Сега четеш
Кога детето започва да пълзи?

Кога детето започва да пълзи?

В съвременната педиатрия се счита, че не е желателно детето да пропуска етапа на пълзене, тъй като ако започне веднага да върви, се създава  натоварване за гръбначния стълб. При пълзенето активно се развиват мускулите на гърба, които отговарят за поддържането на гръбначния стълб във вертикално положение. Освен това, с пълзенето се развива и мисленето, тъй като преместването на ръцете и краката изисква сериозна работа от страна на мозъка.

 

Възрастта, когато децата започват да пълзят

След третия месец, когато бебето започне да се обръща по корем и обратно, неговият кръгозор се разширява, започва да вижда множество увлекателни предмети, които, ако лежи по гръб, остават незабелязани. Именно по това време мъничето започва да прави и първите опити да достигне до играчките. И все пак, обикновено детето започва да пълзи между 6-ия и 9-ия месец, когато мускулите на ръцете, краката и гърба са достатъчно укрепнали.

 

Важно!

Виж още

Пълзенето се отразява благотворно върху развитието на детето – укрепва моториката, развива мисленето и речта, тренира целеустремеността и издръжливостта. Ето защо е добре родителите да подпомагат и насърчават процеса на пълзене.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре