Сега четеш
Обривите при децата: как да ги разпознаем

Обривите при децата: как да ги разпознаем

Зачервени, разранени, сърбящи, надигнати… Петна, пъпчици, мехурчета… Разпръснати по цялото тяло или локализирани в определена зона… Да, неприятните обриви могат да изглеждат по различен начин, което винаги е толкова объркващо и притеснително за нас, родителите. Дали нещо е ухапало мъника или пък е получил хранителна алергия? Дали това е шарка или пъпчиците са просто от претопляне? Верният отговор на тези терзания може да даде единствено лекарят – педиатър или дерматолог. И все пак, хубаво е да знаем, че видът на обрива и разположението по тялото могат да ни кажат много за неговия произход. Как да тълкуваме сигналите, които кожата на малчугана ни подава, и как да се подготвим преди срещата със специалиста, попитахме дерматолога д-р Вили Николаева. 

 

Защо детската кожа реагира по-лесно и по-остро на различните дразнители?

Първо, поради незрелостта на имунната система. Тя започва развитието си още вътреутробно – около 9-а гестационна седмица, и завършва чак в пубертета. Едва след това организмът е способен да реагира пълноценно на вътрешните и външните причинители на заболявания. И второ, поради анатомо-физиологичните особености на детската кожа – тънък епидермис, богато водно съдържание, повишен пермеабилитет, понижена активност на потните жлези, прогресираща бактериална колонизация.

Какво представляват т. нар. обриви по кожата?

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и играе изключително важна роля за правилното функциониране на организма. Всякакви проблеми и нередности с нея сигнализират за проблем. Здравата кожа е като бариера между вътрешността на тялото и околната среда. Сами по себе си, кожните обриви са симптом за проблем в тялото, а не за заболяване, така да се каже, те са „азбуката“ в дерматологията. По време на прегледа се обръща специално внимание на техния вид, брой, разположение, подреждане и цвят.

Как става диагностицирането?

Диагностицирането на кожния проблем става посредством разказа на пациента или близките му за появата и динамиката, с която се развиват обривите (т. нар. анамнеза), и задължително чрез физикално изследване (оглед), палпация (опипване), изследване за тактилна, болкова или топлинна чувствителност, локализация на болестните промени. Пациентът трябва да бъде разпитан за евентуалното наличие на други оплаквания, прием на медикаменти, лична и фамилна анамнеза. Назначават се изследвания на урина, кръв, тестове за алергия и др.

Разкажете ни повече за различните видове обриви в зависимост от причинителя – алергичен, инфекциозен, от топлина, от ухапване от насекомо и т.н.

Важно е да се знае, че обривите принадлежат към няколко основни групи: 1. Петна (maculа). 2. Кабари (urtica). 3. Възелчета (рарulа). 4. Мехурчета (vesiculа) и големи мехури (bulla). 5. Пустули – гнойни мехурчета (pustula).

Причините, с които може да се свърже появата на съответния обрив, могат да бъдат от различно естество.

Алергичният обрив, например, може да бъде провокиран от прием на храна, медикаменти, ухапване от насекоми, използване на неподходяща козметика. По тялото се появяват множество надигнати зачервени петна или пъпчици, които сърбят и могат да доведат до безсъние и неспокойствие при децата. Трябва да се има предвид, че някои алергични прояви могат да бъдат и животозастрашаващи и е необходима консултация с лекар. Назначаването на противоалергична терапия и отстраняването на предполагаемия алерген са в основата на лечението на този вид обриви.

Инфекциозните обриви при децата, предизвикани от вируси, са познати като „шарка“. Те могат да бъдат най-различни – петна, пъпчици, мехурчета, пръснати по лицето, тялото и крайниците. Често се наблюдават и придружаващи оплаквания – висока температура, подути лимфни възли, промени по лигавицата на устата и др. Някои от тях преминават и без лечение за няколко дни, но при други се налага хоспитализация и въвеждане под карантина.

Вирусните брадавици също се срещат често в детската възраст, като обикновено засягат лицето или крайниците. Когато са по лицето, ги наричаме „плоски брадавици“ – леко надигнати и с цвета на кожата, а когато са по крайниците са „дълбоки брадавици“ – те са по-дълбоки, по-плътни и могат да доведат до болка при натиск. Наложителна е бърза намеса за премахването им и предприемането на мерки за засилване на имунитета. Друг вид вирусни обриви са молуските – единични или групирани, полусферични, блестящи папулки. Много често имат характерно хлътване в средата.

Гъбичните инфекции са доста често срещани в детска възраст. Характерни са за летния сезон поради топлината, която благоприятства развитието им. Могат да ангажират различни участъци от тялото – ходилата, гънките и т.н., където се оформят зачервени, разранени и сърбящи обриви. При консултация със специалист се прави микологична посявка, на базата на която се предписва съответната антимикотична терапия. Като предпазни мерки се препоръчват избягването на обществените басейни и честата смяна на мокрите бански.

Обривите, причинени от слънцето и топлината, се срещат доста често при децата поради все несъвършената им терморегулация. В зависимост от степента на увреда кожата е само зачервена или с мехури, дори рани, детето е с влошено общо състояние, с главоболие и повишена температура. Най-податливи на изгаряния са децата със светла кожа. Родителите никога не бива да забравят, че честите изгаряния в детска възраст увеличават в пъти появата на злокачествени образувания в зряла възраст. Ето защо трябва да се спазва „хигиена“ – да се избягва излагането на слънце в интервала 11-16 часа, задължително да се използват фотозащитни кремове, да се носят проветриви дрехи и да се пият повече течности.

Обривите вследствие на ухапване от насекоми (комари, паяци, гъсеници, дървеници и др.) обикновено представляват отделно стоящи, надигнати зачервени пъпчици, в центъра на които понякога може да се открият дребни мехурчета. По правило те са разположени по откритите части на тялото или в местата на притискане с дрехите. Често са силно сърбящи, децата ги разчесват и в резултат е възможно да се насложи вторична инфекция. Лечение при тези обриви се състои в дезинсекция на жилището и в назначаването на медикаменти, блокиращи сърбежа. При ухапване от кърлеж се препоръчва да се направи изследване за лаймска болест.

Каква хигиена трябва да се спазва, когато детето има обрив – трябва ли да се къпе, какви измивни средства да се използват?

Виж още

От първостепенно значение е първо да бъде диагностицирано естеството на обрива, след това да се вземе предвид състоянието на кожата и накрая – да се назначи използването на специална медицинска козметика. Препоръчително е да се избягват мокри кърпички за почистване.

А налага ли се промяна в хранителния режим на детето?

Налага се в случаите, когато се предполага, че наличният обрив е предизвикан от храна. При някои състояния на кожата като например атопичен дерматит, се препоръчва спазването на хранителен режим, тъй като консумацията на определени храни (ядки, шоколад и др.) влошава наличния обрив.

Какъв съвет бихте дали на родителите като специалист?

Тъй като кожните заболявания са видими, родителите лесно и бързо разбират, когато детето им има дерматологичен проблем. Тревожно обаче е, че често пренебрегват симптомите или пък предприемат самолечение, а не бива, защото кожата е изключително сложен и функционално комплексен орган. От съществено значение за бързото и правилно лечение са своевременното диагностициране на заболяването и определянето на причините за възникването му.

 

 

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре