Сега четеш
Препоръки за хранене на децата от 6 до 12-месечна възраст

Препоръки за хранене на децата от 6 до 12-месечна възраст

През този период се осъществява захранването – включване на храни и напитки, различни от кърмата или млеката за кърмачета. Препоръчително е детето да се захрани около 6-ти месец, но стартът на захранването е индивидуално обусловен и се осъществява по лекарска преценка.

Кърменето на децата в периода на захранване оказва защита по отношение на развитието на непоносмост или алергия към храните, което е особено важно при децата с повишен риск. Ето защо, препоръчително е децата да продължат да се кърмят през целия период на захранване.

Първата храна за захранване при децата на изключително кърмене трябва да е богата на желязо – зърнена каша, обогатена с желязо.

При децата на заместващо и смесено хранене по преценка на педиатъра първата храна може да зеленчуково пюре, тъй като млеката за кърмачета са обогатени на желязо.

Общоприето международно становище е, че отлагането на въвеждане на глутен съдържащи зърнени храни (пшеница, лимец, овес, ечемик, ръж) не намалява риска от алергия към глутена, а го увеличава. Съвременните препоръки са за въвеждане на глутен съдържащи зърнени каши около 6-ти месец при всички деца. Въвеждането на глутен трябва да стане постепенно в малки количества, най-добре при продължаващо кърмене, тъй като майчиното мляко създава оптимален толеранс към потенциално алергенните храни.

Ранното въвеждане на плодов сок (преди навършване на 6 месеца) е неблагоприятно за здравето и развитието на децата. Кърмачето няма нужда от плодов сок в тази възраст – количеството на витамин С в майчиното мляко е достатъчно да задоволи потребностите му. Плодовите сокове намаляват приема на кърма, увеличават риска от зъбен кариес при децата (поради високото съдържание на органични киселини), създават риск от инфекции, поради възможно замърсяване на плодовете.

Виж още

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре