Сега четеш
Тревожните родители

Тревожните родители

Едва ли има родител, който да не се тревожи за детето си. В различните възрасти обикновено ни връхлитат и различни страхове. Нали все искаме да дадем най-доброто на децата си, да ги предпазим от неприятности и беди… Но доколко тези тревоги са нормални, кога някак си преминават границите и могат да се отразят негативно на детето, а и на самите нас? По темата разговаряме с психолога Радка Цонкова.

 

За какво най-често се тревожат родителите? Дали с порастването на детето тревогите намаляват или просто се променят?

В различните възрасти на детето тревогите на родителите са различни. Когато са по-малки децата, повечето са свързани със здравословното им състояние. Към 5-6-годишна възраст родителите се притесняват например да не падне детето, да не се нарани, да не настине… Тези тревоги често пъти се съчетават със свръхобгрижване. А това отнема социалните умения на детето, т.е. то не може да реши кога му е топло или студено, кога му е нужна шапка или шал, например. Тревожността в такива хипотетични ситуации, които могат да имат негативен край („внимавай да не паднеш“, „да не си счупиш ръката“), са крайно негативни за детето, те лесно се „закотвят“ в психиката му и естествено то също ще стане тревожно като порасне. За щастие, в 99% от случаите тревожните мисли на родителите, свързани с хипотетични опасни ситуации, не са факт. При по-големите деца страховете идват от това с какви приятели ще се съберат, в каква компания ще попаднат, как ще се развиват в училище… С порастването на детето страховете се видоизменят.

Майките или татковците са по-тревожни?

По-често това са майките! Когато една майка е много тревожна, често е склонна към неовладени реакции, защото цялото напрежение я натоварва и тя трябва някъде да „избухне“ по някакъв начин, за да се разтовари – срещу детето, може да е и срещу бащата.

Всеки родител се тревожи за детето си, но кога тази граница се преминава и какво е характерно за този тип родители?

Нека първо си припомним поговорката „Страх лозе пази“. Детето трябва да има някакъв страх – например, от дълбоката вода или от пресичането на улицата. Тези страхове можем да ги наречем логични – те са полезни, защото учат детето да се предпазва. Но те трябва да са минимални на брой, за да може детето да ги усеща като нормални.

Да се тревожиш за детето си е съвсем нормално, но в стремежа си да бъдем добри родители понякога неусетно преминаваме границата. Когато това се случи, детето много често чува фрази като „ще паднеш“, „всички хора са лоши“, „този ще те излъже“ и т.н. Така вместо да расте спокойно и уверено, то ще бъде тревожно и тази тревога все повече ще се задълбочава. И още нещо – понякога родителите дори и нищо да не казват, са вътрешно тревожни. Така те пак влияят на децата си, защото мъниците изцяло попиват техните чувства. Ако например детето има висока температура и мама каже „Оле, имаш температура, ужас!“, детето няма как да не поеме нейната интонация и тревожност. Но ако вместо това каже „Имаш температура, но тя скоро ще спадне“, детето ще бъде спокойно.

Кои са най-честите причини за този тип тревожни родители?

Обикновено това са родители, които са имали подобен тип родители, или родители на дълго чакано дете. Или пък в случай, че се е случило нещо сериозно при раждането или в ранна детска възраст детето е имало сериозни здравословни проблеми… Съвсем естествено е тогава родителите дълги години да бъдат свръхтревожни. В случая е редно да отбележим, че при всеки родител в основата на неговата тревожност стои любовта. Така че нека не обвиняваме този тип родители.

Тревожни ли са децата на тревожните родители?

Виж още

Да, вече споменахме за това „попиване“ на чувствата и емоциите. При тревожните родители децата също така често пъти „заключват“ своята спонтанност. Тази спонтанност, която е толкова полезна да се изживее и при децата, и при възрастните, всъщност при малчуганите се укрива и те в повечето случаи стават плахи и неуверени.

Във вашата практика често ли се срещате с тревожни родители?

Да, много често. И тяхната тревожност е пряко свързана със свръхобгрижването. Но когато дойдат при мен такива родители, те вече са осъзнали, че това им пречи и ние търсим заедно причините. Има случаи и когато родителите водят детето, без да осъзнават, че проблемът, всъщност, е при тях. Казват ми, че детето е плахо и че няма приятели, а причина за това се оказват техните хипохондрични мисли. Постепенно се справяме и решаваме проблемите.

Да влезем в кожата на детето

Хубаво би било родителите да се поставят на мястото на детето. Да си помислят как се чувства то и да си припомнят какво са усещали в детството си, когато са чували неизменните реплики „внимавай, ще се удариш“, „не бягай, ще паднеш“, „не се катери, ще се нараниш“ и т.н. Нека родителите дадат нужната свобода на детето и правото да греши. В крайна сметка, страхове са като едно бяло платно, върху което можем да рисуваме, каквото си искаме. Нека това да не бъдат страшни картини.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре