Сега четеш
Д-р Симеонка Цацова

Д-р Симеонка Цацова

cacova1Д-р Симеонка Цацова завършва медицина през 1975 г., а през 1984 г. придобива специалност по детски болести. Вече повече от 40 години работи  като педиатър и общопрактикуващ лекар, като голяма част от практиката й протича в 22 ДКЦ, София. През кабинета й са минали поколения пациенти. Ето защо не е странно, че родителите, които се включиха в нашата кампания „Моят любим педиатър“, я номинираха  за техен любим лекар. Срещнахме се с д-р Цацова в нейния кабинет, за да й връчим грамотата и за да си поговорим за здравето на децата, за българското здравеопазване и за това какво превръща един педиатър в любим за малките пациенти и техните родители.

Колко малки пациента обслужвате?

Обслужвам общо 1100 деца до 18-годишна възраст.

Дневно по колко деца минават през кабинета ви?

Около 20-25 на смяна.

Кои са най-често срещаните оплаквания, за които ви търсят?

Инфекции на горните и долните дихателни пътища, стомашно-чревни инфекции, инфекциозни заболявания. Много чести са и проблемите с адаптацията на децата при постъпване в детски заведения.

Какво е вашето мнение относно:

Кърменето. Полагам много усилия за това майката да се научи да кърми, да бъде настоятелна. Кърмата трябва да е основна храна за новороденото през първите месеци, като по възможност това трябва да е за максимално дълъг период. Съобразявам се с директивите на Световната здравна организация по детско хранене.

Захранването. Захранването започва, когато бебето е достигнало подходящо физическо и нервно-психическо развитие. Обикновено това става между 4-тия  6-тия месец, след 20-та седмица.

Проходилките. Смятам, че проходилката не е необходима за прохождането и че детето трябва да постигне само зрялост – да може от седеж да се изправи само, хванато за опора, и да пристъпва встрани.

Залъгалките. Колкото и да са вредни, са по-добрият вариант от смученето на палеца.

Хомепатията. Изключително полезна и безвредна за децата. Винаги трябва да се прилага, но от лекар.

Какви са наблюденията ви относно имунизациите – от какво се страхуват родителите? Кои са най-често срещаните нежелани реакции?

Основен страх на родителите е, че има вероятност да настъпят усложнения в развитието на децата им. И причината за това е, че нямат ясна информация по въпроса. По-скоро би следвало да се страхуват от тежеста на инфекциите, за които са създадени ваксините. Опитвам се да обясня, че би следвало да се страхуват от възможността децата им да се разболеят, ако не са ваксинирани, а не от самите ваксини…

Съдейки по практиката ми, най-често срещаната нежелана реакция вследствие на ваксинацията е повишената температура.

Кои са основните фактори, за да бъде едно дете здраво?

Да бъде правилно хранено и закалявано, да бъде отглеждано в спокойна семейна среда.

Какво бихте посъветвали родителите?

Да имат повече доверие в българските педиатри, да се вслушват в съветите им и да отглеждат децата си с много любов

Кои са най-голeмите трудности, с които се сблъсквате във вашата професия?

Излишната бумащина, свързана с безумните изисквания на Здравната каса. За съжаление, лекарите сме превърнати в писари, което много затруднява практическата ни работа. Отделяме голяма част от времето за попълване на формуляри, вместо да консултираме и преглеждаме пълноценно пациента.

Смятате ли, че доверието на родителите в общопрактикуващите лекари е спаднало заради техните увеличили се административни задължения?

Да, броят на лекарите в България, в частност на педиатрите, непрекъснато намалява и се налага един лекар да обслужва голям брой пациенти, което на свой ред води до голямо чакане пред кабинетите, понякога и над два часа. Освен заплащането, което не е маловажно, трябва да се ускори процедурата по зачисляване на младите лекари за придобиване на специалност

Нуждае ли се детското здравеопазване в България от промени и в каква насока?

Децата да имат достъп до всички съвременни методи за диагностика

Кои са трите най-важни неща, които сте научили от практиката си?

Да не се предоверявам. Първата мисъл е най-правилна при поставяне на диагноза. Лекарят винаги трябва да следи новостите, за да бъде във форма

Разкажете ни чисто човешки за вас – как се справяте със стреса, с напрегнатото ежедневие, как си почивате, кое ви успокоява, кое ви усмихва?

Обичам да чета книги, но много рядко ми се случва. Обичам и разходките сред природата, риболова… Най-голямата ми радост обаче са внуците. Обичам да виждам щастие в детските очи.

Ако имахте възможността да започнете професионалния си път отново, бихте ли избрали същата професия?

Работата ми носи удовлетворение, защото е моята осъществена детска мечта.

Родителите ви посочиха като един от любимите им педиатри, ето защо ви връчваме и отличителния знак на нашата кампания „Моят любим педиатър“.  Какво означава за вас това признание?

Благодарна съм за признанието, което от своя страна много ме задължава. Винаги съм се старала да бъда в полза на пациентите си.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
1
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре