Сега четеш
Спинерите – опасни или полезни

Спинерите – опасни или полезни

Спинерите са новата и поредна мания, която вероятно, докато разискваме, ще отшуми и ще се появи нова. Но… всяка мания заслужава своето внимание именно поради светкавичното си налагане и превземане на аудиторията.

С какво странните „пумпали“ приковаха вниманието на децата (и не само на децата, не малко възрастни също са им почитатели)? Категоричен отговор едва ли ще се намери, но насочването към различни сфери ще ни даде все пак някакво обяснение. И така, към сферата на…

…вероятностите

Редица публикации в Европа и САЩ показват, че спинерите помагат за концентрацията и действат успокояващо. Играчките се рекламират като средство за борба с тревожността, стреса, дори и аутизма. Макар и да няма научни доказателства за подобни твърдения, всеки може сам за себе си да провери доколко заниманието със спинера му носи усещане за успокояване и балансиране.

…фактите

Спинерите вече са забранени в много училища по света, най-вече защото разсейват децата, докато ги въртят. Но като всяко едно нещо, когато не се прекалява с него, спинерът не крие особени опасности. Специалистите съветват родителите да не оставят децата да се занимават със спинерите повече от 1 час и да не ги носят в детската градина и училище.

…ценовата категория

Спинер може да се купи както за 5 лева, така и за 15 лв. Или за сравнително малко пари всяко дете ще се почувства част от модерната и актуална мания.

 

…историята

Виж още

Спинерите са изобретени още през 90-те години от Катрин Хетингер от Флорида. Самата Катрин разказва, че е изобретила играчката в едно много горещо лято, когато отпаднала и без сили за игри с дъщеря си (Катрин страда от тежко автоимунно заболяване, причиняващо хронична умора в мускулите), намира решение за забавление в странната джаджа. През 90-те години Катрин предлага своя патент на гиганта за играчки Hasbro, но компанията отхвърля спинерите като безинтересни. През 2005 г. жената се отказва от патента си, защото няма 400 долара, с които да го поднови. Днес безспорно спинерите са интересни, а печалбата от тях отива при други.

 

… предупрежденията

Приспособленията, които използват сачмени лагери и балансирани остриета в пластмасовата обвивка, в някои случаи е установено, че съдържат опасни количества олово и живак. Това, разбира се, не се отнася за всички видове спинери, но проблемът е, че не съществуват патенти, които да уреждат кой може и кой не може да ги произвежда, и донякъде не може да се потвърди кои са направени при пълен контрол на качеството и кои не.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре