. Вместо това направете домашната рутина забавна и приятна. Нека те се включват активно от съвсем малки.

Най-добрият начин да мотивирате децата да работят е да използвате естествения им инстинкт да са продуктивни и креативни. Всички деца искат да сътворяват. Затова строят пясъчни замъци, рисуват и после викат „мамо, виж!“, обичат да правят фигурки от пластилин… Така се чувстват необикновени. Домашните задължения показват на децата, че семейството е изградено върху взаимно доверие и всеки се включва в семейния живот с нещо. Най-важното, което научават, е, че членовете на фамилията си помагат един на друг. Ето няколко начина децата да заобичат домашната работа:

Нека всичко е игра

Времето в кухнята е време за танци! „Назначете“ едното си дете за главен готвач, а другото – за диджей. Главният готвач ще забърка нещо лесно, например ще намачка картофите. Диджеят ще реши каква музика ще слушате. Всички могат да танцуват. Докато сервирате масата или сгъвате прането, правете се на роботи или на друг любим анимационен герой.

Измисляйте предизвикателства

Много родители използват лакомства за награда. Или играчки. Да, това работи, но до определено време. В един момент тази тактика вече изобщо не действа. Вместо нея опитайте с предизвикателства. Нека хлапето не просто да мине с прахосмукачка стаята си, но и да се справи само с почистването на клетката на хамстера! После може да го провокирате да извърши съответната задачка за определено време.

Разменяйте задълженията

Сменяйте задачите на децата. Нека няма дискриминация и „защо само аз трябва да върша това“. Така ще са по-организирани. Давайте им веднъж да помагат за закуската, друг път – за вечерята. Позволете им да си измислят рецепти като например мелба с всичкото налично сладко.

Измислете възвишена цел

Децата имат нуждата да чувстват, че вършат нещо велико, а не просто… перат или готвят, при положение, че всичко скоро ще бъде изядено. Всеки се нуждае да вярва, че е незаменим и значим, че околните се нуждаят от него. Нека знаят колко важно е да разхождат кучето, да се грижат за братчето или за сестричето си и да гледат на семейството като на сплотен отбор.

Виж още

Позволете им да бъдат силни и самостоятелни

„Шефстването“ не е добър мотиватор. Бъдете родител, а не началник. Оставете ги сами да поемат инициатива. Да си изберат проекти и да ги довършат – да засадят дърво, да нарисуват стените в стаята си… Ключът е никога да не прибягвате до контролиращ език, а само до наставнически. Казвайте „Виж, 12.30 е. Не е ли време да сготвим обяд. Не е ли време да дадеш храна на котката?“  или “Ти оправяш леглото толкова по-добре от мен, защо не го направиш пак ти?“. Колкото по-уверени са децата, че с нещо се справят отлично, толкова по-голямо става желанието им сами да си намират задачи и да ги изпълняват от начало до край.

dete-i-priroda

Източник: www.parents.com

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре