Сега четеш
Защо са нужни слънчевите очила

Защо са нужни слънчевите очила

Д-р Гергана Стоянова, лекар в ДКЦ „Вита“ обяснява защо слънчевите очила са нещо повече от аксесоар и защо са необходими както през лятото, така и през зимата.

Всеизвестен факт е, че слънцето може да бъде както полезно, така и вредно. Най-често се случва кожата да пострада, но също така очите и клепачите, особено при децата, са изключително чувствителни към слънчева светлина. Обикновено оплакванията, свързани със слънчева експозиция, са характерни за края на пролетта и на лятото. Тогава не само продължителността на деня е по-дълга, но и силата на UV-лъчите е най-голяма. Разбира се, сезонността не е единственият фактор, с който да се съобразяваме.

 

Опасностите за детското зрение

Силната експозиция на слънце, макар и за кратко време, може да доведе до изгаряне както на клепачите, така и на роговицата, т. нар. фотокератит. Той протича с болка и силно дразнене за кратко време.

Слабата експозиция за продължителен период от време не води до толкова силни симптоми, но пък се натрупват вредните ефекти на UVА-лъчите върху другите части на окото – леща и ретина. Това се отразява с по-ранна поява на катаракта при възрастните или с увреждане на ретината. Продължителното въздействие на UV-лъчите може да доведе и до появата на доброкачествени и злокачествени туморни образувания на клепачите.

Признаци за очен проблем

Не можем да очакваме от бебетата и малките деца да споделят, че имат проблем с очите, но като родители трябва да следим за някои обезпокоителни симптоми като по-често мигане, раздразнителност, зачервяване на очите. Разбира се, излагането на директна слънчева светлина на бебета под 6-месечна възраст не се препоръчва изобщо. По-големите деца могат да споделят за дразнене в очите, болка, сухота, завишена чувствителност към светлина. Това може да бъде избегнато чрез носене на слънчеви очила.

Слънцезащитни кремове

Използването на слънцезащитни кремове в областта на очите не е препоръчително поради чувствителността на тази зона и риска от отключване на алергичните реакции. Ето защо най-добрата и единствена защита за очите и клепачите са слънчевите очила.

Алергични реакции

Поради незрялата им имунна система и засилената им сензитивност, при децата често се наблюдават алергични реакции към различни алергени във въздуха и към UV-лъчите. Част от симптомите на алергичния конюнктивит са силен сърбеж в двете очи, често мигане, дразнене от светлина, сълзене, замъглено зрение, по-малките деца често търкат очите си, което пък увеличава и риска от замърсяване. Слънчевите очила в тези случаи са абсолютно задължителни, независимо от сезона, защото дори и алергията към слънчевите лъчи да не е доказана, слънчевите лъчи увеличават тежестта на симптомите и водят до влошаване на състоянието.

Минерални или органични слънчеви очила?

Основна препоръка е очилата да са закупени от оторизиран оптичен център. За съжаление, на пръв поглед родителите не могат да преценят дали очилата са добри или не, а цената в тези случаи не може да играе решаващата роля. Материалите, от които се правят стъклата, най-общо се делят на минерални и органични. За децата се препоръчват органичните стъкла, поради факта, че са устойчиви на чупене и са по-леки. Техен недостатък е, че по-лесно се драскат при неправилна употреба.

Един от най-важните моменти при избора на слънчеви очила е наличието на UV-филтър. Асоциацията на българските оптици и оптометристите – НАБОО, с оглед на препоръките на СЗО, препоръчва UV-филтърът да е минимум 99% и да е срещу UVA- и UVB-лъчите. Имайте предвид, че само по вида на стъклото не може да се определи дали очилата имат такъв филтър. И още нещо важно – стъкло, което е затъмнено, но е без UV-филтър, води до разширяване на зеницата и до още по-голяма експозиция от страна на окото на UV-лъчите. Поради това при избор на слънчеви очила, особено за деца, винаги се обръщайте към регистрирана оптика, където оптиците могат да подберат за вас най-добрата рамка спрямо размера на лицето и положението на очите и най-доброто стъкло, за което да дадат гаранция.

Поляризацията на стъклата е екстра, която намалява отразените слънчеви лъчи и води до по-голям комфорт, особено ако става дума за по-дълъг престой навън или при водни спортове.

При установени нарушения в зрението

Виж още

Ако детето носи очила във връзка с късогледство, далекогледство или астигматизъм, в оптиките могат да вземат неговите показатели и да изработят слънчеви очила с необходимата корекция или да предложат т.нар. фотосоларни стъкла. Последните трябва да са много качествени, когато става дума за деца, за да може потъмняването на стъклата да става бързо и адекватно, без да има остатъчно потъмняване при липса на осветяване.

В планината

През зимата денят е кратък и слънчевите лъчи не са толкова ярки. Но според СЗО отражението на UV-лъчите от сняг е с близо 50% по-голямо, отколкото това на почвата, тревата и водата. Имайте предвид, че увеличаването на височината, на която се намираме с 1000 м, увеличава с 10% експозицията на UV-лъчи. Облачността също влияе като най-общо намалява количеството UV-лъчи, но при по-лека облачност се получава обратен ефект. Всичко това прави носенето на слънчеви очила и през зимата напълно задължително.

 

Внимание:

През целия септември всеки пациент, който посети офталмологичния кабинет на ДКЦ „Вита“ (София, ул. Драговица №9), ще получи специален ваучер за отстъпка при покупка на слънчеви очила в най-голямата мрежа оптики в страната. Научете повече на: www.vita.bg.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре