Сега четеш
Първото подстригване: 5 съвета за прическа без сълзи

Първото подстригване: 5 съвета за прическа без сълзи

Някои бебета се раждат с малко коса или по-скоро мъх, наречен лануго, други пък се появяват на бял свят с много гъста коса, която с времето може да опада, а трети пък се раждат без никаква коса. Наличието или отсъствието на коса при раждането е най-вече генетично обусловено ако майката или таткото са се родили с коса, то вероятността и бебето да има прическа е по-голяма.

Първата косичка на бебето обикновено е много различна от постоянната. Косата приема окончателния си вид и оттенък приблизително на 3-4-годишна възраст.

Бебешката косичка е много тънка, със слабо формирани луковици на космите. През първите няколко месеца от живота на детето може да забележите оредяване на косата.Причина за това обикновено е промяна в нивата на някои хормони. Преди раждането, в тялото на бебето, чрез плацентата, са попадали хормони от майчиния организъм. След раждането, нивата им започват да спадат а бебешкият мъх оредява и постепенно се замества с нова, по-здрава коса. При много бебета е възможно да се появят плешиви петна, обикновено по слепоочията и тила местата, които се подлагат на триене най-често. Когато бебето започне да държи главата си изправена и да стои седнало, плешивите петна ще изчезнат.

Независимо дали се е родило със или без коса, на възраст около година-година и половина, косата на бебето е доста дълга и може да започне да го притеснява да влиза в очите му, да гъделичка ушичките или да причинява силно изпотяване на вратлето. Обикновено, тогава родителите се замислят за първото подстригване. И въпреки, че за мама и татко това е нов, вълнуващ момент, който показва, че бебето им се превръща в дете, мъниците може да не са толкова ентусиазирани от първото подстригване.

У дома или при фризьор?

Може да ви изглежда лесна задача, но всъщност подстригването на малко дете е сериозно предизвикателство. Дори да сте сръчни и ловки, боравенето с острата ножица около малките бебешки уши крие сериозни рискове от нараняване. За да си спестите неприятните емоции, стреса (и за детето и за вас), както и смешната прическа с крив бретон, е препоръчително да се доверите на професионалист.

И тъй като децата са доста трудни клиенти, предлагаме ви няколко съвета за първото подстригване във фризьорския салон:

  1. Носете дрехи за преобличане.

Вашето дете може категорично да откаже да му сложат кърпа или пелерина около врата, или пък може да се върти и шава прекалено много, така че под дрехите да попаднат ситни косъмчета. Те ще гъделичкат и дразнят мъника, и ще го направят нервен и раздразнителен, затова вземете допълнителен комплект дрехи за преобличане.

  1. Не използвайте сила.

Опитвайки се да се ограничите движението на детето, като го държите здраво, е по-вероятно да го стресирате и да предизвикате неприятни емоции.

Виж още

  1. Носете помощни средства.

Биберонът залъгалка може да се окаже най-добрият ви приятел при първото подстригване. Той ще успокои детето и ще отвлече вниманието му от щракащите ножици. Ако мъника не използва биберон, вземете с вас любимата му играчка или пък някаква нова и интересна дрънкалка.

  1. Подгответе се за паузи.

Не очаквайте детето да стои кротко по време на цялото подстригване. Бъдете готови да направите една или няколко паузи, по време на които детето да слезе от стола и да огледа непознатите предмети в салона. Все пак, за мъника, фризьорският салон е ново място, пълно със съкровища.

  1. Доведете подкрепление.

Забавен по-голям брат или сестра, който да прави смешни физиономии е отличен вариант да разсеете бебето и да го накарате да стои кротко на стола, поне за няколко минути. Ако нямате по-голямо дете, пробвайте вие или някой приятел да забавлявате мъника правенето на забавни муцунки, пеенето на песнички или показването на картинки е добра алтернатива.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре