Сега четеш
Пълноценнен сън за силен имунитет

Пълноценнен сън за силен имунитет

Сънят е здраве! Той е толкова важен, колкото въздухът, който дишаме, и водата, която пием. Освен че осигурява така нужната почивка на тялото и мозъка, той играе важна роля в процесите на метаболизма, подпомага възстановяването на имунната система, подобрява паметта и освобождава хормона на растежа… Ето защо, ако искаме детето ни да расте здраво, силно и умно, трябва да му осигурим условия за пълноценен сън!

 

Защо сънят е толкова важен за децата?

Сънят заема важно място в дневния режим на децата, при това колкото по-малки са те, толкова по-голям дял от денонощието се полага на съня. Това е времето, в което мозъчната кора си почива и се възстановява от емоциите и преживяното през деня, отделя се и хормонът на растежа. Добрият сън прави децата по-спокойни и осигурява по-добро качество на живот на техните родители. Здравият сън зависи от различни фактори – физическата активност през деня, храненето, масажа и гимнастиката, разходките, стайната температура и осветеността на помещението, емоционалното състояние и др.

Каква е ролята на съня за дейността на имунната система?

Сънят е важен фактор за ефективното функциониране на имунната система на децата. По време на сън имунната система освобождава специфични протеини, наречени цитокини. Те ни помагат да спим по-добре. Някои от тях са особено важни при защитата на организма от инфекции. Когато децата не спят достатъчно, цитокините в организма намаляват, имунната система отслабва и малчуганите стават по-податливи на различни заболявания.

Вярно ли е, че децата, които спят по-малко, се разболяват по-често?

Има деца, които спят по-малко и се нуждаят от по-кратко време за възстановяване. На други пък им са необходими поне 10-12 часа сън. Но при всички положения хроничното недоспиване води до отслабване на имунната система и по-лесно разболяване.

От колко часа сън се нуждаят децата в различните възрастови групи?

Новородените спят близо 16-18 часа, децата в кърмаческа възраст – 12-14 часа, в яслена възраст – около 10-12 часа, а в училищна възраст – по 8-9 часа. Разбира се, продължителността на съня е строго индивидуална.

Кои са най-честите причини за проблеми със съня в детска възраст?

Бебетата обикновено не спят спокойно, когато са гладни или пелените им не са сменени. Други чести причини за трудно заспиване са коликите и никненето на зъбките. Наличието на заболяване – температура, кашлица, болки в корема и др., също оказва влияние върху съня.

Виж още

Как да помогнем на детето да спи по-спокойно?

За начало се уверете, че условията в стаята, където ще спи детето, са подходящи – не е прекалено топло, задушно или шумно. Желателно е също така в края на деня активностите да са по-спокойни и тихи, да се избягват възбуждащите и буйни игри. Препоръчително е още от най-ранна възраст да създадете „ритуал” преди сън и да го повтаряте всяка вечер по едно и също време. Люшкането, прегръдките или четенето също помогат на детето да се успокои и да заспи по-бързо.

Следобедният сън подобрява паметта на децата

Следобедният сън е необходимост при малките деца – нощният сън, колкото и да е важен, не е достатъчен за пълното възстановяване на малчуганите и те имат нужда от по-продължителна почивка. Най-голяма нужда от следобеден сън имат децата между 2 и 4 години, защото това е периодът на интензивен растеж и опознаване на света. След тази възраст необходимостта от следобеден сън и часовете за следобедна дрямка постепенно намаляват.

Един от признаците, че детето вече не се нуждае от следобеден сън, е непрекъснатото му въртене и нервничене в леглото, при положение, че съвсем доскоро е имало изграден режим за сън следобед. Други знаци, че е време да се сбогувате със следобедната дрямка, са трудното заспиване вечерно време, събуждането нощем или прекалено рано сутринта.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре