Сега четеш
Удоволствието от движението е най-важната цел на детския спорт

Удоволствието от движението е най-важната цел на детския спорт

Двигателната активност има решаваща роля за правилното и балансирано развитие на децата. Тя подобрява цялостното им функционално състояние, укрепва опорно-двигателния апарат, подобрява гъвкавостта, силата и бързината, координацията и пространствената ориентация. Спортните занимания, съобразени с възрастта, възможностите и интересите на детето, помагат за укрепването на имунитета и са своеобразна профилактика на редица социално-значими заболявания. Kак физическата активност оказва дългосрочно положително влияние върху двигателните навици, правилното отношение към собственото тяло и здраве, ни разказва доц. Георги Сергиев.

 

Децата са в непрекъснато движение! Tе кипят от енергия, която трябва да изразходват. Физическата активност е важна за децата и затова е добре тя да се поощрява от най-ранно детство. Движението е един от най-добрите начини децата да поддържат ставите и мускулите си гъвкави, теглото си в норма, да подобрят социалните си умения, да се учат на екипност, на отговорност и дисциплина. И тъй като в днешното технологично общество, движението и игрите открито биват изтласкани от други занимания, родителите носят отговорност да открият атрактивен начин да насочат вниманието на децата към спорта.

Сутрешната гимнастика, игрите на открито и спортните занимания трябва да са неизменна част от живота на всяко дете. При бебетата, чиито движения са ограничени и все още не могат да ходят самостоятелно, е желателно ежедневно да се правят масажи и гимнастика. Тази пасивна двигателна активност подобрява кръвообращението и кръвоснабдяването, съдейства за релаксирането и укрепването на мускулите и ги поддържа в тонус.

Когато детето проходи, желателно е да прекарва колкото се може повече време навън, а физическата активност да бъде под формата на игра – тичане в парка, игри с топка и т.н. При децата до 5-6-годишна възраст не може, а и е твърде амбициозно да се говори за спорт. Удоволствието от движението е най-важната цел, която трябва да постигнете на този етап. Затова нека спортните занимания бъдат на ниво забавление и приятно прекарване.

Като оптимална възраст за започване на спортни занимания може да се приеме периодът между 5-та и 6-та година, когато децата вече са в състояние да изпълняват задачи и да задържат вниманието си за по-дълго време, а двигателните им реакции значително се подобряват и вече могат да изпълняват доста по-фини движения.

За да изберете най-подходящата активност за детето, не се водете от собствените си амбиции и от популярността на заниманията, а се съобразете с желанията, интересите и темперамента на малчугана, без да му налагате своето мнение. Не забравяйте, че спортът е най-вече за забавление и трябва да бъде начин за приятно прекарване. Затова нека хлапето само избере какво да тренира. Но за да се случи това, то предварително трябва да познава вариантите. Покажете му различните видове спорт на живо или във филми, дори посетете няколко тренировки. Посъветвайте се с треньорите или учителите и не бързайте с окончателното решението. Може да се наложи да смените няколко вида спорт, докато откриете най-подходящия за вашето дете.

Освен да проявява интерес към конкретен спорт, детето трябва да е достатъчно пораснало, за да го тренира. В ранна възраст костно-мускулният апарат и периферната нервна система все още не са достатъчно развити и някои спортове, например силовите или прекалено екстремните, могат да повлияят негативно на нормалното детско развитие. За предпочитане са спортовете, при които има движение на цялото тяло – гимнастика, лека атлетика, плуване, танци.

 

Защо движението е полезно за здравето?

Виж още

  • Белите дробове подобряват функцията си и осигуряват повече кислород за кръвта.
  • Притокът на кислород към мозъка се увеличава, което подобрява концентрацията.
  • Сърцето и мускулите укрепват, честотата на сърдечната дейност спада.
  • Образуват се нови кръвоносни съдове.
  • Имунната система се стимулира.
  • Костите укрепват и в зряла възраст са по-слабо податливи на остеопороза. Сухожилията, мускулите и ставите също се повлияват благоприятно от активното движение.
  • Мозъчната дейност се стимулира, паметта се подобрява, настроението – също.

 

Гимнастиката – универсалният спорт

Гимнастиката е физкултурна дисциплина, възникнала в Древна Гърция и както в миналото, така и днес, заема заслужено място в различни системи за физическо възпитание. Фокусът в този спорт пада върху баланса, гъвкавостта и цялостната издръжливост. Гимнастиката помага на децата да поддържат добра физическа форма и адекватно за възрастта тегло, подобрява координацията на тялото и умствените способности, тренира мускулите и укрепва костите, поддържа кръвното налягане в норма, предпазва от сериозни заболявания, мотивира, дисциплинира и създава солидна основа за всякакви други спортни занимания.

Гимнастиката може да се нарече универсален спорт, тъй като е двигателна активност, подходяща за всички възрасти.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре