Сега четеш
Нейно величество Кашлицата

Нейно величество Кашлицата

Своенравна е като всички кралски особи. Появява се, когато си поиска, често променя характера си, превръща се в център на внимание поне за седмица, а понякога и за цели месеци. И още – повлиява се трудно от предписаните медикаменти и лечения, за детето е истинско мъчение, а за родителите и педиатрите – повод за притеснение… Какво всъщност трябва да знаем за Нейно величество Кашлицата, как да се научим да разпознаваме различните й видове и кога наистина имаме основание да се тревожим, попитахме проф. Переновска.

 

Какво представлява кашлицата?

Кашлицата е мощен физиологичен механизъм за очистване на дихателните пътища от чужди материи и излишни секрети. Тя е защитен феномен, рефлекторен отговор в резултат на раздразване на определени рецептори в лигавицата на дихателните пътища.

Причинители на кашлицата могат да бъдат различни специфични дразнители като аспирирани чужди тела, вдишани частици прах, химически вещества, оток на мукозата на респираторния тракт, хиперсекреция, възпалителна реакция, възникнала в резултат на инфекциозен или алергичен процес, хиперреактивност на дихателните пътища при деца с бронхиална астма, тютюнопушене… Кашлицата също е симптом на инфекции на дихателната система – грип, остър бронхит, пневмония.

За съжаление, педиатричната практика изобилства с примери от неправилна преценка на характера на кашлицата и приложение на медикаменти, които не само че не са ефективни, но и в редица случаи влошават клиничния ход на заболяването.

Опишете различните видове кашлици – как да ги разпознаваме и за какви заболявания обикновено са знак?

Анатомо-физиологичните особености на дихателната система в детската възраст определят и характера на кашлицата в отделните възрастови групи. При новородените и особено при недоносените тя е относително рядко явление. В кърмаческата възраст кашлицата се среща по-често поради честотата на инфекциите на дихателните пътища. В тази възрастова група тя се проявява и като симптом на редица вродени заболявания.

Сухата кашлица се среща във всички възрастови групи. Тя е нехарактерна, с почти постоянна тоналност. Типична е за началния стадий на острите бронхити, ларингитите, ларинготрахеитите.

Ларингеалната кашлица е характерна за процеси, засягащи лъжливите и истинските гласни връзки. При т.нар. круп синдром тя е лаеща, гласът е запазен или дрезгав.

Пристъпната кашлица при коклюш се характеризира с продължителна поредица от кашлични тласъци. Те водят до изчерпване на вдишания въздух, почервеняване на лицето, хипоксия, цианоза. Следва дълбоко и шумно вдишване („реприз”), придружено с отделяне на лепкава слуз, а понякога съпроводено и с повръщане.

Влажната кашлица е със средна сила. Възниква при дразнене на бронхиалната лигавица, най-често при бронхити, синуити, пневмонии, бронхиектазии, вродени аномалии на дихателната система, сърдечна недостатъчност.

Нощната кашлица се нарича така, защото се проявява само през нощта или пък е най-силна именно в малките часове на денонощието. Характерна е за заболявания на горните дихателни пътища, синуити, астма, муковисцидоза, гастроезофагеален рефлукс и т.н.

Острата кашлица е кашлица с продължителност до 3 седмици. Най-честата причина за появата й е инфекция, в частност т.нар. настинка, дължаща се на вирусни инфекции на горните дихателни пътища от носа до ларинкса. В повечето случаи кашлицата преминава без специфично лечение. При диференциалната диагноза на острата кашлица е съществено да не се пропуснат потенциално животозастрашаващи състояния като белодробен тромбемболизъм и остра сърдечна недостатъчност.

Хроничната кашлица е с продъжителност над 8 седмици. Среща се при голям брой заболявания и е ценен диагностичен симптом.

Виж още

Какво представлява т.нар. алергична кашлица?

Нерядко кашлицата може да е предизвикана от алергия към плесени, полени, храни, инсекти или медикаменти. Едни от най-честите източници на алергени са домашните любимци и животните – куче, котка, кон, плъх, папагал, гълъб. Алергията към животните се изразява като астма, алергичен ринит, конюнктивит или екзема. През последните десетилетия голям брой епидемиологични проучвания установяват повишаване честотата на астмата в детска възраст, която в много от случаите е придружена с кашлица – болните реагират на физически усилия и алергени вместо с пристъпен задух с пристъпна кашлица. Тя притеснява родителите и нарушава спокойствието на децата.

Защо е толкова важно да бъде определен правилно характерът на кашлицата?

Анамнестичните данни за характера на кашлицата, нейната продължителност и периодичност на появата са първите ориентири в диференциалната диагноза. При снемане на анамнеза на едно кашлящо дете трябва да се изясни епидемиологичната обстановка, времето на поява на кашлицата, нейната продължителност, повлияването от приложеното лечение и евентуалната й промяна в динамика. Необходимо е също така да се уточни характерът на кашлицата, както и връзката й с различни ситуации – хранене, сън, физическо усилие, вдишване на алергени, аспирация на чужди тела и т.н. При наличие на експекторация (отхрачване) са важни количеството и видът на храчките. Например влажната кашлица с отделяне на гнойни храчки е характерна за болните с бронхиектазии, инфектирана поликистоза, синдром на Картагенер… Упоритата коклюшоподобна кашлица пък е една от най-характерните прояви на муковисцидозата. Пристъпната кашлица може да е еквивалент на астматичен пристъп.

Много често при лечението на кашлица родителите прибягват до т.нар. бабини илачи. За или против?

Познаването на причините за появата на кашлицата и нейната характеристика определят и терапевтичния подход. В комплексното лечение на причините за кашлицата изборът на подходящи симптоматични лечебни средства с муколитичен, бронхоспазмолитичен и експекториращ ефект в комбинация с растителни екстракти (например градинска мащерка, лечебна ружа, корен иглика,бръшлян и др.) може да доведе до ускоряване процеса на оздравяване.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре