Сега четеш
Грижа за недоносените деца

Грижа за недоносените деца

През последните години делът на преждевременните раждания расте. Тенденцията е валидна не само у нас, а навсякъде по света. България е една от страните със сравнително висок дял на преждевременно родените деца – около 11%. Кои са причините и какво се прави, за да се намали тази тенденция, разговаряме с д-р Масларска.

 

Какви са основните причини за преждевременно раждане и могат ли да бъдат предотвратени?
В около 85% от случаите причините са ненавреме установени инфекции. На второ място като причина бих поставила повишеният брой инвитро процедури и многоплодни бременности след инвитро. Важни рискови фактори са и скритите заболявания при бременната жена. Прееклампсията (високото кръвно налягане, свързано с бременността) е една от основните акушерски причини бебето да се роди по-рано. Когато се проследява стриктно една бременност, е много важно да бъдат уловени ранните симптоми на това заболяване, да се започне навременно лечение така, че да не се стига до преждевременно раждане. През последните години са изработени биохимични и ултразвукови критерии за ранна диагностика на заболяването.

Може ли да бъде намален броят на недоносените бебета?Изключително важна е отличната колаборация между акушер-гинеколозите, специалистите по фетална морфология, проследяващи бременността, и неонатолозите, защото много преждевременни раждания са свързани с вродени аномалии. През последните години се установи, че вродените проблеми не налагат преждевременно прекъсване на бременността. Тя трябва да бъде проследена до самия ѝ край, ако е възможно. Колкото по-късно се роди едно бебе с такъв проблем, толкова повече шансове има за успешно лечение.

Броят преждевременни раждания може да бъде намален чрез много добра екипна работа между наблюдаващите акушер-гинеколози, инвитро специалистите и неонатолозите, чрез колаборацията между тези лекари и бъдещите родилки.

Какви новости прилагате в областта на грижата за високорискови и недоносени бебета? Кои съвременни практики използвате в грижата за новородените във вашето отделение?

За 30-те си години професионален опит в областта на неонатологията мога да кажа, че тази специалност постигна сериозен напредък. Съвременните технологии помагат изключително много, за да се справяме с проблемите, които изпитват недоносените и най-малките бебета, родените с риск, които имат необходимост от много бърза, навременна диагностика и терапия.

Една от целите, които нашият екип си поставя, е не само да бъде спасен живота на преждевременно родените деца, но и да се ограничат рисковете за тяхното бъдещо развитие. Да направим всичко възможно да предотвратим усложненията и възникването на сериозни заболявания, които съпътстват живота им.

Повод за гордост за мен и екипа, с когото работя, е изцяло обновеното ни отделение, което по своята философия е насочено точно към работа с най-рисковите малки пациенти. В момента това е едно от най-модерните  и иновативни неонатологични отделения в страната. Имаме нов интензивен сектор, който позволява състоянието на децата да бъде следено с централна  мониторна система, която снема всичките им жизнени показатели – сърдечна и дихателна честота, кръвно налягане, цвят на кожата, температура, тегло. Това позволява на нас, лекарите, специалистите по здравни грижи и акушерките да отделяме повече внимание и време на децата.

Можем вече да осигурим и допълнителни грижи, присъщи за добрата медицинска практика – специална светлина, музикотерапия, спокойствие и комфорт, максимално щадене, въвеждане на протоколи за оценка и лечение на болковия синдром при новородените деца с необходимост от интензивно лечение.

По отношение на здравите деца също имаме възможност да използваме практики, които са вече стандарт в работата – стремежът от раждането до изписването на бебето, то да не се отделя от майката, т.нар. „кожа до кожа“, кенгуру- грижа. Това създава изключително спокойствие на детето, тъй като то чува и разпознава гласа на майката, познат от вътреутробното развитие. Стресът за него е по-малък и има условия за по-добра и безпроблемна адаптация.

Музикотерапията е още един иновативен подход, който спомага когнитивното развитие и психологическия комфорт както на недоносените, така и на здравите бебета. Благодарение на подкрепата и оркестъра на Българското национална радио, нашите бебета слушат класическа музика – вечни произведения на Моцарт, Бетовен, Вивалди, както и на наши композитори. Стремим се децата в нашето отделение да започнат своя живот в комфортна среда и да имат всички шансове да се развиват адекватно. 

Как пандемията COVID-19 промени грижата за новородените?Пандемията действително промени насоките и начина на работа и в неонатологията, но все пак не толкова много, колкото в другите специалности. При нас основните правила, които трябва да се спазват – дистанцията, ограничението на контактите, честата дезинфекция – това са стандарти в неонатологията. Правим го ежедневно, отделенията са били винаги по-затворени, без достъп на много хора до тях. Непрекъснато поддържаме много висок стандарт на хигиена и дезинфекция, заради това че новородените бебета нямат добре развит имунитет и са уязвими, податливи на всички вируси, бактерии и паразити от околната среда.

Виж още

Проучванията и нашият опит показаха, че рискът бебето да бъде заразено от майката по вертикален път – трансплацентарно, е сравнително малък, около 4%. По-голям е рискът новороденото да бъде заразено от болни родители или от персонал след раждането.

В отделението следваме стандартите, които нашата асоциация е създала относно работата с деца, родени от майки с COVID-19. Нашите усилия са да правим превенция срещу заразяване при работата ни в отделението. Това особено важи за рисковите деца. Основните практики за превенция, които прилагаме, са изолация, обучение на персонала и оборудване на специални зали, в които да се отглеждат тези деца.

В условията на изолация, въведохме режим, чрез който предоставяме възможност родителите да имат честа връзка с децата, за които е необходимо лечение, посредством видеоразговори.

Кърменето и кенгуру грижата се препоръчват и в случаите, когато майката е с подозрение или с потвърдена инфекция с COVID-19, при положение, че тя се чувства добре. Силно препоръчителни остават честата дезинфекция на ръцете и носенето на предпазна маска от майката.

И нещо важно – чрез кърмата преболедувалите вируса предават на детето антитела. В над 90% от случаите на преболедували майки откриваме антитела и при бебето. Това не е повод за притеснение. По този начин бебето получава пасивен имунитет срещу COVID-19.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре