Сега четеш
Помощ, варицела!

Помощ, варицела!

Варицелата, позната още като „лещенка“ обича да „атакува“ децата. Неприятните обриви безпокоят мъниците, а родителите се притесняват да не останат белези. Какви са симптомите, как става заразяването, възможни ли са усложнения – разговаряме с д-р Тошева от „Вела Клиник“.

 

Какво представлява варицелата?

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, причинено от Varicella-Zoster Virus, с висок контагиозен индекс (силно заразно), всеобща възприемчивост и целогодишно разпространение.

Защо обикновено се наблюдава бум на заболяването през пролетта?

Това се дължи на намалената имунна защита на организма след прекараните през зимата чести респираторни заболявания. Но варицелата може да се развие и разпространи и през всички останали сезони и месеци в годината.

Обикновено в коя възраст децата боледуват от варицела?

От варицела могат да боледуват лица от всички възрасти и все пак заболяването се среща предимно между 1 и 15 години. При мъниците под 1-годишна възраст варицелата се среща рядко поради наличието на антитела от майката, преболедувала варицела.

Как става заразяването?

Варицелата се предава предимно по въздушно-капков път, но е възможно заразяване и при директен контакт с обривните единици, както и вертикално предаване, тоест от майката на плода. 

Колко продължава инкубационният период?

Инкубационният период е 10-21 дена. Източник на заразата е болният от варицела, който е заразен от последните 1-2 дни на инкубационния период до преминаване на обривите в крусти (тоест до образуване на коричка). Източник може да бъде и болен от херпес зостер.

Какви са симптомите? Как да разпознаем, че става дума именно за варицела, а не за някоя друга шарка?

При децата най-често заболяването стартира направо със силно сърбящ обрив, а при възрастните – с общо неразположение, повишена температура, главоболие, анорексия. Обривът при варицелата е специфичен както по вид, така и по разположение. Характерно е, че започва най-често зад ушите и в окосмената част на главата и се разпростира по цялото тяло, включително и по лигавиците, където бързо преминава в ерозии и афти (внимание – при наличие на афти, приемът на топли храни трябва да се избягва, препоръчително също така е да е предимно течна). Заболяването може да протече в няколко последователни обривни вълни с повишаване на температурата, поради което в определен кожен участък едновременно може да се наблюдават всички обривни единици – макули, папули, везикули, крусти (това е т. нар. псевдополиморфен обрив). Варицелата е единствената шарка с наличие на везикули, тоест на мехурчета с бистра течност.

Вярно ли е, че е по-добре варицелата да се изкара в по-ранна детска възраст?

Истина е, че варицелата (както и другите шарки) протича най-леко при децата и причината за това е недотам развитият им имунитет. Особено препоръчително е момичетата да преболедуват тази шарка в детската възраст, защото в по-зряла възраст заразяването с варицела по време на бременност крие риск от последващ аборт или тежки малформации на плода. Друг фактор е, че при имунокомпетентни възрастни лица се изработват антитела в големи количества, които могат (макар и много рядко) да реагират кръстосано с антигените на мозъчната тъкан и да се развие автоимунен енцефалит.

Редно ли е майките умишлено да търсят контакт на здравото дете с болното, именно с тази мисъл, че колкото по-рано се премине варицелата, толкова по-добре?

Както вече споменах, наистина е по-добре варицелата да бъде преболедувана в по-ранна възраст поради по-лекото протичане на заболяването. В никакъв случай обаче не мисля, че е редно умишлено да се търси контакт със заразно болни с тази цел. Препоръчвам детето да бъде оставено в естествената си среда от контакти и да не бъде изолирано умишлено.

Какво лечение се прилага?

Обикновено се назначава прием на имуностимуланти, антипиретици (при повишаване на температурата) и антихистамини за по-леко протичане на обривите и заболяването като цяло.

Виж още

Как родителите да облекчат неприятния сърбеж? Къпането разрешено ли е? Вярно ли е, че ваната с вода и хлебна сода помага?

Подпомагащи в този случай средства са антихистаминовите медикаменти и спрейовете, които охлаждат и намаляват дразненето от обрива. Трябва да се избягва разчесването, да се изрязват ноктите ниско, да се сменя често бельото и да се избягва къпането.

Възможни ли са усложнения от варицелата?

Понякога се стига до усложнения като отит, синузит, гнойна ангина или бронхопневмония. При възрастните заболяването може да протече и под формата на варицела зостер. Болестта представлява реактивация на инфекция с Varicella-Zoster Virus – същият, който причинява и инфекциозното заболяване варицела в детска възраст. Характерният обрив при херпес зостер е силно болезнен и най-често се разполага под формата на широка лента по кожата на тялото по продължението на реброто.

Родителите винаги се тревожат да не останат белези. Има ли решение срещу този проблем?

Това е един от въпросите, който тревожи най-много родителите. При нормално протичане на варицелата не остават белези. Те се образуват при наличие на вторична бактериална инфекция. Именно затова трябва да се поддържа добра обща хигиена и да не се разчесват инфектираните места.

Можем ли по някакъв начин да предпазим децата?

Най-ефективният начин за предпазване от заразяване с варицела зостер вируса е прилагането на ваксина против варицела, която се прилага в САЩ, в голяма част от страните в Европа и Азия.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре