Сега четеш
Stand up гимнастика за деца

Stand up гимнастика за деца

Правилната стойка е от значение не само за външния вид, но и за здравословното състояние на човека. Ако детето има неправилна стойка, добре е родителите да обърнат внимание, тъй като това може да наруши функционалността на много органи и особено на гръбначния стълб. Гимнастиката Stand up (Изправи се) се грижи именно за правилна стойка, координация и равновесие. По темата разговаряме с инструктора Елисавета Панайотова.

 

Какво представлява гимнастиката Stand up?

Това е гимнастика за правилна стойка, за профилактика на гръбначни изкривявания и при установени вече такива. Включва система от упражнения, подбрани целенасочено за повлияване на неправилната стойка.

 

За какво помага гимнастиката, какви резултати дава?

Освен за профилактика и корекция на гръбначни изкривявания, тя помага и при болки в гърба вследствие на мускулен дисбаланс, подобрява кръвообращението и лимфообращението, укрепва дихателната мускулатура и повлиява благоприятно на функцията на вътрешните органи. Резултатите са много добри, когато упражненията се изпълняват правилно и системно.

 

За каква възраст е подходяща?

Около 7-годишна възраст децата могат да започнат да се занимават с такъв тип гимнастика, но особено внимание трябва да им се обърне в периода на буйния растеж през пубертета, защото тогава може много бързо да се развие гръбначно изкривяване. Разбира се, при необходимост заниманията могат да започнат и преди седмата година.

 

Как да се грижим за правилната стойка на децата?

Като родители е важно да обръщаме внимание на това как стоят нашите деца в ежедневието. Ако имаме някакви съмнения,  добре би било да се обърнем към специалист.

 

Kак да развием координацията на децата?

Координацията и равновесието са много важни. Те се развиват с физическа активност и затова е необходимо децата да спортуват.

 

Тежките раници и продължителното стоене пред екран оказват ли влияние на гръбначните изкривявания?

Тежките раници и продължителното стоене пред екраните, разбира се, оказват негативен ефект върху физиката на децата, а и не само. Постоянното взиране в екраните води до цялостно отпускане на тялото и характерно изместване на главата напред, което може да причини последващи проблеми с гърба.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре