Сега четеш
Три причини да изхвърлим ненужните играчки

Три причини да изхвърлим ненужните играчки

Безспорно – играчките са незаменим елемент в развитието на детето. Те просто са необходими, защото чрез тях малкото човече опознава света, трупа знания, експериментира. Но, както е известно, всичко е добре, когато е с мярка. Често се случва детската стая да се превърне в склад за играчки… Дали всички кукли, колички, зайчета и мечета са нужни на вашето дете? Може би е време да поразчистите ненужните вещи. Ето три сериозни повода да намалите играчките в детската стая:

 

Развитие на творческото мислене

Известният педиатър и педагог Бенджамин Спок пише, че идеалният вариант за детето е да няма никакви играчки, но само при условие, че расте и се възпитава в естествена среда. Например, на село, където има домашни животни и природни материали.

А ето какъв експеримент е бил проведен в немски детски градини. За няколко часа махнали всички играчки от стаите, като оставили само развиващи материали. В началото на децата им било скучно. Но много бързо се приспособили и започнали сами да си измислят развлечения. Възрастните били удивени от изобретателните възможности на децата.

Бихме могли да направим извода, че по-малкото играчки водят до развитие на творческото мислене.

 

Развитие на умението за концентрация

Тази особеност отдавна са установили китайските педагози. Те не препоръчват на детето да се дава едновременно повече от една играчка. Техният съвет е на мъниците да се дава нова играчка, чак след като напълно са изучили предишната. Според тях в противен случай у малкия човек се формира повърхностно отношение към живота.

 

Виж още

Развитие на интереса към литературата, изкуството, спорта

Многото играчки затрудняват шанса детето да пожелае да чете книга, да рисува, да слуша хубава музика или просто да се наслади на подвижните игри.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре