Сега четеш
Профилактика на зъбите

Профилактика на зъбите

Всички родители с умиление очакват първите зъбки на своето дете. Но за да бъдат зъбките здрави, е нужно да знаят и какви грижи трябва да се полагат за тях. С д-р Ченгелска разговаряме за необходимостта от профилактични прегледи, кога е време да купим четка и паста, кои са най-честите дентални проблеми, дали млечните зъби нуждаят ли се от лечение…

 

Защо е важен профилактичният преглед на зъбите?

От профилактичния преглед зависят бъдещето поведение на детето в денталния кабинет, навременното диагностициране на кариеса и неговите усложнения, създаване на навици и умения за орална хигиена и не на последно място – утвърждаване на правилен хранителен режим.

На каква възраст е добре да се проведе първият профилактичен преглед? А каква трябва да е честотата на посещения при зъболекаря след това?

Още след появата на първите зъбки е необходимо да се посети детски дентален лекар, за да може родителите да се консултират за сроковете за пробив на млечните зъби и правилното им подреждане. Също така да се информират за правилното хранене на детето, за средствата за орална хигиена, за това как да се грижат за зъбките.

Честотата на профилактичните прегледи трябва да бъде от 2 до 3 пъти годишно, т.е. на 4 до 6 месеца.

Кои са най-честите проблеми със зъбките на малките деца?

Най-често при деца до 3 години се диагностицира т. нар. кариес на ранното детство. Причината за него е неправилното хранене (особено храненето нощем), ползването на биберон с мед, липсата или недостатъчна орална хигиена, която в тази възраст би трябвало да се извършва от родителите.

При децата над 3 години проблемите са идентични – отново сред най-честите проблеми са кариесът и неговите усложнения. Причините за това са, че мъниците нямат правилни хигиенни и хранителни навици, не посещават редовно дентален лекар, имат страх от дентално лечение.

От какво зависи детето да се радва на здрави зъби – гени, навици?

Гените безспорно имат значение, но много по-важни са правилните навици, които родителите след посещение и консултация при детски дентален лекар трябва да създадат у детето си. За да бъдат зъбките здрави, е необходимо детето да се храни правилно, да се спазва добра орална хигиена и да се провеждат редовни профилактични прегледи.

Млечните зъби трябва ли да се лекуват, след като те ще паднат и ще поникнат постоянните?

Виж още

Това е най-често задаваният въпрос, който обаче за съжаление се задава, когато детето вече е с усложнен кариес и идва при денталния лекар с болки или още по лошо – подуто. Отговорът е – да, трябва! Първо, защото млечните зъби ще служат на детето до 10-12-годишна възраст. Второ, кариесът и неговите усложнения възпрепятстват нормалното хранене на детето, предизвикват болка, възпаление, оток, които повлияват общото му състояние и здраве. И трето, когато детето загуби преждевременно млечните си зъби, се нарушават развитието на челюстта и правилния пробив на постоянните зъби, което неминуемо налага ортодонтска намеса.

Кога трябва да купим четка и паста за зъби и как да научим децата да си мият правилно зъбите?

В нашата клиника EO Дент съветваме родителите да купят паста и четка за детето веднага след пробива на първото зъбче. Добре е грижата за зъбките първо да започне със специален напръстник, с който доста по-удобно се почистват зъбките на бебето. Успоредно с порастването на детето, трябва да се купят подходящи паста и четка, съобразени с възрастта.

Най-добрият начин детето да се научи да мие зъбите си правилно е като редовно посещава своя зъболекар, който по време на прегледа да му показва как да мие своите зъбки и да го мотивира да прави това.

Златни правила за здрави зъбки

  • Нужни са редовни профилактични прегледи при детски дентален лекар, който да консултира родителите за оралната хигиена, храненето и правилния пробив, както и за смяната на млечните зъби.
  • Миенето на зъбите трябва да се прави сутрин след закуска и вечер преди лягане с подходяща за възрастта четка и паста.
  • Сладкиши, бонбони, шоколад и т.н. трябва да се разрешават веднъж седмично – като награда или като десерт към основното хранене.
  • Добре е да няма безразборни междинни хапвания, а ако има такива, нека детето се научи да изплаква зъбите и устата с вода или да дъвче дъвка без захар.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре