Сега четеш
Суха, напукана и белеща се кожа при бебетатa

Суха, напукана и белеща се кожа при бебетатa

Проблемите с кожата са често срещано явление сред децата до 1 година. Сухата, напуканата и белеща се кожа обикновено силно притеснява родителите. Кога обаче наистина имаме основания да се тревожим, нужно ли е лечение и как да се грижим правилно за бебешката кожа в тези случаи? Отговор на тези и други въпроси потърсихме от д-р Денчева.

 

Защо кожните проблеми се срещат толкова често при бебетата, и по-специално – сухата, напукана и белеща се кожа?

Кожните проблеми при новородените и децата до 1-годишна възраст са изключително чести и причините за това са няколко – кожата в тази възраст е изключително чувствителна, липсват напълно функционални адаптационни механизми (те съзряват по-късно), кожата е подложена на множеството иритативни фактори от околната среда (замърсители на въздуха и водата, индустриални дразнители и др.). Всичко това определя по-лесното напукване, изсъхване и залющване на кожата.

 

Симптом на какво заболяване може да бъде сухата, напукана и белеща се кожа?

Най-често тези симптоми са резултат от действието на различни дразнещи фактори на околната среда, но е възможно да бъдат и начални прояви на атопична болест и в частност на атопичния дерматит.

 

За кой период от възрастта са най-вече характерни подобни проблеми?

Най-често подобни промени по кожата се проявяват в първите 6-12 месеца, когато кожата все още не е напълно адаптирана към извънутробните условия.

 

Притеснителни ли са тези „особености“ на кожата?

Подобни изменения много често притесняват родителите и те правят консултация както при общопрактикуващите лекари, така и при специалистите дерматолози. И така е правилно, защото е необходимо навременно справяне със сухата и чувствителна кожа, тъй като в противен случай тя става много по-лесно податлива на алергизиране и раздразване от външните условия.

 

Виж още

Как родителите могат да облекчат това състояние?

Най-адекватният начин да се помогне на детето е да бъдат подбрани подходящи козметични средства – мек почистващ продукт и овлажняващо и омекотяващо средство, което да се нанася ежедневно за постигане на по-добър баланс на бариерния слой на кожата.

 

Нужно ли е лечение?

При наличието на този проблем по-скоро е необходима правилна поддръжка на кожата и обучение на родителите да използват подходящите козметични средства. Ако на фона на суха кожа се развие дерматит, тогава вече е необходимо да бъдат приложени и локални медикаменти.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре