Сега четеш
Изкуството да кажеш „НЕ“

Изкуството да кажеш „НЕ“

Рано или късно, настъпва моментът, когато трябва да въведете и първите забрани за растящото човече. „Не“, „Не може“, „Не трябва“ все по-често започват да присъстват в общуването ви с детето. Какво трябва да имате предвид обаче, използвайки тези „любими“ думички?

 

Не използвайте думата „не“ твърде много

Ако детето постоянно чува „не“ и „не може“, много бързо ще престане да реагира на тези думи. Ако обаче ги използвате рядко, на фона на много „да“-та, мъникът ще се научи да ги възприема правилно като „стоп-сигнал“. Не забравяйте, че може да използвате и други думи, с които да забранявате или да предупреждавате. Например: „опасно е“, „не пипай, горещо е“ и т.н. За да не изпадате в постоянни забрани, погрижете се да предоставите подходяща и безопасна среда за детето. Махнете вещите, които могат да бъдат опасни. Дори домът ви да загуби от естетическата си красота без вазите, кристалните и други украшения, животът ще е много по-спокоен за вас и по-безопасен за детето ви.

 

Забраните не бива да се отменят

Ако сте забранили на детето да разлива вода по пода, това означава, че и днес, и утре забраната си остава в сила. Но ако днес сте забранили, а утре не обърнете внимание какво се случва, много бързо детето въобще няма да обръща внимание на думите ви.

 

Ако сте казали „не“, не отстъпвайте

Вашият отказ безусловно ще предизвика разнообразни чувства у детето. Бъдете готови, че то може да плаче, да се сърди, да настоява на своето, да протестира, да ви се моли, да прояви агресия и т.н. Това са съвършено нормални реакции срещу забраната. Важното е вие да не промените решението си. Но как да останете безразлични към детските преживявания? Не е нужно да обърнете гръб на детето, напротив, прегърнете го, успокойте го, кажете му, че го разбирате, но все пак „не може“ и е много важно да му обясните причините за вашето „не“. Така детето ще се примири със забраната, но няма да се чувства самотно и ще чувства вашата любов и подкрепа.

 

Предложете алтернатива

Можете да кажете: „Не може да разливаш вода по пода, но може ето в този леген“. Като правило, децата бързо се съгласяват с алтернативата.

Виж още

 

Обяснявайте своите забрани кратко и ясно

Когато детето се сърди и е ядосано, то просто не е в състояние да възприема дългите и сложни обяснения. Ето защо е добре да формулирате разяснението точно и ясно.

 

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре