Сега четеш
Как да помогнем на детето, когато повръща или е с разстройство?

Как да помогнем на детето, когато повръща или е с разстройство?

Повръщането и разстройството са неразположения, които се срещат през цялата година. Колкото по-малко е детето, толкова по-голяма е опасността от дехидратация – състояние, достатъчно опасно и изискващо адекватни мерки. С д-р Йорданова разговаряме как родителите могат да помогнат на детето в такива ситуации, кога непременно трябва да потърсят лекарска помощ, кои са осоновните признаци за дехидратация.

 

Симптоми на какво може да са повръщането и разстройството при децата?

Повръщането и разстройството са често срещани симптоми при бебетата и малките деца.Те могат да бъдат от функционално естество (прехранване, диетични грешки, прием на антибиотици), но могат да бъдат и симптом на сериозно заболяване. Най-честите причини в тази възраст са чревните инфекции (вирусни, бактериални, гъбични, паразитни) и по-рядко отравяния, хирургичен проблем или неврологично заболяване.

Най-честият виновник за повръщането и разстройството са инфекциите – вирусите са причинители на 2/3 от тези прояви, като в 50% от случаите главни виновници са ротавирусите. Особено опасни са те за кърмачетата до 6-месечна възраст, защото могат да доведат до сериозно обезводняване. От бактериалните инфекции основни причинители са ешерихия коли (при кърмачета до 6-месечна възраст), салмонела, шигела и др. (при по-големите деца). Най-често се проявяват през лятно-есенните месеци, но се срещат и през останалото време от годината.

Как родителите могат да помогнат на детето?

Много е важно родителите да реагират още при първите симптоми на повръщане или разстройство. Възстановяването на течностите е първото и най-важно действие. Детето трябва да приема много течности, за предпочитане в малки количества, но на често. Диетата е другият важен елемент от лечението и по-точно – правилното захранване след подобрението на детето. Много често страхът, че детето не се храни достатъчно, води до прекалено агресивно захранване и съответно – до възобновяване на симптомите. Полезно е даването на пробиотици, което води до възстановяване на „добрите” бактерии в червата и регулиране на храносмилането. И не на последно място – спазването на стриктната хигиена, както лична, така и на околните и в дома, спомага за по-бързото възстановяване на болното дете.

Кога родителите могат да се справят сами и кога задължително трябва да потърсят лекар?

Всяко влошаване в общото състояние на детето – постоянно висока температура, наличие на кървави примеси в отделените материи, невъзможност за овладяване на симптомите в рамките на 2-3 дни и прояви на обезводняване, е индикация за търсене на лекарска помощ. Особено внимание трябва да се обръща на кърмачетата до 6-месечна възраст, защото при тях обезводняването настъпва бързо и това може да застраши живота им.

Какъв хранителен и питеен режим трябва да се спазва?

Ключово при овладяване на симптомите на повръщане и разстройство е възстановяването на течностите. Препоръчително е незабавно даване на перорални рехидриращи разтвори (ПРР). Това са специално приготвени прахчета, съдържащи необходимото количество електролити и глюкоза. Решаващи за овладяване на състоянието са първите 4-6 часа, като предварително разтворената течност се дава на равни интервали в малки количества, особено ако детето повръща (напр. на 5-10 мин. по няколко глътки или лъжички). След повръщане се изчаква 20-30 мин. и отново се дава ПРР. Много често болните деца отказват течностите, затова е важно родителите да бъдат упорити при даването им.

След първоначалното компенсиране на течностите може да се продължи с кърмене или захранване на детето с по-твърда храна. При изкуствено хранените бебета се препоръчват диетични безлактозни млека или тези на основата на соев белтък. При по-големите деца се предпочита въглехидратна храна – оризова каша, диетична попара, обикновени бисквити или сухар с шипков чай, ябълкова каша. Като източник на белтък се използва обезмаслено мляко. Постепенно диетата се разширява и при добра поносимост и стихване на симптомите след няколко дни може да се премине към обичайното за възрастта на детето хранене.

В коя възраст най-лесно се стига до обезводняване?

Най-уязвими са кърмачетата до 6-месечна възраст, както и децата с придружаващо друго тежко заболяване (диабет, автоимунно или онкологично заболяване). При тях родителят задължително трябва да се обърне към лекуващия им лекар.

Виж още

Тук е мястото да спомена и за възможната профилактика на едни от  най-честите причинители на чревните инфекции в тези рискови групи, а именно ротавирусите. В България от 2017 г. има Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити, според която ротавирусната ваксина е безплатна и препоръчителна.

Кога се налага хоспитализация?

За съжаление, при бебетата и малките деца много бързо може да настъпи влошаване на състоянието, свързано с тежко обезводняване. Ако въпреки предписаната терапия от лекуващия лекар и спазваната диета, изхожданията или повръщанията са повече от 10 за денонощие, има кръв в някои от тях и детето не приема достатъчно течности, се налага хоспитализация.

Как да разберем, че организмът е дехидратиран?

Важни симптоми на дехидратация, за които трябва да се следи, са:

  • повишена жажда;
  • суха уста и език;
  • плач с малко или без сълзи;
  • намалена кожна еластичност (т.нар.тургор);
  • малко или никаква урина, по-тъмна и „гъста” урина;
  • хлътнала фонтанела;
  • повишена отпадналост и сънливост;
  • загуба на тегло.

Появата на някои от тези признаци е алармен сигнал за незабавно търсене на лекарска помощ.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре