Сега четеш
Мястото, където куклите оживяват

Мястото, където куклите оживяват

Ако искате да попаднете в една стара и красива къща на 110 години, а там да се запознаете с над 3000 кукли от цял свят, посетете Арт-къщата с музей Куклите в София. Основателката Жени Костадинова ще ви разкаже и покаже толкова интересни неща, че наистина ще се усетите в друг свят, където куклите и историята оживяват. За да запазите спомена за по-дълго, имате и възможността да си направите своя уникална кукла.

Арт-къщата и музеят работят: понеделник, сряда и петък от 12.00 до 18.00 ч.; събота от 11.00 до 16.00 ч., като всяка събота има творилница на кукли от 14.30 до 16.00 ч.; съботно-неделните дни са и за рождени дни.

А сега нека се пренесем с Жени Костадинова в различните приказни зали…

Залата с фолклорни кукли.„В края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век туризмът се развива все повече и народите започват да мислят за свои сувенири. Така възникват фолклорните  кукли, които се оказват един от най-масовите сувенири по цял свят. Почти няма народ, който да не прави свои традиционни кукли.

В залата ще видите български фолклорни кукли на възраст над 50 години. Те са събирани от колекционерът Василий Гордиенко, който е бил балетист в Музикалния театър в София, и неговата дъщеря Жени. Нашите фолклорни кукли са с народни носии, които представят облеклото в различните краища на България – Добруджа, Тракия, Македония… Повечето са с празнични носии, като има и кукли, свързани с наши обичаи (кукери, лазерки), с герои от народните приказки (Златка златното момиче, Неродената мома, Хитър Петър), с бита и начина на живот на хората (двете гайдарчета, селските клюкарки, мечкадаря с мечката).

В тази зала са събрани и фолклорни кукли от над 80 държави – северноамериканските индианци с пера в косите, забулените момичета от Дубай и Оман, тъмнокожите жени с плодове на главите от Гана, кукли от Виетнам, Тибет, Палестина, Мексико… Тук са и най-малките кукли от Япония, по-малки от оризово зрънце.

Интересни са и куклите, изработени от природни материали като например от царевична шума и слама. Първите кукли са били създадени именно от такива природни материали – камък, листа, дървесина… Впоследствие се появяват парцалените кукли, куклите от папие маше, порцелановите, целулоидните, пластмасовите, текстилните.“

Вълшебната стая. „В нея се намират кукли от цял свят и колекционерски кукли, които показват какви са били модата и нравите през съответната епоха. Тук са красивите порцеланови викторианки, които показват епохата на кралица Виктория. Първоначално тези кукли са били възможни и достъпни само за кралските дворове. Дизайнерът е разработвал даден модел за кукла, изпращал го е на знатната дама и ако тя е одобрявала дрехата, той се захващал с изработката по нейните мерки, а куклата оставала като подарък.

През епохата на индустриалната революция (1860-1920 г.) разцъфтяват фабриките за порцелан в Европа, които освен че изработвали посуда от порцелан, започнали да се състезават и кой ще направи най-продаваемата кукла от порцелан. Това са били скъпи кукли, по-скоро интериорни, а не за игра, защото порцеланът е чуплив.

През 50-те и 60-те години на 20 век пластмасата навлиза масово в производството. Именно това е времето, в което пластмасовите кукли стават истински бум на пазара, като те вече са предназначени за игра – пеят, смеят се, танцуват, говорят, вървят…

В залата могат да се видят и кукли марионетки, които са били изработвани основно в Чехия. Интерес представлява и едно старинно креватче, в стил Луи XV, в което са наредени куклите на мимиката и жеста – една плаче, друга се усмихва, трета тъгува… А в количката, която е от ковано желязо и кожа, ще видим едно много интересно бебе, което е като живо. Това е куклата Веселинчо, изработена от специален силикон по американски образец. Куклата е кръстена на своята авторка Весела Крушевска, единствената българка, която прави т.нар. кукли реборн.

Виж още

Във вълшебната стая са изложени още и мистър Ку-ку (от близкото минало, от студентското предаване), Пипи Дългото чорапче, италиански кукли „4 в 1“, кукли от свещ и много други.“

Зала за творчество. Това е работилница или т.нар. творилница, в която предлагаме на децата да си изработят своя уникална кукла, която да си вземат за спомен.

Правим традиционни съботни работилнички, в които идват деца от 3 до 12 години, като до 5 години е добре детето да бъде с придружител. Куклите се изработват от природни материали (дървени лъжици, прежди, различни декоративни хартии, стъклени бутилки) . Самият процес на изработка на кукла развива фината моторика на децата, учи ги на красота, естетика, отношение към изкуството и им дава самоувереност и самочувствие, че могат сами да направят нещо изящно и красиво. Това занимание е както за момичета, така и за момчета. За всеки, който иска да твори. Когато детето нарисува куклата, тогава тя се и ражда.“

Зала с кукли ангели. „Тук сме събрали наградените кукли ангели, участвали в нашия конкурс „Виж моя ангел“, който се провежда ежегодно и в който могат да участват деца до 18 години. Има ангелчета от шишарки, бонбонени опаковки, осветителни крушки, канап, хартия, мъниста… Опитваме се да даваме колкото може повече награди, а куклите, които остават извън класацията, включваме в обявен базар и със събраните средства помагаме на деца в нужда.“

Зала-галерия. „В тази зала правим изложби на майстори на кукли или други творци. Прекрасни са куклите-лампи с бабини дантели, куклите от плъст (вид вълна), куклите, плетени на една кука и т.н. Вече няколко години през пролетта правим и изложба на яйца по техниката папреже.“

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре