Сега четеш
Най-честите здравословни проблеми през първата годинка

Най-честите здравословни проблеми през първата годинка

Първата годинка на детето е изключителна и вълнуваща, но нерядко и предизвикателна, тревожна и изпълнена с неизвестни, особено ако сте родители за първи път. През това време най-вероятно ще се сблъскате с поне един от следните здравословни проблеми – настинка, хрема, кашлица, стомашно-чревни неразположения… Макар на пръв поглед да са силно обезпокоителни, повечето от тях са безобидни. Кога да бъдем спокойни и кога да потърсим консултация с педиатър – по темата разговаряме с д-р Костова.

 

С какво са свързани кожните проблеми при мъниците?

Кожните проблеми обикновено будят много притеснение, защото кожата е тази област, която родителите спокойно могат да „изследват“ сами и бързо забелязват промените в нея. В тази възраст най-чести са дерматитите – атопичният, себорейният и т.нар. памперс-дерматит. За щастие, те рядко водят до сериозни усложнения, но макар и в неспешен порядък трябва да бъдат регистрирани и третирани адекватно. Използвайте подходяща козметика според кожата на вашето дете, консултирайте се с лекар, не прекалявайте с използването на измиващи продукти, които допълнително изсушават кожата. 

Розеолата, позната още като „шестата болест“ и „бебешка шарка“, е вирусно заболяване, което протича с висока температура, а след нейното нормализиране има поява на ситен обрив по тялото, по-рядко по крайниците и лицето. Лечението се състои в укрепване на организма и понижаване на температурата. Прогнозата е добра.

Настинката задължителна ли е?

Поне веднъж ще се „сблъскате“ със състоянието на запушено носле, прокашляне, повишена температура – т.нар. „настинка“. Под привидно доброто общо състояние на детето може да се крие сериозно заболяване като бронхиолит или пневмония. Потърсете лекарска помощ, ако температурата се повишава над 38°С няколко пъти за 24 часа, трудно се повлиява от прилаганите методи и лекарства за свалянето ѝ, или ако усещате дискомфорт у детето и промяна в неговото обичайно поведение. Педиатърът обстойно ще прегледа вашето дете, може да назначи допълнителни изследвания, и ще ви насочи за по-нататъшно поведение и евентуално лечение.

Често срещани ли са инфекциите на средното ухо?

Инфекциите на средното ухо също не са редки в тази възраст. Родителите на деца с никнещи зъбки често бъркат честото пипане на ушите в този период с болка в тази област. Потърсете лекарска помощ от вашия лекар или УНГ-специалист за изключване на отит.

Какво трябва да знаем за гастроезофагеалния рефлукс?

Гастроезофагеалният рефлукс при бебетата се среща поради все още незрялата мускулатура на храносмилателната система, която позволява на млякото от стомахчето свободно да се връща нагоре по хранопровода. В повечето случаи това се приема за нормално състояние и се „израства“. Задължително се консултирайте с лекар, ако забелязвате изоставане във физическото развитие на детето, ако след нахранване бебето повръща активно „на фонтан“, ако наблюдавате упорита кашлица. Прогнозата е благоприятна, обикновено проблемът напълно изчезва до 1-годишна възраст.

Запек и диария – опасни ли са?

Виж още

Както запекът, така и диарията могат да бъдат стресиращи и тревожни. Обърнете внимание на това колко често се изхожда вашето дете, каква е консистенцията на акото, има ли някакви придружаващи симптоми. Така ще разберете кога се случва нещо притеснително – кога беше последното изхождане? Детето има ли температура? Изхожданията примесени ли са със слуз или кръв? Често причина за диарията в тази възраст са гастроентеритите, вирусни или бактериални, които бързо могат да доведат до дехидратация (обезводняване), което да наложи болнично лечение. Незабавно потърсете лекарска помощ, ако детето изхожда обилно количество кръв.

Внимание!

Незабавно потърсете лекарска помощ, ако детето трудно поема въздух, ако диша „шумно“ или забелязвате „хлътване“ на гърдичките му.

Вашето родителско чувство е това, което най-вярно ще ви посъветва какво да правите – ако нещо ви тревожи и смятате, че не всичко е наред с вашето дете, потърсете помощ и се консултирайте с лекар!

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре