Сега четеш
Четенето – мъчение или увлечение

Четенето – мъчение или увлечение

Както отбелязват много родители и педагози, днешните деца все по-малко предпочитат книгите. Изобилието от информация, не дотам интересните уроци в училище са способни да отдалечат книгата все повече и повече от интересите на малчуганите. Какво да правите, ако детето не обича да чете?

 

Защо детето не обича да чете?

Често ли във вашето семейство се води разговор в духа на: „Ако не прочетеш поне 5 страници, няма да излизаш на площадката, няма да гледаш телевизия, няма да сядаш на компютъра“ и т.н. Ако е така, вашето дете никога няма да заобича четенето. Защо ли? А вие ако трябва да правите нещо по принуда, дали ще ви е приятно? Едва ли. Така е и с четенето. Любовта към книгата няма как да се появи чрез насилие и заплахи.

Какво да правите? Изходът е един: любовта към книгата трябва да започне с интерес и увлечение. Тогава, когато процесът на четене се асоциира с удоволствието, нещата ще се получат.

 

Как да възпитате у децата любов към книгата?

Съществуват не малко методи, които ще помогнат на вас и вашето дете да се потопите в прекрасния свят на книгите. Ето и някои от тях.

 

*Игра и четене

Любовта към книгата може да се провокира чрез играта. Варианти има всякакви, ако имате желание.

-Помолете детето да устроите импровизирано телевизионно студио или радио студио. И когато сте заети с домашни дела, обявете, че сега детето е водещ на програмата „На гости на приказките“. Обикновено децата с удоволствие започват да преразказват прочетеното или сами измислят нови истории, а може и да прочетат нова приказка, която сте им подготвили.

-Кажете колко сте уморени и помолете детето да ви прочете нещо, за да си отпочините по-бързо и след това заедно да играете. Като приключи четенето се случва и „чудото“ – мама е заредена с нови сили и е готова да играе на „не се сърди човече“, примерно.

 

*Създайте сами книга

Тази идея застъпва Сесил Лупан, автор на книги за възпитанието на децата. Книгата може да се създаде и на компютър, използвайки снимки на детето си, като съчините за всяка фотография забавна история. Както показва практиката, децата с удоволствие четат за себе си. В случая това е и целта – детето да получи удоволствие от четенето.

Виж още

 

*Нещо интересно и динамично

Лев Касил е руски детски писател и учен. Той препоръчва да изберете интересен и динамичен разказ, като вие четете до кулминацията и след това обаче оставите книгата. Обикновено детето няма търпение да разбере какво ще се случи, което ще рече, че сте го заинтригували и има мотивацията да дочете историята.

 

*Личният пример е важен

Вечер, преди сън, винаги може да отделите поне 10 минути, за да прочетете книжка на детето. Тази традиция възпитава най-добре. А и няма как, вашето дете да обича книгите, ако в семейството никой не чете. Но ако ви вижда по-често с книга в ръце, със сигурност ще поиска да ви подражава.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре