Сега четеш
Слънчев витамин за студените дни

Слънчев витамин за студените дни

Всички знаем колко необходим е витамин D за правилното развитие на децата. Наскоро обаче учени от университета в Бристол установиха, че той е и природен антидепресант и че децата с по-ниско съдържание на слънчевия витамин в организма по-често страдат от меланхолични и депресивни състояния. Ето защо, ако искате детето ви да бъде не само здраво, но и щастливо, не забравяйте да му подсигурите ценния витамин. В какви дози трябва да се дава, може ли да се набави само от храната и има ли риск от предозиране, попитахме д-р Масларска.

 

Защо витамин D е толкова важен?

Витамин D играе важна роля в калциево-фосфорната обмяна, мускулната съкратимост, изграждането на костите, поддържането на имунитета. Смята се, че оптималните дози витамин D са важно профилактично средство срещу развитието на захарен диабет първи тип и депресия.

Нуждае ли се детето от допълнително приемане на витамин D?

Няма еднозначен отговор – зависи от начина на хранене, темпа на растеж, сезона и осификацията (процес на формиране на костна тъкан).

Каква е обичайната препоръчвана доза – от каква възраст се дава и докога?

Дневните нужди от витамин D при недоносените са от порядъка на 1000 UE, а при кърмачета – 400 UE. По принцип дозата на витамин D се определя индивидуално за всеки пациент. Според стандартите, наложени в България, ако няма контраиндикации, се препоръчва приемът на витамин D да започне от 30-ия ден след раждането и да продължи до 3-тата година, като се пропуска летният сезон.

Нараства ли нуждата от витамин D през зимата?

Когато няма ултравиолетово облъчване на кожата, нуждата от екзогенен внос (външен прием) на витамин D се увеличава.

Предозирането крие ли някакви опасности?

Да, от преждевременно затваряне на черепните кости, нефрокалциноза, гадене, повръщане, менингоподобни симптоми… Възстановяването от всички тези последици е доста труден и бавен процес.

Как да разберем дали детето страда от липсата на този витамин?

Най-сигурният начин е да се изследва серумното ниво на витамин D хормон.

Каква точно е връзката между рахита и недостига на витамин D?

Витамин D недоимъчният рахит представлява нарушена минерализация на растящата кост вследствие на недостига на калций и фосфор, в резултат на което се развиват костни деформации.

Виж още

Над 76% от българите имат недостиг на витамин D, показва национално представително проучване от 2012 г. на Българското дружество по ендокринология. Как бихте коментирали това?

Намалена физическа активност и неправилно хранене.

Чрез кои храни можем да си подсигурим витамин D?

Витамин D е слабо разпространен в природата. Съдържа се в малки количества в майчината кърма, а също така може да се открие в някои видове риба – сьомга, треска… За разлика от повечето витамини, които се набавят в готов вид от храната, витамин D се набавя под две биологично активни форми – витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3 (холекалциферол).

Витамин D2 се образува под въздействието на UV лъчите в растения и риби, в черен дроб и бъбреци. Витамин D3 се синтезира в кожата на човека и гръбначните животни под въздействие на UV лъчите. При 20-минутно излагане на слънце от страна на светлокож човек в неговия организъм се синтезират 20 000 UE витамин D!

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре