Сега четеш
С температура през лятото

С температура през лятото

Повишената телесна температура винаги е сигнал, алармиращ за случваща се „нередност“ в организма, но не задължително доказва наличието на болестно състояние. По-скоро бихме казали, че е симптом, а дали говори за болест, съдим по редица съпътстващи състоянието фактори. По темата какво да правим, ако детето има температура през лятото, разговаряме с д-р Иванова.

 

Температурата през лятото – вследствие на какво е най-често и кога имаме основания за притеснения?

Една от основните причини за повишена телесна температура през лятото е прегряването – децата са с изключително фин механизъм за терморегулация. Дали поради факта, че в по-голямата част от времето температурата на околната среда е висока, дали поради повишената физическа активност, неправилно подбраното облекло, липсата на протекция на главицата, излагането на пряко слънчево греене, недостатъчния внос на течности – телцата на дечицата прегряват и временно повишават температурата си. За щастие, в повечето случаи състоянието е бързопреходно и след прилагане на адекватни охлаждащи мерки се нормализира.

Нерядко температурата е и симптом на инфекциозна болест – през лятото преобладават вирусните гастроентерити, макар че не са рядкост и респираторните инфекции. В тези случаи свалянето на температурата отнема по-дълго време и се изисква прилагане на съответното лечение, за да се нормализира състоянието на болното дете.

Независимо каква е причината за повишената температура, наложително е нейното нормализиране – чрез физикални методи на охлаждане (лед, студен душ, много приети течности) или чрез медикаменти. Ако въпреки приложените прийоми, температурата не се нормализира, ако продължава дни наред, ако състоянието на детето прогресивно се влошава, ако има и други симптоми освен повишена температура, се налага задължително общ преглед и изследвания по преценка на лекаря.

Какво да правят родителите, ако детето е с температура? Да дават ли температуропонижаващи средства, да използват ли народните лекове като например компреси с вода и оцет?

Първа и основна задача е повишената температура да се нормализира – тук всички средства са позволени Не е грешно да се прилагат и народни лекове – все пак те са ни помагали във времето, когато стандартните температуропонижаващи средстава все още не са били налични, помагат ни и сега в случаите на полиалергии към медикаменти, когато няма какво друго да приложим. Могат да се използват и различни медикаменти от алтернативната медицина – хомеопатия, шуслерови соли… НО! С уговорката, че при липсата на ефект, и то в сравнително кратки срокове – час-два (защото повишената температура може да бъде и много опасна!), да превключим на режим стандартни противотемпературни лекарства. В детската възраст се използват парацетамол, ибупрофен, метамизол, под формата на капки, сиропче или супозитории. В никакъв случай не се дава аспирин, поради опасност от синдрома на Рей.

Антипиретик се дава при температура над 38-38.5°С, а ако детето е в увредено състояние и виждаме, че температурата не му понася – и по-рано. Ако се налага, можем да редуваме различни температуропонижаващи през 4 часа. Ако е необходимо лекарство през 6-8 часа, тогава може да даваме едно и също. И не забравяме да предлагаме на детето много течности!

Коя температура е опасна?

Всяка една температура може да бъде опасна, ако не й обърнем достатъчно внимание. Опасна е рязко повишаващата се температура, защото крие риск от фебрилен гърч. Опасна е екстремно високата температура. Опасна е температурата, която не се нормализира при даване на антипиретик. Опасна е температурата, съпроводена с влошено общо състояние и интоксикационни прояви. Опасна е температурата, която не е проверена от лекар и не е ясно какви причини се крият зад появата й.

Виж още

Кога да се потърси консултация с лекар?

Винаги!  Особено когато става дума за дете! В огромен процент от случаите проблемът е безобиден, но въпреки това има причини, макар и рядко срещани, които налагат по-специално поведение и специфично  лечение. Дори тази консултация да не е в кабинета – съвременната медицина предлага и онлайн консултации, състоянието на детето винаги трябва да се обсъди с лекар!

Какво да правим при фебрилен гърч?

Колкото и невъзможно да ви се струва – запазете спокойствие! Макар и рядко, понякога се случва да се развие фебрилен гърч, като той е характерен най-вече за ранната детска възраст. За щастие, повечето пациенти сами излизат от това състояние още преди пристигането на бърза помощ. Много гърчът може да се повтори повече от веднъж. В такива случаи родителите трябва да са снабдени с едни специални свещички, които помагат на състоянието да се преустанови по-бързо. Обикновено след фебрилен гърч детето се следи за 24 часа в отделение и се прави ЕЕГ (електроенцефалография). Не се дават антиконвулсанти с профилактична цел! След един преживян фебрилен гърч, като превенция за появата на втори е даването на антипиретик при температура над 37.5°С.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре