Сега четеш
Как да предпазим кожата от слънцето?

Как да предпазим кожата от слънцето?

Слънчевото изгаряне е резултат от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи (UV лъчи) върху кожата. Слънцето е основен източник на UV радиация. UV лъчите са 3 вида: UVА лъчи – предизвикват фотостареене на кожата и увреждат ДНК-то на клетките, резултат от което са бръчките и развитието на някои кожни тумори; UVВ лъчи – директно увреждат ДНК-то на кожните клетки и водят до изгаряне на кожата при слънчева експозиция; UVС лъчи – не проникват през атмосферата.

В горните слоеве на атмосферата (стратосферата) се образува озон, който активно поглъща UV лъчите и предпазва живите организми от вредното въздействие. Поради изтъняването на озоновия слой и т.нар. озонава дупка рискът от фотоувреда на кожата е значително п-висок през последните години.

В краткосрочен план

UV лъчите, наричани в миналото химични лъчи, причиняват зачервяване, изгаряне и потъмняване на кожата – знаци, че на кожата е нанесена вреда. По-предразположени към слънчево изгаряне са хората със светла кожа, съдържаща по-малко меланин, както и малките деца. Мургавите и чернокожите хора също търпят последствията от неразумното излагане на слънце. В по-големи дози UV лъчението е опасно за човека, защото предизвиква химично разлагане на органичните вещества и убива живите клетки.

При слънчево изгаряне кожата се зачервява, става чувствителна, болезнена и отточна. Топла е при допир, по повърхността й могат да се появят мехури. Това се наблюдава няколко часа след излагане на слънце или солариум без предпазване. Състоянието може да продължи от ден до седмица. Възможно е да настъпи и увреждане в общото състояние – главоболие, умора, треска, дискомфорт, както и вторично инфектиране на мехурите.

В дългосрочен план

Злоупотребата с UV лъчите води до т.нар. фотоеластоза или фотостареене на кожата – загуба на тургура и еластичността й, сухота, бръчки, пигментации и бенки, както и на кожна канцерогенеза и меланом.

 

Какви мерки да вземем при слънчево изгаряне

Необходимо е веднага да бъдат предприети мерки, за да може кожата да бъде предпазена от тежки последствия. Болката от изгарянето е най-силна между 12-тия и 48-ия час, като слънчевото изгаряне може да бъде проявено в различна степен. Задължително трябва да се прекрати контакта с UV лъчите. Тялото трябва да бъде намазано с хидратиращ продукт, предназначен за изгаряне или след излагане на слънце. Благоприятно действат и средствата, съдържащи алое вера. Те обаче не се препоръчват за деца под 2 години. За облекчаване на оплакванията може да се приемат нестероидни противовъзпалителни средства. Препоръчителни са хладните компреси, охлаждащите кремове, спрейовете против изгаряне и редовен прием на течности срещу дехидратация.

 

Как да се предпазим?

Виж още

Избягвайте излагането на слънце между 11 ч. и 15 ч.

Използвайте слънчезащитни спрейове и млека с висок SPF, като нанасянето трябва да става на всеки 2 часа.

Носете шапки с голяма периферия, памучни леки дрехи и слънчеви очила.

Не забравяйте, че стоенето във водата не намалява слънчевото въздействие, а напротив – удвоява силата на лъчите.
При влошаване на състоянието:

При инфектиране, гадене, повръщане и диария задължително се търси консултация с лекар.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре