Сега четеш
Как да развиете способностите на детето?

Как да развиете способностите на детето?

1. Поощрявайте увлеченията и интересите на детето в различните области. Ако детето обича музика, пее, танцува, помислете за музикална школа. Ако предпочита активните игри, помислете за спорт и т.н.

2. Не натрапвайте своята гледна точка. Не се опитвайте чрез децата си да реализирате своите несбъднати мечти и амбиции. За да не се случва това, отчитайте интересите и желанията на детето, а не своите.

3.Предоставяйте възможност на детето да се занимава с това, което му е интересно. За целта се постарайте да осигурите нужното (например моливи и боички, ако детето рисува; спортен екип, ако спортува и т.н.).

4.Не критикувайте детето, ако неговият опит не е толкова успешен, колкото сте очаквали. Хвалете го и го поощрявайте за неговите усилия.

5.Не се съмнявайте във възможностите на детето и не го сравнявайте с връстниците му, дори те обективно да се справят по-добре от него. В противен случай вашето дете може да загуби интерес към даденото занимание. Помнете, че синът или дъщеря ви при всеки неуспех очакват вашата подкрепа, а не критика.

6.Подгответе детето за спортните или творчески занимания, като му обясните защо е важно да се вслушва в своя учител и какви резултати ще постигне, ако посещава даденото занимание.

Виж още

7.Ако детето се откаже от избраното занимание, не му се сърдете. Постарайте се да го разберете  – може би му е омръзнало, има някакъв нов интерес. Понякога е по-добре да смените няколко увлечения, докато детето реши кое му харесва най-много. Ако настоявате на своето, може да прогоните желанието му да се занимава с каквото и да е.

8.Интересувайте се как преминават заниманията. Търсете различни начини да мотивирате детето да се занимава с избраното, като например може да му прочетете биографиите на известни хора, достигнали успехи в дадената сфера .

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре