Сега четеш
Народните танци и децата

Народните танци и децата

От няколко години насам се наблюдава засилен интерес към българските народни танци – и у възрастните, и у децата. Дали това е мода или опит за преоткриване на корените ни? Трудно е да се каже. Едно обаче е сигурно – народните танци развиват умения, възпитават, вдъхновяват. От каква възраст може да запишем детето? Как протичат часовете? Лесно ли се учат стъпките? За магията на народните танци и децата разговаряме с Яница Табакова.

 

От каква възраст може да запишем детето на народни танци?

Зависи от възможностите и нагласите на всяко едно дете. Ако говорим за чистото обучение по народни танци, в което можем да имаме очаквания от детето да може да запомни и изпълни поставените му танцови задачи, то тогава не може да се говори за започване на възраст под 5 години. Ако целта обаче е да запалим детето по българските народни танци, да развием у него координационни, двигателни, паметови, музикални и ритмични умения, то това може да стане и от по-ранна възраст. Има прекрасни игри, които могат да преминат през фолклора, да запалят огънчето на децата, като в същото време неусетно биха им изградили танцови умения. Много е важно детето  да избере този стил танци само, защото много често още от малки децата харесват по-съвременната музика и танци и е възможно, ако родителите подберат този стил, детето да се разочарова.

 

Какво развиват у децата народните танци?

Със сигурност уменията, които развиват народните танци у децата, са много – координация, пространствена ориентация, екипност… За да има един добре представен танц, децата трябва да могат да бъдат в синхрон с още много танцуващи. Със сигурност се развива и обич към родното. Освен ползите в двигателно, ритмично  и танцово отношение, танците развиват у децата добра обща култура. Истината е, че развиват и много добра дисциплина.

 

Как протича един час по народни танци?

Структурата на часовете по народни танци може да бъде много разнообразна. Лично аз не спазвам стопроцентовата фолклорна рамка, която аз самата съм имала като ученичка. Винаги започваме с подходящ екзерсис, целта на който е да загрее и подготви тялото за предстоящата репетиция. Понякога часовете преминават през обучението на фолклорни хорца, защото мисля, че едно дете, което прекрасно танцува хореографии, трябва да може да знае минимум основните хора, които се танцуват в страната ни. Обичам да правя и силови репетиции, в които да тренирам издръжливостта на децата – както танцовата, така и физическата. Един от любимите ми моменти е да поставя конкретна задача на децата. Пускам им музика, разделям ги на отбори и понякога ги карам да измислят подходящи комбинации, които да могат да бъдат изигравани като хоро, понякога ги карам да си измислят кратка хореография. Това винаги се случва с определяне на тактовия размер, задаване на конкретната дължина. За мен като учител е изключително важно освен физическите умения да развивам и мисловната и креативна страна на всяко дете.

 

Лесно ли се учат народните танци?

Различно е. Има деца, които с влизането в залата са буквално гъби и могат да настигнат и дори задминат години работа с други деца. Някои деца изпитват затруднения да чуят музиката и да напаснат движенията си към нея. Други пък имат голяма борба със собствената си физика – криви крачета, неправилна стойка, неправилно дишане, което пречи на издръжливостта им. Със сигурност, когато са малки, запаметяват доста бързо през играта или пък чрез някоя щуротия…

 


Освен на правилните стъпки, на какво искате да научите децата при вас?

Много се надявам да ги науча на честност, приятелство, да бъдат дисциплинирани тогава, когато е необходимо. Надявам се да ги науча още на уважение и на обич към родното. Понякога изпитвам притеснения, че съм много строга и изискваща, но тъкмо се притесня, и те идват и ми показват безрезервна обич. Мисля, че сме на прав път. 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре