Сега четеш
Рецепта за щастливо бебе

Рецепта за щастливо бебе

Какво значи едно бебе да бъде щастливо? Да бъде усмихнато, да се смее, да се чувства обгрижено и нахранено, да живее в подкрепяща и спокойна среда? А има ли рецепта, която да следваме като родители, за да помогнем на детето? Най-важна и в основата на всичко е родителската любов! По темата разговаряме с психолога Наталия Тодорова.

 

Има ли рецепта за щастие?

Самото щастие не е поредица от радостни събития в живота. То е начин на организиране на ежедневието и начин на смислен и пълноценен живот. Едва ли някой може да даде точна рецепта, която да е валидна за всички. Първото нещо, което трябва да разбереш относно щастието, е, че тайната към моето щастие е доста различна от тайната към твоето щастие. Причината поради която повечето хора не са щастливи в живота си е, че не разбират какво всъщност е щастието. Погрешно насочени от повърхностни съвети, които намират навсякъде, тези хора получават щастие по неправилен начин и прекарват живота си, преследвайки цели, които никога не биха ги направили щастливи.

Истинската нужда за щастие е да разбереш своите собствени непокрити нужди, после да ги преследваш. Само тогава ще знаеш какво означава истинско щастие.

От какво зависи детето да расте здраво и щастливо?

Ако успее да се формира първичното и вторичното щастие! Първичното щастие се формира при бебетата, когато те усещат как майката с много внимание и любов откликва на всичките им нужди за развитие. Първичното щастие при всяко дете става непоклатимо, когато то е уверено, че вие обичате да полагате грижи за него и го правите с много любов.

Докато първичното щастие се формира от връзката и взаимоотношенията  на майката и детето, вторичното щастие е в удоволствието, породено от ежедневните му занимания. Процеса на формиране и изграждане на стабилно вторично щастие започва към втората годинка на детето и завършва чак с излизане от пубертета и постигането на зрялост.

Каква е зависимостта между „щастлива майка – щастливо дете“?

Всички родители искат здрави и щастливи деца! Щастливата майка има щастливи деца и щастливо семейтво! Но, това не означава тя да не изпитва цялата палитра на емоции. Нормално е в ежедневието да изпитва различни  емоции. Никой не може непрекъснато да е радостен и уравновесен. Става въпрос за отношението, което имаме към живота. Родителите, които не умеят да се радват на живота и лесно се депресират, обричат децата си на проблемно детство и юношество, които ще повлияят негативно върху формирането на личността и характера на детето в по-късен етап от развитието му.

Виж още

Как да се грижим за нашето щастие и за щастието на децата си?

Като повярваме, че щастието е в дребните радости на живота, че то е динамично и обича споделеността и спонтанността. За щастието трябва да се потрудим. Да подържаме активността на мозъка, духовното развитие, физическата активност. Съвместните изживявания с партньора, с приятели или с децата усилват усещането за щастие. Да се наслаждаваме на аромата на цветята, на красотата на формите, на вкуса на храната – всичко това е щастие.

Щастието е и въпрос на очаквания. Честа грешка е да си поставяме твърде високи или твърде занижени очаквания към себе си.

Щастието е да съумяваме да извличаме от живота предимно доброто и да не прекаляваме в търсенето на щастието!

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре