Сега четеш
Таекуондо за деца. Защо, откога и как?

Таекуондо за деца. Защо, откога и как?

От няколко години бойните изкуства и особено едно от тях – таекуондото, се радват на все по-голяма популярност у нас. Откриха се десетки клубове за обучение, таекуондото навлезе дори в детските градини и училищата. Запитахме се това поредната мода ли е или може би е израз на желанието на родителите на фона на ширещата се агресия да се опитат да подготвят децата си за самоотбрана в случай на необходимост? Или пък може би е една житейска философия, която събира все повече привърженици?

За да намерим отговори на тези въпроси, а също и за да разберем от каква възраст можем да запишем детето да тренира, как протичат заниманията и какви са ползите от таекуондото, се срещнахме с Недялка Бачева, инструктор в една от най-големите и стари школи по бойни изкуства в страната ни.

 

Разкажете ни повече за таекуондото. Какво всъщност предстaвлява таекуондо?

Таекуондо е корейско бойно изкуство, научно обоснован способ за използване на собственото тяло с цел самоотбрана. To обаче e и духовна култура, стил на мислене и начин на живот, основани на висок морал и дисциплина. Интензивните тренировки в залите по таекуондо позволяват на човек, независимо от възраст, социален статус и пол, да разшири диапазона на индивидуалните си възможности – да се обучава успешно, да участва пълноценно в социалния живот, да напредва и да развива у себе си физически и духовни качества.

 

Каква е философията на това бойно изкуство и кое го прави по-различно от останалите?

Философията на таекуондо се основава на етични, морални и духовни принципи от Изтока, в основата на които е постигането на хармония. Елементите на това бойно изкуство, т. нар. форми (тул), са вдъхновени от идеалите и подвизите на велики личности в историята на Корея. Сред тях са видни военни, общественици и духовни водачи, които са се сражавали смело, защитавали са родината си, допринесли са за духовното развитие на своя народ.

Всички бойни изкуства се градят върху ценности като дисциплина, уважение, самоконтрол, воля, физическо и духовно развитие… Различното при таекуондото обаче е, че при него има строга йерархия и уважение към по-старшите инструктори. По-простичко казано, няма как да се научиш на нещо, ако не покажеш уважение към по-старшите. Ако не уважаваш майстора по бойно изкуство, значи не уважаваш и самия себе си.

 

През последните години таекуондото и като цяло бойните изкуства се радват на все по-голям интерес у нас. Коя е причината за това?

Лицето на всеки спорт са неговите състезатели. В България е традиция да се печелят медали в бойните спортове. Когато печелят състезателите, радостта от успеха е за всички – роднини, приятели, съотборници, съмишленици, но най-вече за държавата, която представят. Именно тези успехи на състезателите и техният модел на поведение като личности изграждат и имиджа и популярността на дадения спорт.

 

От каква възраст децата могат да бъдат записани на таекуондо и за какви деца е подходящо?

В ABC fight club имаме различни групи в зависимост от възрастта и нивото на физическа подготовка. В клуба могат да бъдат приети и записани да тренират всички деца, които имат желание за това и са навършили пет години. Тренировките в детските групи се провеждат от специално обучени да работят с деца инструктори, като заниманията са под формата на подвижни игри. Ако детето започне да тренира от тази възраст, при целенасочена работа може да бъде изградено като бъдещ шампион. Въпреки че в бойните изкуства не е задължително да се стремиш към високо спортно майсторство…  Както казах, целта ни е друга – с целенасочена активна дейност да подобрим собствените си качества, да работим върху егото си и върху индивидуалните си възможности. За да имаме здраво, балансирано и пълноценно поколение, успоредно с ученето, децата трябва да се поощряват към активна физическа дейност.

 

Какви са ползите за децата? На какво ги учи таекуондо?

Първият урок, който всеки трениращ таекуондо трябва да усвои, е, че в залата по бойни изкуства се отдава уважение към инструктора и останалите трениращи. И още – няма как да научиш нещо, ако не отдадеш внимание, ако не се стараеш и не работиш здраво. Това, разбира се, важи не само за спорта и бойните изкуства, а и за живота – ако искаш да бъдеш успешен, няма как да го постигнеш само със силата на мисълта, трябва и много работа, физическо действие! Бойните изкуства помагат за всичко това – те ни правят по-силни, по-упорити, по-търпеливи, по-целенасочени в действията ни.

 

А как преминава една тренировка?

Тренировката винаги започва в определен час, закъсненията не се толерират. Така в децата се възпитава качеството да бъдат точни и отговорни. Всяка тренировка започва със загрявка, която подготвя мускулатурата, ставите и сухожилията, залага се на работата в екип. Тъй като за таекуондото качеството гъвкавост е изключително важно, отделя се повече време и за т. нар. стречинг упражнения, които развиват гъвкавостта комплексно. Следват бойни техники, отработване на удари с крака, прийоми за движение и т.н. Всяка тренировка завършва със силови упражнения (в зависимост от възрастта и нивото на подготовка) за повишаване на устойчивостта на мускулатурата и за укрепване и развиване на качеството сила.

 

Опасно ли е таекуондото? Има ли опасност и наранявания?

Таекуондо, бойни спортове, лека атлетика, гимнастика, изобщо всеки един спорт е толкова опасен, доколкото успеем да овладеем, това, което можем, или да надвишим физическите си възможности, когато имаме по-големи очаквания за себе си. Опасности има навсякъде! Ако мислим така, всичко ще е опасно за нас, можем да се контузим дори когато се разхождаме, плуваме или забавляваме… От нас зависи дали ще търсим оправдания да не започнем работа върху себе си.

 

Виж още

Прието е командите да се изговарят на корейски, на родния език на основателя на това изкуство. Това не затруднява ли децата?

Съвсем не. Методиката на обучение включва постепенно изучаване на терминологията, успоредно с бойните техники. Не е проблем за децата.

 

Необходима ли е специална екипировка и какво включва тя?

Всеки спорт, всеки стил в бойните изкуства има специализирана екипировка, която се определя от правилника на състезанието. В таекуондо за децата са необходими каска, протектор за уста, протектори за крака, отворени ръкавици, кори за подбедрица, добок (специален екип).

 

Какво всъщност означава цветът на коланите?

Коланите са стимул за децата да затвърждават постигнатото и да искат да усвояват още знания. Защитената степен означава, че детето е покрило определени критерии и знае необходимите за съответното ниво техники и форми. Символиката на коланите започва от белия цвят, който е символ на незнанието. Следва жълт колан – той е символ на земята и на корените, на семената, в които се захваща знанието. Зеленият колан се свързва с вечнозеленото дърво, което всъщност е началният етап в развитието на таекуондо. Синият колан е символ на небето и на желанието ни да се стремим  все по-нагоре в делата си. Червеният колан е символ на опасност за самия трениращ от придобитите от него бойни техники. Черният колан е символ на майсторство в техниката на таекуондо, притежателят му не се бои от силите на мрака и злото.

 

Кога детето е готово за състезание?

Личният треньор определя това от проявените качества на детето в тренировъчния процес. Единоборствата за деца са аматьорски. Няма професионално състезание за деца, в тези си години подрастващите трябва да изградят физически и психически качества, а също така и да добият опит.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре