Сега четеш
Силата на цитрусите

Силата на цитрусите

Цитрусовите плодове са важна част от менюто на децата, особено през зимата. Те са богати на витамини и антиоксиданти, което ги прави страхотен защитник на имунната система и верен приятел в борбата с вирусните заболявания и настинките през студените месеци. Преди да заредим хлапетата с тяхната енергия обаче, трябва да знаемотговорите на няколко важни въпроса…

 

На всички е известно, че цитрусовите плодове са богат източник на витамин С и важни минерали и са особено полезни в сезoна на настинките. Какво всъщност ги прави толкова полезни?

Освен витамин С цитрусите са богати на вещества, наречени биофлавоноиди. Те са много силни антиоксиданти и имат противовируснo действие. Особено ефективни са в борбата с причинителя на обикновената хрема. Най-висока концентрация на биофлавоноиди имат червените портокали и наровете. Оранжевите мандарини и портокалите пък са източник на каротиноиди. От тях в детския организъм се синтезира витамин А, който е необходим за растежа и доброто зрение. Цитрусовите плодове са богати и на редица минерали – лесноусвоими калий, калций и магнезий.

От каква възраст можем да ги даваме на децата и под каква форма – като сок или като плод?

Цитрусовите плодове са много разнообразни. Всички те обаче са чужди на нашата географска ширина и не са подходящи за захранване на кърмачето. Някои цитруси са с висок алергенен потенциал и могат да предизвикат алергични реакции при малкото дете. По тази причина портокалът, мандарината, лимонът и т.н. се предлагат на малките деца след навършване на една годинка. При деца с фамилна анамнеза за алергии цитрусите се включват още по-внимателно, желателно след навършване на 2–3 годинки.

Когато включваме цитрусите за първи път в менюто на детето, с кой от тях да започнем?

При желание от страна на майката и липса на противопоказания при детето като първи южен плод може да се даде добре узрял банан (не зелен и не с кафяви петна). Той се предлага под формата на бананово пюре (добре намачкан или пасиран плод) в малко количество, дадено самостоятелно с лъжичка или добавено в млечната каша. Бананът може да се включи в менюто на детето, след като са въведени първите захранващи храни (зърнено-млечна каша, зеленчуково пюре и т.н.), но не по-рано от 6-месечна възраст. Бананът разполага с естествена „опаковка”, което го прави много подходящ за хапване навън, по време на разходка.

Кърмачките могат ли да приемат цитруси?

Когато в семейството няма алергия към цитрусови плодове, кърмещата майка може да похапва по една порция от тях на ден. Това означава чаша фреш или един портокал например. Тези количества ще разнообразят менюто на младата майка и ще допринесат за по-богатото съдържание на витамини в кърмата. По-големи порции (особено фреш) обаче могат да доведат до нежелани реакции при кърмачето, поради което не се препоръчват. При алергия към цитруси в семейството на който и да е от родителите на детето не е желателно кърмещата майка да ги включва в менюто си.

Какво представлява алергията към цитруси и какви са симптомите й?

За българските деца цитрусовите плодове са потенциални алергени. Алергичните прояви могат да са много разнообразни, но най-често са от страна на кожата и на храносмилателната система. В кърмаческа възраст могат да се проявят с продължителен плач, колики, запек, разстройство, колит, дерматит…

Цитрусите имат висококиселинно съдържание. Как се отразява това на децата?

Сочните цитрусови плодове са богати на слаби органични киселини – лимонена, ябълчена и др. Те влияят върху стомашната секреция, като стимулират отделянето на стомашен сок. По тази причина съветваме родителите на „злояди” деца да предлагат малки порции портокал, мандарина или фреш от тях на гладно, тъй като това обикновено стимулира апетита по естествен начин. Разбира се, големи количества цитруси, особено приети под формата на сок, имат точно обратния ефект – засищат детето и то отказва да закуси.

Вярно ли е, че цитрусите могат да увредят зъбите?

При спазване на някои елементарни правила на хранене рискът цитрусите да увредят зъбния емайл е не по-голям, отколкото при другите храни. Действително тези плодове са богати на захари и на киселини. Едновременно с това обаче те са източник и на лесноусвоим калций, необходим за здравите зъби. Освен това плодовите киселини стимулират слюноотделянето, а както е известно, слюнката отмива хранителни остатъци и намалява опасността от увреждания на зъбките. Риск от кариеси има при тези деца, които имат вредния навик да държат храната дълго време в устата си, без да я преглъщат, при което захарите и киселините от цитрусите контактуват продължително със зъбния емайл.

Виж още

Какви правила трябва да спазваме, когато ги даваме на децата?

Първо, не бива да се предлагат загнили плодове. Дори повреденият участък да се изреже добре, в останалата част от плода също са преминали токсични вещества, които са особено опасни за малките деца. Т.нар. микотоксини увреждат имунитета, вътрешните органи и ендокринните жлези, поради което е недопустимо загнили и плесенясали цитрусови плодове да се дават на децата, включително и под формата на сок.

Второ, тъй като цитрусите са вносни плодове, повърхността им (кората) много често се обработва с химикали, които възпрепятстват развалата им по време на продължителното транспортиране. Тези вещества потискат развитието на микроскопичните гъбички, водещи до загниване на плодовете. Те са разрешени за използване с тази цел, но не са безвредни за децата. Тези вещества се задържат в кората на плода и по правило не преминават в месестата част, но при определени условия могат да замърсят и ядливата му част. Най-често това става, когато портокалът (мандарината) се обели и после със замърсените ръце майката накъса парчетата или изцеди сока. За да не попаднат опасните химикали в храната на детето, след като кората на плода се обели, е желателно ръцете да се измият добре с вода и сапун. Измиването на самите плодове преди обелването не е достатъчно, тъй като химикалите са мастноразтворими и част от тях преминават в самата кора.

Каква е препоръчителната дневна доза в зависимост от възрастта?

Най-добре би било, ако всеки ден децата приемат поне 5 порции плодове и зеленчуци, желателно пресни, сезонни и местни. През зимата цитрусите могат да бъдат едната от двете задължителни порции плод за деня. Препоръчителното количество е колкото шепата на детето, т. е. около ½ портокал или 1–2 мандаринки. Количеството сок за дете на 2–3 години не трябва да е повече от 150–180 г за ден.

Бихте ли споделили някоя изпитана рецепта с цитруси, подходяща за деца при първи признаци на настинка?

Чудесен и вкусен начин да подпомогнем имунната защита на по-голямото дете при първи признаци на настинка е чашата фреш. За по-високо съдържание на биологично активни вещества в напитката може да се смесят равни количества червен портокал, мандарина и нар (изронени зърна от плода, без корите и плодните ципи, които са горчиви). Желателно е изцеденият сок да се изпие на гладно веднага след неговото приготвяне.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре